Ilta Sanoma

Esitutkintamateriaalista selviää, millaiseen piinaan surun murtamat omaiset joutuivat testamenttiselkkauksen takia.

Ystävätär piinasi Janita Lukkarisen omaisia lukuisilla painostavilla häirintäviesteillä, joissa hän väitti olevansa oikeutettu hautajaisjärjestelyihin.

Ystävätär piinasi Janita Lukkarisen omaisia lukuisilla painostavilla häirintäviesteillä, joissa hän väitti olevansa oikeutettu hautajaisjärjestelyihin. Kuva: POLIISIN ESITUTKINTA / JOONAS SALO, IS

Syöpään kuolleen tosi-tv-tähti Janita Lukkarisen testamentin väärentänyt 39-vuotias ystävätär aiheutti sureville omaisille hirvittävän piinan loppuvuonna 2020.

Testamenttisaaga tuli tiistaina päätökseen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa, kun naiselle tuomittiin vuosi ehdollista vankeutta törkeästä väärennyksestä.

Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että ystävätär kiisti syyllisyytensä kaikin tavoin.

- Ihmettelen, miksi minua epäillään asiassa rikoksesta. Olen pitänyt Janitan toiveesta kiinni ja pitänyt sitä testamenttia hallussani, nainen sanoi poliisikuulusteluissa.

Esitutkintamateriaalista selviää, että näkemykset ystävyyden laadusta, luottamuksesta ja toiveiden toteuttamisesta eivät kuitenkaan olleet yhtenevät.

Ystävättäreltä esimerkiksi evättiin mahdollisuus vierailla saattohoitokodissa, jossa Lukkarinen vietti elämänsä viimeiset kuukaudet. Tästäkin huolimatta nainen väitti olevansa Lukkarisen uskottu.

Lue lisää: Oikeus: Janita Lukkarisen testamentti oli törkeästi väärennetty

Janita Lukkarinen kuoli 27-vuotiaana saattohoidossa Helsingin Terhokodissa. Omaisten mukaan hän ei ollut tehnyt minkäänlaista testamenttia.

Janita Lukkarinen kuoli 27-vuotiaana saattohoidossa Helsingin Terhokodissa. Omaisten mukaan hän ei ollut tehnyt minkäänlaista testamenttia. Kuva: Joonas Salo

Lukkarinen kuoli 27. marraskuuta 2020. Jokseenkin samoihin aikoihin ystävätär oli toimittanut Nurmijärven seurakuntaan "testamentin" hautajaisjärjestelyitä varten.

Väärennetyssä asiakirjassa linjattiin Lukkarisen nimissä, että ystävätär vastaisi hänen hautajaisjärjestelyistään ja saisi hänen omaisuuttaan kuoleman jälkeen.

Omaisten kauhuksi seurakunta otti väärennetyn paperin ensin todesta, mikä puolestaan johti hautajaisten viivästymiseen. He tekivät asiakirjasta rikosilmoituksen.

Lopulta nainen luopui hautajaisjärjestelyihin liittyvistä oikeuksistaan - joita ei siis todellisuudessa ollutkaan.

Kun poliisitutkinta käynnistyi, partio lähti hakemaan väitettyä testamenttia ystävättären kotoa. Nainen ilmoitti olevansa kipeä ja lykkäsi paperin poliiseille asuntonsa postiluukusta käsin.

Omaiset hoksasivat heti, että testamentti oli väärennetty. Muun muassa Lukkarisen henkilötunnus oli merkitty siihen väärin.

Omaiset hoksasivat heti, että testamentti oli väärennetty. Muun muassa Lukkarisen henkilötunnus oli merkitty siihen väärin. Kuva: Oikeuden kirjalliset todisteet

Lukkarisen äiti kertoi poliisikuulusteluissa, ettei surutyö päässyt edes kunnolla alkamaan, kun ystävättären epärehti toiminta aiheutti niin paljon ylimääräistä työtä.

Ystävätär oli myös piinannut omaisia lukuisilla häiriköivillä viesteillä. Omainen koki, että ystävättären teot suorastaan rikkoivat vainajan hautarauhaa, koska hautajaiset viivästyivät testamenttiselkkauksen takia.

- Mitä tämä makaaberi näytelmä on meille omaisille sitten aiheuttanut? Se on aiheuttanut suurta ja tarpeetonta kärsimystä ja monia unettomia öitä ylimääräisine pohtimisineen, äiti sanoi kuulusteluissa.

Ystävätär lähetteli Lukkarisen omaisille tällaisia viestejä.

Ystävätär lähetteli Lukkarisen omaisille tällaisia viestejä.

Ystävätär väitti, että Lukkarinen olisi antanut testamentin hänelle loppuvuonna 2020.

Hän kiisti itse osallistuneensa testamentin laatimiseen millään tavalla.

Oikeudessa todisteina käytettiin muun muassa ystävättären ja Lukkarisen välistä viestinvaihtoa. Muutama viikko ennen kuolemaa ystävätär oli lähettänyt ääniviestin, jossa hän kannusti kuoleman kielissä olevaa Lukkarista tekemään testamentin hänelle.

Kuulusteluissa poliisi soitti naiselle näitä ääniviestejä ja pyysi kommentoimaan niitä.

Kuulustelupöytäkirjaan on merkitty, että ystävätär käänsi päänsä seinään ja laittoi kädet korville. Ainakin yhtä äänitettä hän väitti väärennetyksi.

Lue lisää: Syöpään kuolleen Janita Lukkarisen testamenttia epäillään väärennetyksi - rikoksesta syytetty ystävätär latasi suorat sanat viimeisinä elinpäivinä

Väärennetty testamentti oli päivätty syyskuulle 2018 ikään kuin se olisi laadittu jo kaksi vuotta ennen Lukkarisen kuolemaa.

Testamentissa oli kahden todistajan ja Lukkarisen väitetyt allekirjoitukset. Tutkinnassa ilmeni, että kumpikin todistajista oli kuollut vuosien 2018-2019 aikana.

Lisäksi käsialatutkimuksissa selvisi, ettei Lukkarisen allekirjoitus suurella todennäköisyydellä ollut hänen itsensä allekirjoittama.

Poliisi tiedustelikin ystävättäreltä, miksi Janita Lukkarinen olisi antanut hänelle testamentin, jossa hyvin todennäköisesti oli väärennetty allekirjoitus.

- En ole ennustaja. Soittakaa ennustajalle, ystävätär vastasi kuulustelijalle.

Tuomio törkeästä väärennyksestä ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 21:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.