Ilta Sanoma

Timo Soinin reippaat puheet eivät ärsytä keskustakonkareita, vaikkakin he haluaisivat tosin nähdä Soinin tekevän pelkän puhumisen sijaan.

Keskuskonkarit haluaisivat nähdä Timo Soinin ryhtyvän sanoista tekoihin.

Keskuskonkarit haluaisivat nähdä Timo Soinin ryhtyvän sanoista tekoihin. Kuva: Kari Suni, Heikki Westergård, Ivan Bessedin, Paula Kaskimaa / IS, Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini mahtaili tämänpäiväisessä Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa harkitsevansa paluuta politiikkaan jossain vaiheessa

Keskustan kannatusta Soini kommentoi MT:ssä sanomalla, että hän nostaisi halutessaan keskustan kannatuksen 15 prosenttiin muutamassa kuukaudessa.

- Keskusta häpeää juuriaan ja on siksi vaikeuksissa, Soini latasi MT:lle.

Soinin puheet ovat kovat, mutta niin on myös keskustan ahdinkokin. HS:n tuoreessa gallupissa puolentoista viikon takaa puolueen kannatus sukelsi historiallisen matalalle 10,4 prosenttiin.

Pelkästään laskua syyskuulta oli jopa 1,4 prosenttiyksikköä.

Ravimiehenä tunnettu Soini seuraa myös antaumuksella jääkiekkoa. Espoolaiseksi mielletty Soini on kertonut useasti

Ravimiehenä tunnettu Soini seuraa myös antaumuksella jääkiekkoa. Espoolaiseksi mielletty Soini on kertonut useasti "käyneensä syntymässä Raumalla". Kuvassa Soini nauttimassa Rauman Lukon finaalipelistä huhtikuussa 2021. Kuva: Kari Suni

Soini on kertonut aiemminkin olevansa mahdollisesti myötämielinen paluulle politiikkaan.

STT:n 60-vuotishaastattelussa Soini kertoi aikovansa Eurooppaan.

-?Jos joku eduskuntapuolue pyytäisi, niin suhtautuisin pyyntöön vakavasti, Soini pyöritteli myös hypoteettista ajatusta jopa mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta samassa haastattelussa.

Keskustan vanha vetojuhta Seppo Kääriäinen kommentoi Twitterissä Soinin mahtailua.

- Timo Soini nostaisi MT:n jutun mukaan keskustan kannatuksen muutamassa kuukaudessa 15 prosenttiin. "Mutta silloin meno muuttuisi, hitto vie." Siinäpä keskustapomoilla pureksimista, sekä puolustusministerinä että kauppa- ja teollisuusministerinä aikanaan toiminut Kääriäinen twiittasi.

Politiikasta jo väistynyt Kääriäinen kertoo arkensa täyttyvän metsätöiden, lukemisen, kavereiden kanssa kahvittelun sekä lenkkeilyn muodossa.

Politiikasta jo väistynyt Kääriäinen kertoo arkensa täyttyvän metsätöiden, lukemisen, kavereiden kanssa kahvittelun sekä lenkkeilyn muodossa. Kuva: Seppo Kärki / IS

Ilta-Sanomien tavoittama Kääriäinen kertoo, että ei suurin surminkaan halua kritisoida puolueen nykyjohtoa.

- Se oli vain sellainen tarkkailija huomio, että "aikamoista", Kääriäinen kuvailee twiittiään.

- Ne ajat ovat takana päin, kun annoin puoluejohdolle neuvoja.

Politiikasta jo väistynyt Kääriäinen kertoo arjen täyttyvän metsätöiden, lukemisen, kavereiden kanssa kahvittelun sekä lenkkeilyn muodossa.

- Viimeksi luin Henrik Meinanderin kirjan Kalevi Sorsasta.

"Vakiintunut peruskannattajakunta on aika pieni", Timo Kalli ruotii keskustan haasteita. Kuva: Kari Mankonen

Eduskunnan entinen puhemies ja keskustan kansanedustajana vuosina 1991-2019 toiminut Timo Kalli hymähtää Soinin puheille.

- Puheet ovat puheita ja teot ovat tekoja.

- Sanoista tekoihin Timo, Kalli toteaa kaimalleen ja kertoo toivottavansa tämän tervetulleeksi.

Kalli myöntää keskustan tilanteen olevan tukala ja kertoo puolueen menemisen hallitukseen harmittaneen useita puolueen jäseniä.

- Keskustalaisuuteen kuuluu, että kun on heikko vaalitulos, niin silloin jäädään nuolemaan näppejä ja keskitytään seuraavaan koitokseen.

Haasteita entisellä suurpuolueella riittää jatkossakin.

Kalli näkee isoiksi haasteiksi muun muassa yhteiskunnan rakennemuutoksen.

- Myös vakiintunut peruskannattajakunta on aika pieni.

Hänen mukaansa liikkuvat äänestäjät kokevat tällä hetkellä perussuomalaiset ja kokoomuksen houkuttelevimmiksi.

- Sovittelevalle puolueelle ei ole tällä hetkellä kysyntää, vaan ääripäät kiinnostavat.

- Uskon, että Timo Soinilla on sellaista draaman tajua ja retoriikan taitoa, jota politiikassa tarvitaan, Mauri Pekkarinen pohtii.

- Uskon, että Timo Soinilla on sellaista draaman tajua ja retoriikan taitoa, jota politiikassa tarvitaan, Mauri Pekkarinen pohtii. Kuva: Rio Gandara

Europarlamentaarikko, kymmenen kauden kansanedustaja ja viiden hallituksen ministeri Mauri Pekkarinen pohti Soinin puheita kesken kiireisen päivän Brysselistä. Uutisia hän ei ollut aiheesta itse ehtinyt lukea.

- Sellaiset henkilöt, joiden itsetunto on niin vahva ja vankka, että uskovat nostavansa kannatuksen nopeassa ajassa rajusti, ovat tervetulleita, näin voisin humoristisesti todeta, Pekkarinen sanoo.

Vakavissaan hän pohtii Soinin vahvuuksia ja arvopohjaa.

- Uskon, että Timo Soinilla on sellaista draaman tajua ja retoriikan taitoa, jota politiikassa tarvitaan.

Keskusta sen sijaan on Pekkarisen mukaan niin vahvasti vahvaan arvomaailmaan nojaava liike, että pelkästään "suhdannesyistä" mukaan ei kannata lähteä, sillä se ei olisi eduksi puolueelle eikä ehdokkaalle.

- Olen kyllä jo vanhastaan nähnyt Soinin aatteellisissa aivoituksissa yhtymäkohtia keskustaan, ja nyt tarkastuksia on tapahtunut, ja hän saattaa olla oikealla tiellä. Jos arvomaailman painotukset ovat kirkastuneet oikeaan suuntaan, niin mielestäni hänen kanssaan voisi ainakin keskustella asiasta, Pekkarinen sanoo.

Juha Mieto kokee keskustan hylänneen perinteiset arvonsa ja kannattajansa.

Juha Mieto kokee keskustan hylänneen perinteiset arvonsa ja kannattajansa. Kuva: Ivan Bessedin

Metsienmies ja maalaisen prototyyppi Juha Mieto kertoo epäilevänsä Soinin puheita sen suhteen, että tämä saisi nostettua puoleen nopeastikin murheen alhosta.

- Epäilen suuresti.

- Jos Soini tuollaista uhoaa, niin hänen pitää näyttää sitten myös, ei pelkkä huutelu auta, "Kurikan jätti" lataa penäten katetta kovista puheista.

Mieto myöntää kuitenkin, että keskusta rämpii syvällä.

- Kyllä Soinin kaltaiselle persoonalle kuitenkin voisi olla tilausta, vaikka en usko hänen uskaltavan lähteä enää oikeasti politiikkaan.

- Jos hän lähtisi ja tekisi temput ja nostaisi keskustan, niin olisi hän kyllä pelimies, sahuri, ravimies, Mieto innostuu.

Yhden kauden kansanedustajana toiminut Mieto kokee keskustan hylänneen perinteiset arvonsa ja kannattajansa.

- Pitäisi erota hallituksesta välittömästi. Toki se on jo myöhäistä, mutta pakka on puolueessa sekaisin.

- Perussuomalaiset rynnii maaseudulla samaan aikaan kun keskusta yrittää epätoivoisesti saada jalansijaa suurissa kaupungeissa.

"Pitkä-Jussi" kertoo, että häntä ovat pyytäneet politiikkaan vielä viime aikoina niin keskusta, kokoomus kuin perussuomalaisetkin. Kuva: Ivan Bessedin

Sanansäilästään tunnettu Mieto sanoo keskustan hingun saada kannatusta Helsingissä olevan täysi mahdottomuus.

- Se on utopiaa, hän korottaa ääntää.

Hiihtolegenda kertoo kantavansa huolta keskustan vanhasta kannatuspohjasta.

- Ympäristövouhottaminen pitäisi lopettaa ja keskittyä maaseudun ihmisiä koskettaviin asioihin.

- Ei kannattaisi sukkuroida liikaa siellä täällä ja yrittää epätoivoisesti saada uusia kannattajia vanhojen kustannuksella.

Nykyiseen puoluejohtoon hän kertoo kuitenkin olevan tyytyväinen, mutta ei pysty olla antamatta yhtä neuvoa.

- Puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikon sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen pitäisi olla hyökkäämättä perussuomalaisia vastaan aina kun sieltä jotain populistista heitetään.

Aikooko Mieto vielä ehdolle?

- Kyselty on, en lähde.

Mistä on kyselty?

- Keskustasta, kokoomuksesta ja perussuomalaisista.

Ilta Sanoma
jeudi 27 octobre 2022 20:34:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.