Omena, viinirypäleet ja sitrushedelmät saavat pidemmän elämän jääkaapissa.
Omenoita ei kannata pitää kulhossa pöydällä, jos toivoo niiden säilyvän pidempään. Kuva: Janne Aaltonen
Ei ole täysin se ja sama, missä vihanneksia ja hedelmiä pitää kotona. Niiden säilyvyys paranee, kun noudattaa suosituksia.
Tomaatti ei kuulu kylmään ja banaani säilyy parhaiten huoneenlämmössä ja tietyssä asennossa, mutta esimerkiksi omenat kannattaa säilyttää aina jääkaapissa. Näin neuvotaan Ruokaviraston ja Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton sivuilla.
- Omena voi säilyä oikein hyvänä puolitoista viikkoa, jos sitä säilytetään jääkaapissa, liiton asiantuntija Emma Kaakko kertoo.
Liiton mukaan omenat kannattaa säilyttää kylmässä, +1 - +2 asteessa.
Kasvikset ja hedelmät kannattaa säilöä muovipussiin tai muovirasiaan pakattuina, jotta niiden kosteus ei haihdu, Ruokavirasto neuvoo. Omenat erittävät lisäksi etyleeniä, mikä kypsyttää vieressä olevia muita kasviksia ja hedelmiä. Siksi muovipussi tai rasia omenoille on hyvä valinta.
Lisäksi viinirypäleiden ja sitrushedelmien säilyvyys paranee, jos ne säilyttää jääkaapissa.
Kotimaiset omenat voi syödä huoletta kuorineen, sillä niihin ei lisätä säilöntäaineita, Emma Kaakko kertoo. Niiden kuorissa on muun muassa kuituja.
Huolellinen pesu riittää. Sama pätee kotimaisiin päärynöihin.
Joskus kaupassa myytävien omenoiden pinnassa tuntuu olevan kuitenkin vahamainen kuori. Joissakin omenalajikkeissa se on luonnostaan.
- Kaikille omenoille kehittyy keruun jälkeen vahaa kuoren pinnalle. Se on luonnon tapa suojata muuten ohutkuorista omenaa. Joillakin lajikkeilla se on paksumpaa luonnostaan, joillakin ohuempaa. Vahakerroksen turvin omena säilyy pidempään, Satotukku Oy:n Annika Hongell-Hakkarainen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.
Lämmin vesi on paras vahamaisen pinnan pesemiseen.
- Lämpimän veden avulla pölyt ja mahdollinen lika liukenee pois omenan pinnalta, kuten myös mahdollinen lisätty vaha. Huomioitavaa on, että niiden omenoiden kuoren pinta, joissa on paljon luonnollista vahaa, saattaa tuntua jopa öljymäiseltä ja tahmealta vielä pesun jälkeenkin.
kaalit
salaatit
pinaatti
sipulit
peruna
sitrushedelmät
rypäleet
kiivi
kirsikka
omenat
Lähde: Ruokavirasto
TetraSys Oy.