Verkkohyökkäykset kasvoivat merkittävästi Suomessa. Maailmalla kiristäjät iskevät ennen kaikkea terveydenhuoltoon.
Kun sairaalan tietokoneet lakkaavat toimimasta, voi jopa potilasturvallisuus vaarantua. Kuva: Colourbox
Suomeen kohdistuu selvästi enemmän verkkohyökkäyksiä kuin vuosi sitten, arvioi tietoturvayhtiö Check Point. Yhtiö havaitsi suomalaisissa yritysverkoissa heinä-syyskuussa keskimäärin 1324 kyberhyökkäystä viikoittain, mikä tarkoittaa 93 prosentin nousua vuoden takaiseen verrattuna.
Lue lisää: Viranomaiselta rajuja lukuja - Suomeen tehdään tuhansia verkkohyökkäyksiä vuodessa
Koko Euroopassa kasvu jäi 22 prosenttiin ja maailmanlaajuisesti 28 prosenttiin. Maailmalla hyökättiin useimmin koulutusalalle, mutta suurin kasvu (60 %) nähtiin terveydenhuoltoalalla.
Kun katsotaan pelkästään kiristyshyökkäyksiä (ransomware), terveydenhuoltoala oli nyt maailmanlaajuisesti yleisin kohde. Kiristyshyökkäys pyrkii lamauttamaan uhrin toiminnan ja tyypillisesti niitä uhataan myös tietojen paljastamisella, jos lunnaita ei makseta. Sairaaloissa seuraukset voivat olla vakavat.
- Kiristysjengit jatkavat sairaaloiden maalittamista suurelta osin, koska niillä on valtava paine vastata nopeasti. Kiristyshyökkäys sairaalaa vastaan voi johtaa potentiaalisesti katastrofaalisiin seurauksiin, kuten viivästyneisiin leikkauksiin, potilashoidon hidastumiseen ja siirrettyihin lääkärikäynteihin, Check Pointin tietoturvainsinööri Jarno Ahlström sanoo tiedotteessa.
Pidä ohjelmistot ajan tasalla.
Lataa tietoja vain luotetuista lähteistä.
Varmuuskopioi tiedot jatkuvasti.
Joka 42:s yhtiön seuraama terveydenhuollon organisaatio joutuu kiristäjien kohteeksi maailmalla. Ahlström odottaa tilanteen pahenevan joulua kohden, koska kiristäjät tykkäävät hyökätä tänä aikana sairaaloiden henkilöstön ottaessa lomaa töistä.
Lue lisää: Shoppailun superpäivä lähestyy: Etenkin yhtä nimeä pitää nyt varoa verkossa
Check Point ei tiedotteessaan arvioinut, miksi verkkohyökkäykset ovat kasvaneet Suomessa selvästi muuta Eurooppaa enemmän. Helsingin Sanomien mukaan Suomeen tehdään nyt entistä vaarallisempia kyberiskuja.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus arvioi HS:lle, että vakavat kyberhyökkäykset ovat nyt aiempaa tarkoituksellisimpia. Hyökkäyksiä siis suunnitellaan nimenomaan suomalaisia organisaatioita vastaan.
Keskus ei ota kantaa, ketkä Suomeen hyökkäävät, mutta HS yhdustää asian Venäjän sotaan Ukrainaa vastaan.
TetraSys Oy.