Ranskan mielestä Saksa tekee liian itsekästä politiikkaa eikä osta tarpeeksi ranskalaisia aseita. Samaan aikaan Macron ja Scholz saavat kumpikin arvostelua Ukrainan-politiikasta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Jäykkää ystävyyttä. Ranskan Macron ei pidä Saksan Scholzin päätöksistä. Kuva: Ludovic Marin / AFP / Lehtikuva
Euroopan isot vihoittelevat toisilleen juuri, kun niiden ei pitäisi.
Hyvien tapojen suurin hyöty on, että ne halliten on helpointa loukata muita. Ranskalaiset ovat hyvien tapojen eksperttejä.
Politicon arvion mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron näpäytti keskiviikkona Saksan liittokansleri Olaf Scholzia mitä tyylikkäimmin.
Scholz saapui Ranskaan työvierailulle. Asiathan voitaisiin oikeasti hoitaa puhelimitse tai sähköpostitse. Vierailut on tarkoitettu medialle ja sen kautta yleisölle. Macron päätti, että lehdistötilaisuutta ei pidetä ja jätti Scholzin mukana tulleet mediavastaavat pyörittelemään peukaloitaan.
Asiaa ei auta, että vierailun juurisyy oli paikata Saksan ja Ranskan hallitusten peruuntunutta yhteistä istuntoa. Sitä yritetään uudestaan ensi vuoden puolella. Istunnotkin ovat mediastrategiaa. Niiden on tarkoitus osoittaa, että 1900-luvun perivihollisista on tullut 2000-luvun ylimpiä ystäviä.
Nyt sitten vähän etäisempiä sellaisia. Toki työtapaamisen kerrottiin virallisesti menneen nappiin. Macron ja Scholz hymyilivät kameroille. Reutersin mukaan saksalaisvirkailijat vakuuttivat miesten tuleen juttuun paremmin "kuin median raporteista voisi luulla". Varmaan.
Macronin ja entisen liittokanslerin Angela Merkelin kerrotaan tekstailleen toisilleen liki päivittäin. Scholziin välit ovat viileämmät.
Mutta tietenkään ei ole kyse vain henkilökemioista.
Macronia ärsyttää, että Saksa ei osta Ranskasta lisää aseita. Kuva: Ludovic Marin / AFP
Ranskaa närästää Saksan toiminta.
Ranska haluaisi EU:n asettavan hintakaton maakaasulle, Saksa ei. Se pelkää teollisuudelleen ja kotitalouksilleen välttämättömien toimitusten vaarantumista. Toisaalta Saksan avokätiset energiatuet ärsyttävät muita EU-maita, myös Ranskaa.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan Saksa on ilmoittanut kasvattavansa puolustusmenojaan. Ranskalaiset luulivat, että heidän asetehtailleen sataisi tilauksia Saksasta. He pettyivät.
Scholz aikoo vierailla Pekingissä. Vierailuun liittyy hanke Hampurin satamaosuuden myymisestä kiinalaisille, mitä myös Saksassa arvostellaan.
Macronin mielestä vierailu tulee liian pian sen jälkeen, kun Xi Jinping kruunattiin kolmannelle kaudelleen Kiinan johtoon ja maistuu nöyristelyltä. Toisen tiedon mukaan Macron olisi halunnut vierailla Pekingissä yhdessä Scholzin kanssa.
Macronin mielestä Saksa on itsekäs ja Scholz sooloilee.
Macron yritti viimeiseen asti pyörtää Vladimir Putinin pään sodan aloittamisesta. Kuva: SPUTNIK / Reuters
Monien mielestä sekä Macron että Scholz ajattelevat liikaa maidensa etuja eivätkä Ukrainan asiaa. He kävivät viimeiseen asti neuvotteluja Vladimir Putinin kanssa, jotta tämä ei komentaisi Venäjän armeijaa Ukrainan rajan yli. Putin komensi. Senkin jälkeen Saksa ja Ranska ovat suhtautuneet Venäjään pehmeämmin kuin Naton englanninkieliset maat ja idän etulinjan maat.
Erityisesti Saksan haluttomuus lähettää raskainta kalustoa Ukrainan armeijalle on ärsyttänyt. Saksa on mielestään tukenut ukrainalaisten taistelua. Ranskalaiset ovat samaa mieltä omasta osastaan.
Macron tuli erinomaisesti toimeen Angela Merkelin kanssa. Kuva: Emmanuele Contini
Naton haukkojen mielestä erityisesti Scholz on päättämätön ja heikko. Macronin vinkkelistä Scholz ei ole pehmo, vaan vain Saksan edusta välittävä jääräpää. Niin paljon vaikuttaa mistä vinkkelistä katsoo.
Macron haki uutta kumppania Italiasta, kun maan pääministerinä oli maltillinen Mario Draghi. Äärioikeistolaisuudesta parjatun Giorgia Melonin hallituksen valtaannousu mutkistaa suhdetta.
Moni Euroopan johtaja olisi ihan tyytyväinen, jos Saksa vetäytyisi kuoreensa ja Macronin haaveet Euroopan johtamisesta haihtuisivat.
Sen jälkeen EU:ssa olisi kuitenkin johtajuustyhjiö, jolle ei täyttäjiä löydy. Se taantuisi lukemattomien erimielisten maiden keskustelukerhoksi.
Ei hyvä näinä vaikeina aikoina.
TetraSys Oy.