Ilta Sanoma

Keitetyt munat ovat tuiki tavallista arkiruokaa, mutta silti yllättävän vaikeita valmistaa. Martta neuvoo, miten kananmunat kannattaa keittää.

Kanamunat voi panna kattilaan jo kylmään veteen, suoraan kiehuvaan veteen tai keittää hiljalleen hauduttaen pienellä lämmöllä.

Kanamunat voi panna kattilaan jo kylmään veteen, suoraan kiehuvaan veteen tai keittää hiljalleen hauduttaen pienellä lämmöllä. Kuva: Colourbox

Keitetyt munat ovat puoli-ilmaisia proteiinipommeja, jotka sisältävät lukuisia eri vitamiineja ja hivenaineita, kuten D-, A- ja B12-vitamiineja sekä seleeniä.

Sen lisäksi ne säilyvät hyvin ja kulkevat kätevästi menossa mukana vaikkapa eväsrasiassa.

Munan voi perinteiseen tapaan pilkkoa leivän päälle tai salaatin sekaan, lusikoida suoraan kuorestaan tai vaikka mörssätä munavoin sekaan ja nauttia karjalanpiirakoiden kaverina.

Munan keittäminen ei ole kuitenkaan ihan simppeliä. Vaikka noudattaisi minuutilleen keitto-ohjeita, voi kananmunan keltuainen silti jäädä joko liian löysäksi tai keittyä turhan kuivaksi ja kovaksi.

Myös kuori halkeaa helposti, minkä lopputuloksena kattila onkin täynnä valkuaisen riekaleita.

Toki kananmunan keittämiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa. Samaan lopputulokseen pääsee useilla eri tyyleillä riippuen sekä kananmunan että keittoveden lämpötilasta, huomauttaa Lounais-Suomen marttojen kotitalouden asiantuntija Riitta Laatu.

Riitta Laatu huomauttaa, että kananmunia voi säilyttää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Niitä ei kannata siirrellä paikasta toiseen, sillä lämpötilan vaihtelut edistävät munien pilaantumista.

Usein kiistellään siitä, tulisiko kananmunat laittaa kylmään vai vasta kiehuvaan veteen. Tämä riippuu Laadun mukaan kananmunien säilytyslämpötilasta.

- Ohjenuorana sanoisin, että jääkaappikylmät munat tulisi laittaa kattilaan kylmään veteen, jotta ne eivät halkeaisi lämpötilan vaihteluista. Huoneenlämpöiset kannattaa taas laskea varovasti lusikalla suoraan kiehuvaan veteen.

Monella sopivan kypsyisen munan keittäminen menee vihkoon, vaikka noudattaisi prikulleen ohjeissa annettuja minuuttimääriä. Lopputulos riippuu kuitenkin huomattavan paljon sekä veden lämpötilasta, hellasta että kananmunien koosta.

- Vain kokeilemalla ja harjoittelemalla oppii, mikä keittoaika on paras omassa keittiössä ja niillä munilla, mitä ostaa, Laatu tähdentää.

Näin kauan keität kananmunia

Munien keittoaika lasketaan aina siitä, kun vesi alkaa kiehua.

Löysä kananmuna: Kylmään veteen laitettuna 2-3 min., kiehuvaan n. 4-5 min.

Pehmeä kananmuna: Kylmään veteen laitettuna 3-4 min., kiehuvaan n. 7 min., hauduttamalla n. 10 min.

Kova kananmuna: Kylmään veteen laitettuna 8-10 min., kiehuvaan n. 10 min., hauduttamalla n. 12 min.

Lähde: Martat

Lue lisää: Ehkä paras tapa keittää kananmunia - testasimme kehutun tekniikan, ja lopputulos on täydellinen!

Joskus voi huomata keltuaisen reunoille muodostuneen harmaan tai sinertävän renkaan, kun kananmunan halkaisee.

Näitä kutsutaankin Laadun mukaan leikkisästi "surumuniksi", joskaan rengas ei vaikuta munan syöntikelpoisuuteen tai makuun mitenkään.

- Harmaa rengas syntyy, kun munan valkuaisen rikkivety ja keltuaisen rauta aiheuttavat kemiallisen reaktion keskenään. Usein näin käy jos munaa keitetään liian kauan, tai munia säilöö keittämisen jälkeen pitkään esimerkiksi jääkaapissa, Laatu selittää.

Yksi yleinen pulma on myöskin kuori, joka lähtee raivostuttavasti vain pienen pieninä siruina.

- Kannattaa tarkistaa munien päiväys. Tuoreista munista kuori irtoaa yleensä helpommin kuin vanhoista.

Toinen taktiikka on niin sanotusti pelästyttää munat. Tämä tarkoittaa sitä, että munien annetaan hetken kuivahtaa pinnalta sen jälkeen, kun keitinvesi on kaadettu pois.

- Vasta sen jälkeen munien päälle lasketaan kylmää vettä, ja kuori lähtee suurina paloina pois. Juoksevan veden alla kuoriminen käy myös helpommin, Laatu vinkkaa.

Moni vannoo suolaveden nimeen, jotta munat eivät halkeaisi keitettäessä niin helposti, tai valkuainen ei pääsisi vapautumaan keitinveteen, jos pieniä säröjä tuleekin kuoreen.

Laatu itse ei ole kuitenkaan huomannut merkittävää eroa, joten hän keittää munat aina suolaamattomassa vedessä.

- Nämä ovat kuitenkin makuasioita, joten suolaa voi toki lisätä veteen.

Jos keitettyjä kananmunia tulee syötyä säännöllisesti, on energiansäästön kannalta fiksumpaa keittää kerralla koko kennollinen ja napata niitä jääkaapista aina tarvittaessa, vaikkapa aamukiireessä.

- Keitetty kuorimaton muna säilyy eväänä huoneenlämmössäkin vuorokauden, Laatu sanoo.

Kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät keitetyt kananmunat säily edes jääkaapissa yhtä kauan kuin raa'at. Keittämisen jälkeen munat säilyvät jääkaapissa hyvinä kolmesta neljään päivää.

Jos pitää enemmän lämpimistä kuin kylmistä munista, on huomioitava, ettei kuorimatonta kanamunaa saa missään nimessä laittaa mikroon. Seurauksena tulikuuma sisus voi räjähtää ja aiheuttaa pahimmillaan palovamman.

- Kuorimisen jälkeen jääkaappikylmän keitetyn munan voi laittaa mikroon ihan vain muutamaksi sekunniksi, Laatu neuvoo.

Ilta Sanoma
mardi 25 octobre 2022 19:30:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.