Britannian pääministeriksi nousee ensimmäistä kertaa maan historiassa muu kuin valkoihoinen kantaväestön britti.
Sunakia pidetään yhtenä Britannian vauraimmista poliitikoista. Kuva: REUTERS / Maja Smiejkowska
Ex-valtiovarainministeri Rishi Sunakista, 42, tulee Britannian uusi pääministeri viime viikolla eronneen Liz Trussin tilalle.
Vastaehdokkaana ollut parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoitti maanantaina vetäytyvänsä kisasta ja tukevansa Sunakia. Samalla konservatiivipuolue ilmoitti Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi.
Pääministeriksi nousee nyt ensimmäistä kertaa maan historiassa muu kuin valkoihoinen kantaväestön britti. Sunak on myös maan ensimmäinen pääministeriksi yltänyt hindu.
Lue lisää: Rishi Sunak nousemassa Britannian pääministeriksi - suora lähetys Downing Streetiltä
Southamptonissa syntynyt 42-vuotias Sunak on intialaisten, Itä-Afrikasta Britanniaan muuttaneiden vanhempien vesa. Hän on käynyt maineikasta Winchester College -sisäoppilaitosta ja opiskellut sen jälkeen muun muassa Oxfordin yliopistossa ja Stanfordissa Yhdysvalloissa.
Stanfordissa opiskellessaan Sunak tapasi vaimonsa, muotisuunnittelija Akshata Murthyn, joka on intialaisen Infosys-tietotekniikkayrityksen perustajan, miljardöörin N.R. Narayana Murthyn tytär. Parilla on kaksi lasta.
Pariskunta kuuluu Britannian rikkaimpiin ihmisiin, kertoo Timesin listaus. Vaimon osuus isän bisneksissä on toistaiseksi aiheuttanut Sunakin pahimman poliittisen takaiskun. Valtiovarainministeri joutui outoon valoon, kun tämän vaimoa epäiltiin verosuunnittelusta Britannian verottajan kustannuksella.
Ennen politiikkaan antautumistaan Sunak oli muun muassa investointipankki Goldman Sachsin palveluksessa. Parlamentin alahuoneeseen hänet valittiin toukokuussa 2015. Nopeasti nousukiitoon lähtenyt ura vei hänet valtiovarainministeriksi toissa vuoden huhtikuussa. Sunakia pidetään yhtenä Britannian vauraimmista poliitikoista, vaikka hänen omaisuutensa tarkkaa arvoa ei tiedetä.
Koronapandemian ja brexitin runnoessa Britannian taloutta Sunak teki epämieluisan ennätyksen: viime vuoden maaliskuussa esitelty budjetti oli alijäämäisin koskaan rauhan aikana, kun tilikirjat painuivat miinukselle peräti 355 miljardin punnan verran.
Sunak erosi valtiovarainministerin virasta heinäkuussa. Syyksi hän kertoi sen, ettei kokenut enää voivansa jatkaa silloisen pääministerin Boris Johnsonin hallituksessa.
Verotuksessa Sunak edustaa konservatiiveissa maltillista linjaa ja on sanonut, ettei lyhyellä aikavälillä julkisessa taloudessa ole sellaista liikkumavaraa, joka sallisi veroalennukset.
Sunakilla on ministeriajaltaan uskottavuutta talousasioissa puolueen sisällä. Vaikka Johnsonin hallinnon koronatoimista on löytynyt paljon arvosteltavaa, Sunakin valtiovarainministerinä junailemia pelastuspaketteja pidetään suhteellisen onnistuneina.
Sunakia on ravistellut myös pienimuotoinen talousskandaali. Toissa vuoden marraskuussa kävi ilmi, ettei hän ollut ilmoittanut kaikkia omia ja sukulaistensa taloussidonnaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa eturistiriitoja.
Valtiovarainministeriön mukaan Sunak oli kuitenkin toiminut annettujen ohjeiden mukaan.
Pandemian ajoilta muistetaan myös Sunakin saamat sakot koronasulun aikana juhlimisesta.
Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettisen mukaan erityisesti Rishi Sunakin taustassa on paljon sellaista, joka puhuttelee ainakin osaa konservatiiviäänestäjistä.
-?Hän tulee aika vaatimattomista oloista, mutta on myöhemmin käynyt eliittiyliopistot ja päässyt vaikutusvaltaisiin tehtäviin. Hän edustaa sellaista henkilökohtaista narratiivia, jota monet konservatiivit haluavat Britannian edustavan, eli että on mahdollista omalla työllä nousta merkittävään asemaan, Miettinen totesi STT:lle heinäkuussa.
TetraSys Oy.