Ilta Sanoma

Pimeä vuodenaika herättää monella herkkuhimon. Jos makeaa tulee syötyä jo liikaakin, kokeile näitä keinoja mielitekojen sammuttamiseen.

Erilaiset herkku- ja ruokahimot voivat liittyä valon määrän vähenemiseen. Osa on ilmiölle muita alttiimpia.

Erilaiset herkku- ja ruokahimot voivat liittyä valon määrän vähenemiseen. Osa on ilmiölle muita alttiimpia. Kuva: Katarina Sällylä / IS

Jos valon määrän väheneminen laskee mielialaasi, saatat pimeään vuodenaikaan herkästi myös himoita makeaa tai hiilihydraatteja.

-?Erilaiset herkku- ja ruokahimot voivat liittyä valon määrän vähenemiseen, ja toiset ovat tälle ilmiölle alttiimpia, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa. Kuva: Sabrina Bqain

Hänen vastaanotollaan teema nousee esiin toistuvasti.

-?On jopa sellaisia keskusteluja, että vaikka asiakas on tehnyt keväällä ja kesällä onnistunutta elämäntapamuutosta, hän alkaa jo etukäteen pelätä, mitä hyville tottumuksille tapahtuu marraskuussa.

Palssa sanoo, että moni myös vahvistaa makeanhimoa itse. Herkkujen syömisestä muodostuu hyvinkin helposti rutiininomainen kierre.

-?Osittain siinä on kyse opitusta tavasta. Kun on kurja olo, sitä helpotetaan syömällä.

Syöminen tuottaa mielihyvähormoni dopamiinia ja lisää turvallisuuden tunnetta.

-?Se on aivan totta, että syömisellä pystyy muokkaamaan tunnemaailmaa paljonkin. Tuntumani mukaan monen kohdalla myös se pitää paikkansa, että mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sitä tekee mieli.

Ravitsemusterapeutti korostaa, että mikään ruoka ei ole kiellettyä. Kuitenkin kannattaa huomata, ettei jatkuva runsas sokerin syöminen ole eduksi.

-?Sillä on todella suuri vaikutus vireystilaan. Kun syö paljon sokeria, se lisää nuutunutta oloa, joka taas johtaa liikkumattomuuden kierteeseen.

Painokin voi nousta, mutta tyypillisesti se myös keväällä laskee.

-?Paino ei tässä niinkään ole pääasia vaan talviajan henkinen ja fyysinen jaksaminen. Makeanhimon taltuttaminen antaa energisyyttä ja virtaa sekä tunteen, että olet enemmän itse oman elämäsi ohjaksissa kuin vireystilan tai tunteiden vietävissä.

Jos tiedät, että valon vähyys vaikuttaa sinuun enemmän tai vähemmän, kokeile käyttää riittävän tehokasta kirkasvalolamppua säännöllisesti 15-20 minuuttia aamuisin.

Kun töiden jälkeen väsyttää, salli itsesi levätä tai nukahtaa. Usein syömiseen liittyy myös ajatus siitä, että pitäisi olla energisempi. Kun harmittaa, ettei saa jotain aikaiseksi, sokerisella herkulla tai ruoalla yritetään saada vireystilaa ylös - mutta niiden vaikutus on lyhytkestoinen.

Säännöllinen liikunta on eduksi tässäkin asiassa. Jos mahdollista, käy työpäivän aikana keskipäivällä ulkona ottamassa happea 15 minuuttia.

Hiilarihimo, joka ilmenee mielitekona syödä esimerkiksi pastaa, voi tarkoittaa sitä, että ruokavaliossa on liian vähän hyviä hiilihydraatteja. Siinä missä iso pasta-annos voi alkaa väsyttää, hyvät hiilihydraatit kuten täysjyvävilja, kasvikset, pavut ja linssit antavat lisää energiaa ja vähentävät makean mielitekoja.

Herkuttelu on täysin sallittua, mutta aina makeanhimo ei tarkoita sitä, että makean syöminen olisi paras ratkaisu. Taustalla voi olla esimerkiksi väsymyksen tai alakuloisuuden tunne.

Kesällä sosiaalisia kontakteja ja erilaisia tapahtumia on paljon. Pyri myös pimeään aikaan kohtaamaan ihmisiä ja lähtemisen vaikeudesta huolimatta käy taidenäyttelyssä tai elokuvissa.

Kylmyys lisää turvattomuuden tunnetta kehossa, mikä taas lisää halua syödä jotakin. Turvallisuuden tunnetta vahvistavat esimerkiksi lämpimästi pukeutuminen, kotiympäristö jossa et palele, sekä läheisten ihmisten kosketus.

Ilta Sanoma
dimanche 23 octobre 2022 20:30:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.