Ilta Sanoma

Iranilaisia oli matkustanut Berliiniin marssimaan Yhdysvalloista ja Kanadasta asti.

Berliinin poliisi arvioi 80?000 ihmisen osallistuneen marssiin.

Berliinin poliisi arvioi 80?000 ihmisen osallistuneen marssiin. Kuva: Christian Mang / Reuters

Kymmenettuhannet ihmiset marssivat lauantaina Berliinissä Saksassa osoittaakseen tukensa mielenosoituksille Iranissa, jossa nuoren kurdinaisen kuoleman käynnistämät levottomuudet jatkuvat jo kuudetta viikkoa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Berliinin poliisi arvioi 80?000 ihmisen osallistuneen marssiin. Mielenosoittajat heiluttivat Iranin lippuja ja pitelivät kylttejä ja bannereita, joissa luki "nainen, elämä, vapaus". Järjestäjien mukaan iranilaisia oli matkustanut paikalle Yhdysvalloista, Kanadasta ja kaikkialta Euroopan unionin alueelta.

- Zahedanista Teheraniin, uhraan henkeni Iranin puolesta, ihmisoikeusaktivisti Fariba Balouch sanoi pitäessään puheen Berliinissä viitaten kaupunkeihin, joissa mielenosoitukset leimuavat.

Yleisö vastasi Balouchille: "Kuolema Khameneille".

Iranin hallinnon vastaiset aktivistit sanoivat, että Berliinin marssi oli kaikkien aikojen suurin iranilaisten ulkomailla järjestämä mielenosoitus hallintoa vastaan.

Järjestäjien mukaan iranilaisia oli matkustanut paikalle Yhdysvalloista, Kanadasta ja kaikkialta Euroopan unionin alueelta.

Järjestäjien mukaan iranilaisia oli matkustanut paikalle Yhdysvalloista, Kanadasta ja kaikkialta Euroopan unionin alueelta. Kuva: Paul Zinken / ZUMA

Mielenosoitukset ovat asettaneet Iranin hallinnolle yhden kovimmista haasteista sitten vuoden 1979 vallankumouksen, vaikka ne eivät toistaiseksi vaikuta kaatavan islamilaista tasavaltaa, joka on käyttänyt voimakasta turvallisuuskoneistoaan ja väkivaltaa mielenosoitusten tukahduttamiseen.

22-vuotias Mahsa Amini vaipui koomaan ja kuoli sen jälkeen, kun moraalipoliisi pidätti hänet Teheranissa maan tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta. Mielenosoitukset käynnistyivät hänen hautajaisissaan 17. syyskuuta Saqezissa ja levisivät kaikkialle Iraniin.

Naisten rooli mielenosoituksissa on ollut keskeinen. He ovat kieltäytyneet pitämästä huiveja ja polttaneet niitä. Useiden mielenosoituksissa menehtyneiden teini-ikäisten tyttöjen kuolemat ovat kasvattaneet vihaa hallintoa kohtaan.

Sosiaaliseen mediaan julkaistut videot näyttävät mielenosoitusten jatkuvan Iranissa useissa kaupungeissa eri puolilla maata, mukaan lukien Teheranissa, Mashhadissa, Mahabadissa ja Dezfulissa sekä useissa maan yliopistoissa.

Iranin hengellinen johtaja, suurajatolla Ali Khamenei on varoittanut, ettei kenenkään tulisi uskaltaa ajatella pystyvänsä kaatamaan islamilaista tasavaltaa. Khamenei on syyttänyt hallinnon vastustajia levottomuuksien lietsonnasta.

Mielenosoittajat heiluttivat myös Kurdistanin lippuja Berliinissä.

Mielenosoittajat heiluttivat myös Kurdistanin lippuja Berliinissä. Kuva: John Macdougall / Lehtikuva

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli 200 ihmistä on kuollut mielenosoitusten tukahdutus­toimien vuoksi. Iranin valtion televisio on raportoinut ainakin 26 turvallisuusjoukkojen jäsenen kuolleen.

Verisimpiä levottomuudet ovat olleet alueilla, joissa asuu etnisiä vähemmistöjä, joilla on pitkäaikaisia kaunoja Iranin hallintoa vastaan. Tällainen alue on esimerkiksi Sistanin ja Balutshistanin maakunta sekä sen pääkaupunki Zahedan.

Amnesty International on sanonut, että turvallisuusjoukot tappoivat ainakin 66 ihmistä perjantain rukousten jälkeen Zahedanissa 30. syyskuuta. Valtion tiedotusvälineet sanoivat tuolloin, että "tunnistamattomat aseistautuneet henkilöt" avasivat tulen poliisiasemaa kohti, mikä sai turvallisuusjoukot vastaamaan tuleen.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iranin hallinto on pitkään syrjinyt etnisiä vähemmistöjä, mukaan lukien kurdeja. Iran on kiistänyt syytökset.

Ilta Sanoma
dimanche 23 octobre 2022 06:45:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.