Ilta Sanoma

Ulrika, Berkan ja Juha-Pekka kertovat palkkansa - ja mitä he tekevät sen eteen. Arvaisitko sinä, mitkä ovat ensihoitajan, liittymämyyjän ja raitiovaununkuljettajan kuukausiansiot?

Ulrika (vas.), Berkan ja Juha-Pekka (oik.) kertovat avoimesti palkastaan - ja mitä ajattelevat siitä.

Ulrika (vas.), Berkan ja Juha-Pekka (oik.) kertovat avoimesti palkastaan - ja mitä ajattelevat siitä. Kuva: Shutterstock, haastateltavien albumit

Ulrika Mylius, 19, valmistui lähihoitajan opinnoista viime keväänä. Hän työskentelee perustason ensihoitajana kiireettömässä ensihoidossa yksityisellä työnantajalla. Ensi vuonna Ulrika aikoo aloittaa jatko-opinnot ensihoitajana.

Hän on huolissaan sote-alan palkoista ja työn raskaudesta.

- Töitä pitää tehdä paljon, jotta saa sellaisen palkan, jolla elää. Ja kun viettää 40-60 tuntia viikossa töissä, vapaa-aikaa jää vain vähän. Tämä vaikuttaa sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, Ulrika pohtii.

DNA:lla liittymämyyjänä työskentelevä Berkan Daltaban, 22, meni lukiosta suoraan töihin. Myyntikokemusta hänellä oli jonkin verran ennen nykyiseen työpaikkaan siirtymistä.

- Palkan suhteen ei ole hirveästi huolenaihetta, Berkan kertoo.

Tiktok-videolta näet, paljonko Berkan tienaa viikossa DNA:lla.

Berkan on esitellyt Tiktokissa myös palkkakuittiaan, sillä useat hänen seuraajansa epäilivät Berkanin valehtelevan tienesteistään.

Juha-Pekka Mäkelä, 26, työskentelee kokoaikaisesti raitiovaunukuskina Helsingissä. Hän on tehnyt ratikkakuskin töitä 2,5 vuotta, josta puoli vuotta oli palkallista oppisopimusta.

Katso Tiktok-videolta, paljonko Juha-Pekka tienaa ratikkakuskina viikossa.

Kysyimme, millaisia ajatuksia Ulrikalla, Berkanilla ja Juha-Pekalla on työstään ja palkastaan.

1. Millaiset työajat sinulla on ja paljonko teet töitä?

Ulrika: Teen noin 115 tuntia kolmessa viikossa. Tämän lisäksi pyrin tekemään noin 8-12 tuntia ylitöitä. Viikoittainen työaika vaihtelee siis 30 tunnista jopa 60 tuntiin. Töitä saattaa olla mihin tahansa aikaan vuorokaudesta.

Berkan: Teen töitä noin 150 tuntia kuukaudessa. Keskimääräisesti siis 7,5 tuntisia päiviä. Joskus teen vähemmän, sillä työ on vapaata - pystyn pyytämään enemmän vapaapäiviä tai lyhyempiä vuoroja. Työajat ovat myymälän aukioloaikojen mukaan eli kello 10-21 välillä.

Juha-Pekka: Viikkotyöaika on 38 tuntia ja 20 minuuttia. Todellisuudessa se vaihtelee, mutta sitä tasoitetaan tasaisin väliajoin. Raitiovaunukuskin työ on vuorotyötä.

2. Kuinka paljon tienaat kuukaudessa?

Ulrika: Kuukausipalkkani on keskimäärin 2500 euroa. Summa sisältää lisät ja ylityöt.

Berkan: Palkka vaihtelee hyvinkin paljon. Saan kiinteää tuntipalkkaa, joka on 7 euroa tunnissa. Lisäksi tähän tuntipalkkaan vaikuttavat iltalisät ja sunnuntaivuorot. Eniten palkkaa kerääntyy provisioista, joiden suuruus vaihtelee kuukaudesta riippuen 2500-5000 euron välillä. Joinakin kuukausina tienaan 4000 euroa, joinain kuukausina 9000 euroa. Keskimääräinen palkkani kuukaudessa on tänä vuonna ollut yli 6000 euroa.

Juha-Pekka: Peruspalkka ennen lisiä on 2400 euroa. Tienaan kuukaudessa lisien kanssa keskimäärin noin 3000 euroa.

3. Mikä on nettopalkkasi eli kuinka paljon palkasta jää kuukaudessa käteen verojen ja vähennysten jälkeen?

Ulrika: Noin 2000 euroa.

Berkan: Noin 4000 euroa.

Juha-Pekka: Noin 2000 euroa. Maksan todennäköisesti liikaa veroja, koska yleensä saan veronpalautuksia.

5. Onko palkkasi kehittynyt siitä, kun aloitit?

Ulrika: Valmistuin vasta keväällä, joten ikä- tai kokemuslisää ei ole kertynyt. Uuden työehtosopimuksen jälkeen palkka nousi syyskuusta lähtien "huikeat" 40 euroa kuussa.

Berkan: Palkka kehittyy koko ajan, kun myynnistä oppii enemmän. Itsenäinen opiskelu, kuten kirjat, podcastit ja videot aiheesta voivat auttaa. Tässä työssä on tavallaan palkankorotus omissa käsissä.

Juha-Pekka: Palkka on kehittynyt, ja saan nyt henkilökohtaista kokemuslisää.

6. Onko palkka mielestäsi linjassa työn raskauden kanssa?

Ulrika: Jotta tienaa sellaisen summan, jolla voi oikeasti elää, eli noin 2000 euroa, täytyy tehdä yö-, viikonloppu- ja ylitöitä. Kun tekee paljon töitä, ei ole aikaa pitää itsestään huolta, nukkua ja tehdä mukavia asioita. Muissa ammateissa terveydelle haitallisissa ja stressaavissa työtehtävissä saattaa saada palkassa terveyshaittalisää - esimerkiksi kuumat työolot tai ravintola-alalla ruuhka-aikaan. Sote-alalla emme sellaista saa.

Berkan: Työ on erittäin raskasta henkisesti, sillä töitä pitää osata tehdä paineen alla ja olla koko ajan skarppina, jos haluaa saada myyntiä ja provikkaa. Monilla tulee burn out. Huonommat myyjät eivät ole niin skarppina koko ajan ja saattavat viettää enemmän aikaa taukohuoneessa. Se näkyy tietenkin myös palkassa, kun provikkaa ei tule.

Juha-Pekka: Palkka on mielestäni linjassa työn raskauden kanssa. Välillä on toki raskaampia päiviä, jos tulee esimerkiksi paljon liikennehäiriöitä tai muuten vaan stressaavia tilanteita.

7. Kuinka hyvin palkalla tulee toimeen?

Ulrika: Palkka riittää yhdelle henkilölle ihan hyvin. Palkka on riittämätön, jos tulevaisuudessa hankin lemmikkejä tai lapsia. Siksi tiedän jo nyt, että aion tulevaisuudessa muuttaa töiden perässä Ruotsiin tai Norjaan. Siellä palkka ja työolot hoitoalalla ovat huomattavasti paremmat. Moni ajattelee, että 'jos palkka ei kelpaa, niin vaihda alaa'. Mutta kuka hoitaa potilaat? Ainoa tapa, miten tämä kriisi mielestäni ratkaistaan on se, että palkkoja nostetaan huomattavasti, esimerkiksi samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa.

Berkan: Palkalla tulee ihan hyvin toimeen. Mitä enemmän tienaan, samaa tahtia kasvavat haaveeni ja standardini. Lähivuosien tavoitteeni on tienata 10 000 euroa kuukaudessa.

Juha-Pekka: Perheetön ihminen tulee tällä palkalla hyvin toimeen. Minun mielestäni kaikkien palkkojen pitäisi nousta, koska elinkustannukset ovat nousseet.

Lue lisää: Suvi, 19, paljastaa palkkansa, eikä ole ainoa - tämän verran Subwayssa, McDonald'sissa ja S-marketissa tienaa

Ilta Sanoma
samedi 22 octobre 2022 19:00:00 Categories: Ilta Sanoma Työ & raha

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.