Munakas on helppoa, edullista ja nopeaa ruokaa. Sen valmistamisessa kannattaa huomioida kuitenkin pari seikkaa, jotta raaka-aineesta saa loihdittua erityisen hyvää.
Munakasohjeita on yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Hyvää saa monella tavalla, mutta tiettyjä ohjeita noudattamalla saa takuuvarmasti raaka-ainetta kunnioittavaa, herkullista ruokaa.
- Ennen kuin tapasin Kapen, luulin tekeväni hyvää munakasta, näyttelijä Jaakko Saariluoma kertoo tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa Kape & Jaska - Mestarin otteessa (Tammi 2020), jossa kerrotaan Kari Aihisen kokkausopetuksista Saariluomalle.
Lue lisää: Kari Aihinen opetti Jaakko Saariluomalle kädestä pitäen täydellisen perunamuusin tekemisen: "Ei keitetyistä perunoista - maun erottaa heti"
Jaakko Saariluoma kertoo kirjassa, mitä oppi Aihiselta hyvän munakkaan valmistamisesta:
- Tärkeintä on kuohkeus ja rauhassa kypsentäminen. Siksi munakasmassaan tulee reippaasti kermaa, ja lisäävätpä jotkut vichyäkin.
Rauhassa kypsentäminen tarkoittaa kirjan mukaan sitä, että esimerkiksi pannua ei heilutella jatkuvasti paiston aikana. Pannu saa olla hyvin kuuma, mutta sitten tehoja voi laskea.
- Kuumenna pannu, mutta älä liian kypsäksi, ja lisää öljy tai voi. Levitä munakasmassa pannulle ja anna sen hyytyä kypsäksi matalahkolla lämmöllä, kirjassa neuvotaan.
- Älä heiluttele pannua, Aihisen ohje kuuluu. Voit tarkistaa kypsyyden kurkistamalla munakkaan pohjaan.
- Munakkaan paistamisessa kärsivällisyys on tärkeää, myös Holiday Innin keittiöpäällikkö Miika Kontio kertoi aiemmin hotelliaamiaisia käsittelevässä jutussa. Hän näyttää yllä olevalla videolla täytetyn mukaan valmistamista.
Kun massa on kaadettu pannulle, sitä ei tarvitse heti "sörkkiä". Munakasta ei siis tarvitse välittömästi käsitellä lastalla, eikä pinnalle muodostuneita kuplia tarvitse puhkoa, jutussa vinkattiin.
-?Kannattaa odottaa kärsivällisesti, että reunat alkavat kypsyä, Kontio vinkkasi.
Jos paistopintaa ei halua juuri lainkaan, munakas on valmis hyvin nopeasti, jopa alle minuutissa. Pannun voi silloin ottaa pois liedeltä hyvinkin pian, vaikka keskusta ei olisikaan aivan täysin hyytynyt.
Munakkaan voi antaa hyytyä pannussa kylmällä liedellä pienen hetken, sillä sen kypsyminen jatkuu vielä pannussa, vaikka se ei kuuman lieden päällä enää olisikaan, Kontio opasti lisäksi.
Kerman määrä on makuasia, ja toiset eivät käytä sitä munakkaassa lainkaan. Se yhdistää kuitenkin ammattikokkien reseptejä.
Kontio lisäsi munakkaaseen tilkan kermaa. Kari Aihisen ja Jaakko Saariluoman kirjan kolmen kananmunan reseptissä on käytetty kermaa jopa desilitran verran.
Lue lisää: Henri Alen julkaisi paljonpuhuvan kuvan Master Chefin kulisseista - Kape Aihinen löi kaksi kärpästä yhdellä iskulla
Myös Henri Alénin kirjassa, Arkiruokaa vuodeksi (Readme 2020) julkaistussa munakasohjeessa on reilusti kermaa.
Alénin ohje on isompi satsi, josta riittää useampaan munakkaaseen ja reseptin täyte on tuhti. Esimerkiksi etätyöläinen saa siitä täyttävän nopean ja lounaan, jos pilkkoo täytteen sipulit ja chilin valmiiksi edellisenä iltana.
- Tämä todella maukas munakas sopii kaikkiin vuorokaudenaikoihin ja tilanteisiin. Tästä syntyy niin tuhti aamiainen, sunnuntaibrunssi kuin nopea lounas tai yöruokakin, kirjassa kuvaillaan.
Alén kertoo kirjassa saaneensa inspiraation hotelliaamiaiselta Yhdysvalloissa, jossa hän katseli, mitä täytteitä hotellivieraat valitsivat munakkaisiin. Hän kokeili avokadoa.
- Testasin ja hyvältä maistui.
Tästä ohjeesta tulee neljä erillistä munakasta. Määrät voi hyvin vaikka puolittaa, jos munakasta valmistaa vain pari annosta. Jos tekee vain itselleen, massaa ei tarvitse jakaa.
Munakas:
8 kananmunaa
1 dl kermaa
100 g aitoa cheddaria tai kermajuustoa
oliiviöljyä tai voita paistamiseen
Täyte:
2 syöntikelpoista avokadoa
suolaa ja mustapippuria
2 limettiä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 pitkä punainen chili
1 ruukku korianteria
Murskaa kypsät avokadot haarukalla karkeaksi muusiksi. Mausta suolalla, mustapippurilla ja kahden limetin mehulla. Kuori ja suikaloi salottisipulit ja valkosipuli sekä chili ja lisää avokadomuhennoksen joukkoon. Silppua korianteri ja sekoita puolet kastikkeeseen ja jätä puolet koristeluun.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kevyesti niin, että munien rakenne rikkoontuu. Sekoita joukkoon kerma ja mausta munakasmassa suolalla ja pippurilla. Raasta cheddar tai kermajuusto.
Pane pannulle ruokalusikallinen oliiviöljyä tai voita, kuumenna kunnolla ja lisää neljäsosa munakasmassasta. Sekoita hieman puukauhalla ja anna sen jälkeen paistua. Ripottele päälle neljäsosa juustoraasteesta.
Kun munakas on kypsä ja juusto hieman sulanut, lisää päälle avokado-chilikastike ja taita munakas rullalle ja nosta lautaselle. Toista, kunnes sinulla on neljä valmista munakasta. Ripottele munakkaiden päälle loppu korianterisilppu.
Resepti: Henri Alén, Henkan keittiössä - Arkiruokaa vuodeksi (Readme 2020)
Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 10.3.2022.
Lue myös: Henri Alénin nerokas arkiruoka pelastaa, kun jääkaapissa ei tunnu olevan mitään muuta kuin perunaa
TetraSys Oy.