Kirpputoriharrastaja Henna uskoo, että kuka tahansa voi harjaantua löytämään kirppiksiltä aarteen, jonka jälleenmyyntiarvo on iso. Henna listasi pyynnöstämme parhaimmat löytönsä.
Henna tekee jatkuvasti hyviä löytäjä kirpputoreilta. Yllä tuoli, joka löytyi 45 eurolla. Kuva: Hennan kotialbumi
-Ensimmäinen kirpputorimuistoni on 25 vuoden takaa. Tuolloin pääsin tätini mukaan kirpputorille, joka oli lattiasta kattoon täynnä tavaraa. Silloin minusta tuntui siltä, että pääsin seikkailulle johonkin eriskummalliseen maailmaan. Saman tunteen tavoitan yhä.
Joensuussa asuva Henna, 31, avaa joka päivä kännykkänsä lukituksen ja selaa nopeasti tutun nettikirpputorin tarjontaa. Lomillaan Helsingissä hän piipahtaa useissa vintage-myymälöissä, ja arkena Joensuussa hän käy tuon tuosta paikallisilla itsepalvelukirpputoreilla.
Ekonomiksi valmistuneelle Hennalle kirpputorit ovat jokapäiväinen harrastus.
Löydöistään hän jakaa videoita Instagramissa ja TikTokissa.
Muutama päivä sitten Henna huomasi joensuulaisella itsepalvelukirpputorilla käsilaukun, jonka hinta oli 3,90 euroa.
Laukun laadukas ulkonäkö kiinnitti katseen. Vaikka laukku oli painunut, se oli sisältä siisti. Tuotemerkistä löytyi mieluinen yllätys.
Siellä oli italialaisen luksusmerkin Tod'sin leimat.
Henna oli tehnyt löydön.
Tod'sin laukut ovat hänen mukaansa etenkin ulkomailla kuumaa tavaraa. Esimerkiksi markkinapaikka Etsyssä vastaavaa käytettyä laukkua myytiin juuri 300 eurolla.
-?Kiittelinkin löydöstäni mukana olleita kirppisjumalia, Henna sanoo ja nauraa.
Henna kertoo tekevänsä jatkuvasti hyviä löytöjä, sillä useimmiten hän ostaa tavaraa tarpeeseen. Uutena hän hankkii oikeastaan vain hygieniatuotteita, kuten sukkia.
Pienellä silmän harjaannuttamisella ja tiedon kerryttämisellä kuka tahansa muukin voi tehdä hyviä löytöjä Suomesta.
Henna kokee, että suomalaisilta kirpputoreilta on helppoa löytää laatutavaraa edullisesti.
Tavallista on, että suomalaiset laittavat myyntiin merkkitavaraa, jota eivät yksinkertaisesti jaksa enää säilyttää kotonaan. Siksi hintakin voi olla edullinen.
Myös kuolinpesät hankkiutuvat tavarasta eroon joskus pilkkahintaan. Toki mukana on myös väärinkäsityksiä. Kaikki eivät tiedä, mitä myyvät.
Hennan mukaan jokainen kotiin tuotu kirpputoriostos on hyvä löytö, mutta osa niistä on muita mieleenpainuvampia.
Ilta-Sanomien pyynnöstä Henna suostui listaamaan kirpputorihelmet, joiden jälleenmyyntiarvo on todennäköisesti paljon ostohintaa korkeampi.
Moncler-merkki on etenkin nuorten aikuisten suosiossa. Uutena merkin takit maksavat jopa tuhansia euroja, ja käytettynäkin niistä saa usein maksaa useita satasia, Henna kertoo.
Oman Moncler-takkinsa Henna löysi paikalliselta itsepalvelukirpputorilta seitsemällä eurolla. Takki oli epäsiistissä kunnossa, mutta kun sen pesi kotona sappisaippualla, siitä tuli kuin uusi.
-?Lähetin laukusta kirpputoreja harrastavalle siskolleni kuvan ja sain vastausviestissä aika monta huutomerkkiä takaisin. Oli tosi hämmentävää, että tonnin takki päätyi myyntiin seitsemällä eurolla, Henna kertoo.
Ennen ostoa kokenut kirppistelijä tarkisti, että kyseessä on todella aito merkkituote. Takin materiaalilapussa oli koodi, jonka Henna näppäili yrityksen nettisivuille. Sieltä selvisi, mikä takki oli kyseessä.
-?Monclerin kohdalla aitouden selvittäminen on siis helppoa, jos perustietämys merkin tuotteista on hallussa, Henna sanoo.
Hennan mukaan kirpputoreilla tulee vastaan erittäin paljon Burberry-merkin tuotteita. Suuri osa niistä on kuitenkin epäaitoja.
Toisaalta on suhteellisen helppoa löytää niiden joukosta myös aitoja tuotteita, koska niin monet olettavat, että Burberry-tuotteet ovat aina epäaitoja.
TikTokissa Henna on esitellyt useita Burberry-löytöjään, joiden hinnat olivat 5-10 euroa.
Ikimuistoisin Burberry-löytö oli hattu, jonka hän löysi joensuulaiselta itsepalvelukirppikseltä.
-?Burberryn hattuja tulee harvoin vastaan, ja hyväkuntoisia vieläkin harvemmin. Se tuntui liian hyvältä ollakseen aito, mutta aito se oli.
Aitojen Burberryn tuotteiden asiantuntijaksi Henna on harjaantunut ajan kanssa. Tietyt yksityiskohdat napeissa tai tikkauksissa saattavat paljastaa, onko kyseessä feikki.
-?Lopulta intuitio sanoo, onko kyseessä aito tuote. Jos asia epäilyttää yhtään, kyseessä on usein väärennös.
Henna on tehnyt useita hyviä merkkilaukkulöytöjä erityisesti itsepalvelukirpputoreilta.
Ensimmäisiä merkkilaukkulöytöjä oli vintage-ikäinen, mutta hyväkuntoinen Mulberryn laukku. Tämän löydön Henna teki useita vuosia sitten kymmenellä eurolla. Löytöpaikka oli jälleen kerran paikallinen itsepalvelukirpputori.
Henna varmistui laukun aitoudesta käyttämällä sovellusta, joka on tarkoitettu tuotteen aitouden tarkastamiseen. Niitä löytyy netistä useampia, joten niidenkin luotettavuuteen kannattaa hieman perehtyä.
-?Myös Facebookin merkkiryhmissä voi olla mukana ihmisiä, jotka ovat olleet töissä merkkimyymälöissä. Heidän ammattitaitoonsa voi yleensä luottaa, ja ihailen heidän ammattitaitoaan.
Lopulta Henna päätyi myymään löytönsä.
-?Sain siitä muistaakseni hieman yli sata euroa.
Longchamp x Mary Katrantzoun -mallistoon kuuluvan laukun Henna löysi puoleen hintaan alkuperäisestä pyyntihinnasta. Kuva: Heini
Henna muistelee lämmöllä myös laukkua, jonka hän löysi itsepalvelukirpputorilta puoleen hintaan alkuperäisestä pyyntihinnasta.
Longchamp x Mary Katrantzoun -mallistoon kuuluva laukku maksoi vain seitsemän euroa.
-?Vastaava laukku on ulkomaisella sivustolla myynnissä noin viidellä sadalla eurolla, Henna kertoo.
Arabian käsinmaalattuja Valencia-lautasia ei ole valmistettu pariin vuosikymmeneen, ja niistä on Hennan mukaan tullut erittäin suosittuja.
Arvostaan huolimatta Hennan astiat ovat alkuperäisessä tarkoituksessaan, eli ilahduttamassa arkikäytössä. Kuva: Heini
Myös IS kertoi aiemmin, että Valencian astioista voi saada mukavan summan. Asiantuntija-arvion mukaan esimerkiksi Valencia-kulhoista voi saada jopa 350 euroa per kappale.
Lue lisää: Katso 250 esineen jättilistalta, voitko sinäkin lyödä rahoiksi - näitä aarteita löytyy yllättävän monesta suomalaiskodista
Henna löysi omat Valencia-lautasensa kirpputorilta yhteensä 50 eurolla. Lautasia oli neljä kappaletta, ja vielä löydön aikaan astioiden hinta tuntui Hennasta suurelta.
Myöhemmin hänelle selvisi, että kyseessä ovat himoitut keräilylautaset.
-?Nykyään yhdestä kappaleesta saatetaan pyytää nettikirpputorilla 50-100 euroa per kappale.
Kotimaista designlasia tulee Hennan mukaan vastaan kirpputoreilla niin usein, että sen bongaaminen on varsin tyypillistä, mutta hauskaa.
Hennan viimeisimpiin löytöihin kuuluu itsepalvelukirpputorilta löytynyt Kaj Franckin 1950-luvun puolivälissä suunnittelema kaadin. Kuva: Heini
On tavallista, että tavararöykkiön seasta pilkistää design-helmi, joka maksaa vain pari euroa.
Tänä kesänä Henna löysi kirpputorilta tutun näköiset maljakot. Siniset maljakot paljastuivat lopulta suomalaisen muotoilijan Tamara Aladinin suunnittelemiksi.
-?Hinta oli muutaman euron kappaleelta, joten todennäköisesti myyjä ei tiennyt, mitä myi.
Henna arvioi, että Aladinin maljakoista voisi saada jälleenmyynnissä kympistä muutamaan kymppiin.
Hennan viimeisimpiin löytöihin kuuluu itsepalvelukirpputorilta löytynyt Kaj Franckin 1950-luvun puolivälissä suunnittelema kaadin.
-?Se maksoi ainoastaan 30 senttiä, eli noin sadasosan sen jälleenmyyntiarvosta.
Ingmar Rellingin suunnittelemien Siesta-nojatuoliensa tarinaa Henna pitää itselleen rakkaimpana.
Henna törmäsi nojatuolien myynti-ilmoitukseen nettikirpputorilla viime kesänä, mutta kaupoista ei meinannut tulla ensin mitään. Kuvia oli ilmoituksessa vain yksi kappale, ja sekin oli ylivalottunut. Kun myyjä ei vastannut kunnolla viesteihin, Henna aikoi jo luovuttaa.
Ingmar Rellingin suunnittelemat Siesta-nojatuolit maksoivat 45 euroa per kappale. Kuva: Heini
Jokin sai Hennan vinkkaamaan tuoleista puolisolleen, joka päätti lähteä käymään myyjän luona.
Yllätys oli melkoinen, kun Siesta-tuoleja löytyikin sieltä kaksin kappalein. Myyjä tiesi ainakin suurin piirtein, mitä oli myymässä, mutta ei näyttänyt pitävän 45 euron kappalehintaa huonona.
Kaksi design-tuolia lähti lopulta Hennan ja puolison luokse alle sadalla eurolla.
-?Ulkomaisilla sivustoilla vastaavista tuoleista pyydetään yleensä 700-900 euroa per kappale, Henna kertoo.
Oletko tehnyt todella hyvän kirpputorilöydön? Lähetä kuva ja tarina: maarit.rasi@is.fi.
TetraSys Oy.