Ilta Sanoma

Reutersin mukaan on epätodennäköistä, että Trump suostuu haasteen vaatimuksiin.

Trump on syyttänyt Capitol-tutkintakomiteaa epäreiluista poliittisista hyökkäyksistä häntä vastaan.

Trump on syyttänyt Capitol-tutkintakomiteaa epäreiluista poliittisista hyökkäyksistä häntä vastaan. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump määrättiin perjantaina todistamaan osallisuudestaan 6. tammikuuta 2021 Yhdysvaltain kongressitalolla Capitolilla tapahtuneisiin mellakoihin, uutistoimisto Reuters kertoo. Lisäksi Trumpin on toimitettava asiakirjoja Capitol-tutkintakomitealle.

Päivän tapahtumia tutkiva Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen komitea ilmoitti perjantaina lähettäneensä Trumpille haasteen, jossa vaadittiin, että asiakirjat on toimitettava 4. marraskuuta mennessä ja että hän antaisi todistajan­lausuntonsa 14. marraskuuta tienoilla.

- Kuten kuulemis­tilaisuuksissamme kävi ilmi, olemme koonneet kiistattomia todisteita, myös kymmeniltä entisiltä nimittämiltänne ja henkilökunnaltanne, siitä, että olette henkilökohtaisesti ohjanneet ja valvoneet moniosaista yritystä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos ja estää rauhanomainen vallanvaihdos, komitea totesi kirjeessään Trumpille.

Komitea pyrkii saamaan Trumpilta monenlaisia asiakirjoja, jotka kertoisivat hänen kommunikaatiostaan muun muassa lainsäätäjien, äärijärjestöjen Oath Keepersin ja Proud Boysin jäsenten sekä entisten avustajiensa, mukaan lukien Roger Stonen, Steve Bannonin, Michael Flynnin ja Rudy Giulianin kanssa tammikuun 6. päivää edeltävinä kuukausina ja sen jälkeen.

Asiakirjat, tekstiviestit ja muut etsityt viestit liittyvät tietoihin, jotka koskisivat keskeisten henkilöiden mahdollista matkustamista Capitolille mellakkapäivänä. Lisäksi etsitään viestejä, jotka liittyvät pyrkimyksiin kannustaa osavaltioiden lainsäätäjiä ryhtymään toimiin, jotka olisivat viivästyttäneet presidentinvaalien tuloksen hyväksymistä kongressissa.

Tuhannet Trumpin kannattajat mellakoivat Capitolilla 6. tammikuuta 2021 yrittäessään estää kongressia vahvistamasta presidentti Joe Bidenin vuoden 2020 vaalivoittoa.

Tuhannet Trumpin kannattajat mellakoivat Capitolilla 6. tammikuuta 2021 yrittäessään estää kongressia vahvistamasta presidentti Joe Bidenin vuoden 2020 vaalivoittoa. Kuva: Leah Millis / Reuters

Trump, joka kutsuu tutkintakomiteaa "valitsemattomaksi komiteaksi", on syyttänyt sitä epäreiluista poliittisista hyökkäyksistä häntä vastaan. Hän on myös sanonut komitean kieltäytyneen tutkimasta hänen esittämiään syytöksiä laajasta vaalipetoksesta vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Reutersin mukaan on epätodennäköistä, että Trump suostuu haasteen vaatimuksiin. Hän voi yrittää hidastaa prosessia, sillä tutkintakomitea menettää todennäköisesti valtuutensa, mikäli republikaanit saavat marraskuun välivaaleissa enemmistöedustuksen kongressin edustajainhuoneeseen.

Tuhannet Trumpin kannattajat mellakoivat Capitolilla 6. tammikuuta 2021 yrittäessään estää kongressia vahvistamasta presidentti Joe Bidenin vuoden 2020 vaalivoittoa. Hyökkäys seurasi Trumpin kuukausia kestäneitä väitteitä siitä, että hän oli todellisuudessa voittanut vaalit.

Mellakoissa kuoli viisi ihmistä ja yli 140 poliisia loukkaantui. Kongressirakennus kärsi miljoonien dollarien vahingot ja varapresidentti Mike Pence, kongressin jäsenet ja henkilökunta jouduttiin evakuoimaan rakennuksesta.

Tutkintakomitean ilmoitus tuli muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon tuomittiin neljän kuukauden vankeuteen tämän kieltäydyttyä yhteistyöstä Capitol-tutkinnassa. Bannon on toistaiseksi vapaana ja aikoo valittaa tuomiosta.

Bannon puhui toimittajille tuomionsa kuulemisen jälkeen.

Bannon puhui toimittajille tuomionsa kuulemisen jälkeen. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Komitea korosti, ettei entisen tai istuvan presidentin todistajanlausunnon antaminen ole ennennäkemätöntä. Kirjeessä lueteltiin seitsemän entistä presidenttiä, viimeisimpänä Gerald Ford, jotka ovat todistaneet virkakautensa aikana tai sen jälkeen.

- Lyhyesti sanottuna, olitte keskeisessä asemassa ensimmäisessä Yhdysvaltain presidentin tekemässä vaalituloksen kumoamisyrityksessä sekä rauhanomaisen vallanvaihdon estämisessä, mikä huipentui lopulta veriseen hyökkäykseen omaa pääkaupunkiamme ja itse kongressia vastaan, komitean puheenjohtaja Bennie Thompson ja varapuheenjohtaja Liz Cheney kirjoittivat Trumpille.

Komitea ei kertonut, kuinka se menettelee, jos Trump jättää haasteen huomiotta. Liittovaltion lain mukaan kongressin haasteen noudattamatta jättäminen on rikkomus, josta voidaan tuomita 1-12 kuukauden vankeuteen.

Jos haaste jätetään huomiotta, voi komitea äänestää asian siirtämisestä edustajainhuoneen täysistunnon käsiteltäväksi. Tämän jälkeen edustajainhuone äänestäisi siitä, viedäänkö asia oikeusministeriöön, jolla on valtuudet päättää syytteiden nostamisesta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi perjantaina, että Trumpin "olisi järkevää" noudattaa haasteen vaatimuksia ja todistaa komitean edessä.

Ilta Sanoma
samedi 22 octobre 2022 06:47:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.