Ilta Sanoma

Miehen palkan putoaminen oli vasta alkua Riitan perheen taloudellisille vastoinkäymisille. Perhe oli elänyt säästäväisesti jo ennen uusimpia vaikeuksia, joten sen on vaikea löytää uusia säästökohteita.

Kuva: Lehtikuva, IS

- Joka kuukausi saa kuun lopussa laskea rahojen riittämistä ruokaan. Tämä tuntuu uskomattomalta, koska olemme molemmat palkkatöissä ja tienaamme kuitenkin keskipalkkaa. Verrattuna vaikkapa vuodentakaiseen tilanteemme on muuttunut todella radikaalisti, kertoo Riitta.

- Aikuisille rahan riittävyyden miettiminen tuo henkistä kuormitusta ja aiheuttaa myös välillä riitaa.

Uusperheeseen kuuluu Riitan puolelta kaksi ja hänen miehensä puolelta neljä lasta, jotka asuvat heidän omakotitalossaan joka toinen viikko.

Taloudelliset ongelmat alkoivat keväällä, kun Riitan mies joutui vaihtamaan työpaikkaa ja hänen tulonsa putosivat viidenneksellä.

Lisäksi palkasta vievät osansa miehen elatusmaksut.

- On raskasta olla sidottuna tiettyyn tulotasoon väkisin, Riitta sanoo.

- Ei voi harkita opiskelua tai muuta, koska elatusmaksu on maksettava joka kuukausi vaikka rahaa ei olisi. Muuten lasku menee ulosottoon.

Sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat vieneet tuloista entistä suuremman osan.

- Talossamme on suora sähkölämmitys, joten talvea odotellaan sähkön hinnan suhteen kauhulla, kertoo Riitta (nimi muutettu).

Lämmityskuluista on vaikea enää säästää, sillä sisälämpötila on jo valmiiksi noin 20 astetta.

- Sähkön hinnannousu on kasvattanut kuukausittaisia menoja, vaikka pörssisähköä käyttämällä siihen pienesti voikin itse vaikuttaa, Riitta toteaa.

- Puilla lämmittäminenkään ei ole kovin suuri apu, koska myös polttopuu maksaa tällä hetkellä todella paljon.

Myös polttoainekuluja on vaikea pienentää. Riitan mies käy pääkaupunkiseudulla töissä, ja ajaa päivittäin noin 100 kilometriä. Myös Riitalla on työmatkaa yli 60 kilometriä.

- Auto on välttämätön kulkuväline näillä seuduilla, jossa julkista liikennettä ei ole tai se kulkee kerran päivässä, Riitta sanoo.

Hänen mukaansa perhe on elänyt taloudellisesti aiemminkin eli ei ole matkustellut, yöpynyt hotelleissa, syönyt ravintoloissa, käynyt elokuvissa tai muissakaan kulttuurielämyksissä. Vaate- ja muut hankinnat ovat olleet Riitan mukaan pienet.

- Olemme säästäneet kaikessa missä olemme voineet, joten säästökohteitakin on varmasti vähemmän kuin keskivertokuluttajalla, Riitta kertoo.

Yksi säästökohde on ruoka. Riitan mukaan perheen S-kaupan ruokalaskut olivat huhtikuussa olivat yhteensä 453 euroa, toukokuussa 561 euroa ja kesäkuussa 741 euroa.

Nykyään Riitta yrittää laskea jokaiselle päivälle budjetin, jotta tietäisi, kuinka paljon pakollisten menojen jälkeen palkasta jää elintarvikkeisiin.

- Ruokamenoja on karsittu valitsemalla halvimpia raaka-aineita, lopettamalla esimerkiksi kalan syöminen kokonaan, samoin hedelmien ostaminen ja pienentämällä annoskokoja. Tietyt arkipäivän tuotteet, kuten jugurtti ja mysli on jätetty pois, hän kertoo.

- Teen kaikki ruoat itse, leivon jonkin verran leipää ja pakkasessa on kesältä kerättynä marjat talteen. Jatkuva rahan ajatteleminen on ruoanlaitossakin raskasta.

Lasten karkkipäivä on jätetty, samoin yhteinen ratsastusharrastus, vaikka se Riitan mukaan maaseudulla olikin kohtuuhintaista.

- Lasten kanssa yhteisiin huvitteluihin ei voi kuvitellakaan riittävän rahaa. Lasten saamien lahjojen rahallinen arvo on pienentynyt vuoden aikana kymmenesosaan aiemmasta, hän sanoo.

- Samoin itseltäni ovat jääneet kampaajalla käynnit, mieheni leikkaa hiukseni.

Lue lisää: Ruuan hinta nousee hurjaa vauhtia - näin se näkyy ostoskorissa

Lue lisää: Markus muuttaa pois talostaan - "Näillä sähkön hinnoilla siellä ei ole varaa asua"

Lue lisää: Karu ennuste ruuan hinnan noususta: pahimmat kuukaudet vasta edessä

Lue lisää: Tällaisen sopimuksen hintaa sähköyhtiö ei voi nostaa kesken kauden - myös irtisanominen poissuljettu

Ilta Sanoma
samedi 22 octobre 2022 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.