Ilta Sanoma

Huijari esiintyi "kuurojen maailman liiton presidenttinä" ja vakuutti rakkauttaan.

Kuva: ntti Aimo-Koivisto / lehtikuva, ZUMA / MVPhotos

Lahtelainen 68-vuotias nainen joutui huijarien viemäksi, ihastui mieheen, joka väitti olevansa korkeassa asemassa olevan kansainvälisen järjestön johtaja ja sotkeutui ymmärtämättömyyttään rahanpesuun.

Valejohtaja esiintyi kuurojen maailman liiton presidenttinä, jolta oli tulossa kuuden miljoonan euron rahalähetys YK:sta. Kyse oli huijarin kertoman mukaan salaisista palkkioista, joista ei saanut hiiskua eteenpäin.

Naisen tilille tuli rahalähetyksiä, joita hänen piti siirtää eteenpäin, ja niin hän myös teki. Omia rahojaan nainen menetti seikkailussaan noin 9?000 euroa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi naisen tuottamuksellisesta rahanpesusta kolmen kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen.

Naisen tilille tuli neljässä erässä 52?000 euroa eteläsuomalaiselta naiselta, jota lahtelainen ei tuntenut eikä koskaan tavannut.

Vastaanottaja siirteli rahoja omien tiliensä välillä ja lähetti romanialaiselle ja saksalaiselle pankkitilille 51?600 euroa. Itse hän käytti tililleen tulleista varoista 200 euroa. Lopulta pankki jäädytti naisen tilit.

Kontaktit syntyivät Facebookin, Whatsapin ja Tinderin kautta. Osapuolet eivät koskaan toisiaan tavanneet, mutta englanninkielisiä viestejä liikkui tiheästi. Taustalla arvellaan olleen kansainvälisiä toimijoita, joita ei ole tunnistettu eikä tavoitettu.

Oikeudessa nainen kiisti ensisijaisen syytteen törkeästä rahanpesusta. Hän koki joutuneensa itse rakkauspetoksen uhriksi.

Hän kiisti tienneensä, että tilille tulleet rahat olisivat olleet rikoksella hankittuja, vaan hän uskoi, että rahat oli lainattu ja hänen piti vain siirtää ne eteenpäin.

Käräjäoikeus tuomitse naisen toissijaisesta syytteestä eli tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Nainen kertoi oikeudessa, että hän tutustui huijariin vapunaattona 2019 Tinder-sovelluksessa. Kuurojen presidentti kertoi olleen tuolloin Suomessa ja hän oli siirtymässä eläkkeelle.

Mies kertoi isosta rahapostista, joka oli varattu eläkepäiviä varten, mutta hän ei itse asemansa vuoksi voinut ottaa rahoja vastaan. Hän pyysi tuoretta Tinder-tuttavaansa auttamaan 1?000-2?000 euron tullimaksuissa ja paketin vastaanottamisessa.

Nainen hieman epäili miehen kertomusta, mutta kun sai mieheltä ajokortista otetun passikuvan, niin asiat alkoivat luistaa ja luotto kasvaa. Mies käytti nimeä Colin Allen Am.

Nainen sai tietää, että paketti oli tulossa YK:n pääkonttorista Saksaan laivakuljetuksessa kesällä 2019. Paketissa olisi kuusi miljoonaa euroa miehelle tulleita "palkkioita", joita ei ollut kirjattu mihinkään. Rahat olivat miehen mukaan bonuksia 16 vuoden YK:n hyväksi tehdyistä palveluksista. Mies kertoi, ettei saanut YK:lta varsinaista palkkaa.

Nainen ei epäillyt menettelyä, koska hän oman kertomansa mukaan tiesi, että suomalaisissa firmoissa vastaavia palkkioita myös maksellaan.

Mies kertoi aloittavansa professorin työt yliopistossa New Yorkissa. Lahtelaisnainen oli tyytyväinen, kun Colin saisi vihdoinkin oikeaa palkkaa eikä vain bonuksia.

Rahapaketin kulku Suomeen toi uusia murheita. Logistiikkafirmalta tuli naiselle tieto, jonka mukaan paketti on diplomaattipostissa, mutta siitä pitäisi maksaa 28?000 euroa. Muussa tapauksessa tullissa paketti tutkittaisiin ja silloin selviäisi, että siinähän on miljoonia euroja ja tullimaksuja olisi maksettava vielä enemmän. Sitten tulikin vielä uusi tieto, jonka mukaan tulleja piti maksaa 169?000 euroa.

Mies kertoi, että hänellä oli aikomus muuttaa Suomeen, mutta että hän oli kiireinen ja kysytty mies ja koko ajan matkoilla.

Miehen mukaan Lahti oli hänelle kuitenkin tuttu paikka, hän oli kertomansa mukaan esiintynyt kuurojen liiton tilaisuudessa Kansantalossa viittomakielisessä näytelmässäkin - tieto lämmitti naista.

Nainen kertoi ihastuneensa Alleniin. Syyt olivat hyvät: mies vaikutti kunnolliselta ja vakuutti heti rakkauttaan. Nainen otti pakettimaksuja varten 9?100 euroa luottokorttilainaa.

Käräjäoikeus piti normaalista poikkeavana menettelynä rahojen siirtymistä yllättäen lahtelaisen naisen tilille. Tapahtumien olisi pitänyt oikeuden mukaan herättää epäilyä ja näin tapahtuikin, kun nainen pyrki varmistamaan yhteyttä ottaneen miehen henkilöllisyyden.

Oikeus kuitenkin antaa ymmärtää, että lähetettyihin ja saatuihin tietoihin ja ajokortin kuvaan ei ollut syytä luottaa.

Pankkitilleen tulleet rahat nainen siirsi heti saman päivänä toiselle omalle tililleen. Oikeuden arvion mukaan siirron tarkoitus oli välttää rahasiirron peruuttaminen. Sen pankki voi tehdä vain siltä tililtä, jolle rahat oli alun perin siirretty. Oikeus arvioi, että nainen toimi saamansa ohjeistuksen mukaan

Tuomittu sai rahansiirroista taloudellisena hyötynä 200 euroa.

Oikeus arvio naisen menetelleen törkeän huolimattomasti ja syyllistyneen siten tuottamukselliseen rahanpesuun tahallisen rahapesurikoksen sijasta.

Koska naista ei ollut ennen tuomittu rikoksesta, hän selvisi ehdollisella kolmen kuukauden vankeudella. Oikeus määräsi naisen saaman 200 euron taloudellisen hyödyn valtiolle menetettäväksi. Hänen on maksettava lisäksi 80 euron rikosuhrimaksu. Käräjäoikeus antoi jutussa tuomion maanantaina.

Ilta Sanoma
lundi 17 octobre 2022 21:50:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.