Taklaa arjen ruokapulmat Ruokalan simppeleillä ohjeilla!
Kuva: Jukka Lehtinen
Mikäli alkavan viikon ateriat askarruttavat, voi hetken suunnittelu auttaa asiaan. Esittelemme neljä simppeliä ruokaohjetta. Mukana on liha- ja kasvisruokia sekä syksyn edetessä entistä houkuttelevampia keittoja.
Yksi esimerkki erityisen edullisesta ja riittoisasta arkiruoasta on makaronilaatikko, joka tehdäänkin tässä ohjeessa lihaa halvemmasta ja paremmin säilyvästä soijarouheesta. Tässä ohjeessa ei myöskään tarvita kananmunaa.
2 kesäkurpitsaa
500 g perunoita
3 rkl oliiviöljyä
200 g vuohenjuustoa
suolaa ja mustapippuria
200 g savukassleria siivuina
1 dl täysmaitoa
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
Siivuta kesäkurpitsat ja perunat. Paista siivuja öljyssä isossa kasarissa, että ne ruskistuvat. Laita vuokaan kerroksittain peruna-kesäkurpitsaseosta, vuohenjuustomurua, suolaa, pippuria ja kasslersiivuja.
Raasta parmesaani maidon joukkoon ja kaada vuokaan. Vuoraa foliolla ja paista 200 asteessa 35 minuuttia. Poista folio ja paista, kunnes pinta on ruskistunut.
Valmistusaika: 1 tunti
Annoksia: 4
4 kokonaista valkosipulia
4 rkl voita
1 sipuli
250 g perunaa
2 rkl voita
6 dl kasvislientä
4 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
ruiskrutonkeja
Leikkaa valkosipuleista hatut auki. Sipaise voita pintaan ja kääri folioon. Paahda 35-40 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Kuori ja pilko sipuli sekä perunat. Kuullota niitä voissa.
Ota valkosipulit uunista ja anna jäähtyä vähän. Pullauta kynnet ulos kuoristaan ja lisää ne kattilaan. Lisää nesteet ja mausteet.
Keittele, kunnes perunat ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoile lisänä krutonkeja.
Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
1 iso punajuuri
4 perunaa
2 rkl öljyä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1,2 l kasvislientä
suolaa ja valkopippuria
250 g makkaraa
1 rkl öljyä
300 g hapankaalia
Hienonna sipulit ja kuutioi porkkana, punajuuri ja peruna. Kuullota niitä hetki kattilassa öljyssä. Lisää yrtit ja kasvisliemi.
Anna kiehua, kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Kuutioi ja ruskista makkarat. Lisää makkarat ja hapankaali keittoon. Kuumenna.
Valmistusaika: 30 minuuttia
300 g makaronia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl soijarouhetta
2 tl basilikaa
2 tl oreganoa
2 tl paprikajauhetta
suolaa
400 g tomaattimurskaa
2 dl kasvislientä
50 g juustoraastetta
1 prk (250 ml) kasvisruokakermaa
Keitä makaronit melkein kypsiksi kasvisliemessä. Hienonna sipulit, kuullota öljyssä kasarissa. Lisää tomaattipyree ja soijarouhe. Lisää mausteet, tomaattimurska ja kasvisliemi.
Anna kiehua noin 5 minuuttia. Sekoita kastike ja juustoraaste makaronien joukkoon. Kaada kaikki voideltuun vuokaan ja päälle kasvisruokakerma.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
Annoksia: 8
TetraSys Oy.