Robert Heleniukselle jysähti New Yorkista miljoonapalkkio. Asiantuntija avaa, millaisen siivun tyrmätty nyrkkeilijä saa.
Robert Helenius, 38, ei otellut pikkurahoista. Kuva: AFP
Robert Helenius, 38, koki tylyn tyrmäystappion ammattinyrkkeilyn raskaansarjan ottelussa yhdysvaltalaista Deontay Wilderiä, 36, vastaan varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.
Heleniuksen työpäivä oli karkeasti sanottuna lyhyt, kun tappio tuli jo avauserässä. Tyhjin käsin Heleniuksen ei tarvinnut New Yorkista kuitenkaan poistua.
Asiantuntijoiden esittämien arvioiden mukaan Heleniuksen palkkio olisi ollut miljoonan ja puolentoista miljoonan välimaastosta.
Tällaista arviota tukee myös manageri Markus Sundmanin aiempi linjaus.
Kun Helenius otteli uusinnan puolalaista Adam Kownackia vastaan viime lokakuussa, hänen ottelupalkkionsa oli noin puoli miljoonaa euroa.
Tuon tyrmäysvoiton jälkeen manageri Sundman sanoi, että seuraavassa ottelussaan Helenius ei nouse kehään alle miljoonalla eurolla.
Joka tapauksessa Heleniuksen palkkiota pidetään lähes varmasti seitsennumeroisena - riippumatta ottelun tuloksesta.
Onko miljoonan ja puolentoista miljoonan euron haarukka mielestäsi oikea arvio Heleniuksen ottelupalkkiosta, nyrkkeilyasiantuntija ja manageri Pekka Mäki?
-?Varmaan joo. Ja mitä hänen managerinsa on puhunut, niin ilmeisesti palkkio on ylittänyt miljoonan ja saattaa kukaties olla jopa lähempänä kahta miljoonaa, Mäki vastaa.
Deontay Wilder tyrmäsi Heleniuksen, kun ottelua oli ehditty käydä kaksi minuuttia ja 50 sekuntia. Kuva: Joel Plummer / ZUMA
-?Sitä en tiedä, että onko Helenius jaolla pay-per-view -televisiorahassa. Matsihan tietysti myytiin aika lailla Wilderilla. Robert oli sivuosassa, mutta voi olla niinkin, että hän saisi sieltä tv-katsojapuolelta jotain, Mäki, 52, pohtii.
Ottelupalkkio on joka tapauksessa hulppea. Paljonko palkkiosta jää lopulta käteen kaikkien kulujen jälkeen?
-?Kyllä minä sanoisin, että helposti ainakin kolmannes menee muualle kuin urheilijalle. Jakajaporukkaan kuuluvat valmennus, manageri ja urheilija itse, Mäki toteaa.
-?Toki nämä asiat riippuvat aina ottelukohtaisista sopimuksistakin, mutta voisi käyttää sellaista ajatuskaavaa, että valmennukselle noin 10-15 prosenttia, managerille noin 25-35 prosenttia. Ja se mikä tämän jälkeen jää, on urheilijan osuus, Mäki jatkaa.
Pekka Mäki on pitkän linjan nyrkkeilyvaikuttaja. Arkistokuva. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Ennakkotietojen mukaan Helenius valmistautui Wilder-otteluun kymmenen viikon ajan kotimaisemissaan Maarianhaminan-salilla. Syys-lokakuun vaihteessa harjoitusleiri siirtyi New Yorkiin.
-?Valmennus on tietysti laaja kokonaisuus. Yleensä manageri järjestää leirejä ja kutsuu sinne urheilijoita. Sopimuksista sitten riippuu, että lasketaanko jakajien osuudet kulujen jälkeen vai miten. Joskus urheilijalla on sopimus managerin kanssa siten, että hän saa jonkin tietyn osuuden ja manageri hoitaa kaiken valmennuksen ja muut tarvittavat jutut jollain tietyllä prosentilla, Mäki avaa.
Loppuun yksinkertainen ja lähinnä suuntaa-antava laskutoimitus, jos asiantuntijalausuntoihin perustuen Heleniuksen ottelupalkkio olisi ollut jopa 1,5 miljoonaa euroa. Tästä lähtisi Pekka Mäen kaavaa karkeasti soveltaen 40 prosenttia pois urheilijalta. Silloin urheilijalle jäisi 900?000 euroa.
Lisäksi rahoista pitää tavalla tai toisella maksaa veroa, joka höylää pottia entisestään. Jos Helenius tulouttaa ottelupalkkionsa yrityksenä, muodostuu verotus aivan eri tavalla.
TetraSys Oy.