Ilta Sanoma

Naisilla leposyke on usein miehiä korkeampi.

Esimerkiksi univaikeudet ja pitkittynyt stressi voivat aiheuttaa pulssin nopeutumista.

Esimerkiksi univaikeudet ja pitkittynyt stressi voivat aiheuttaa pulssin nopeutumista. Kuva: Colourbox

Sydämen syketaajuus on yksilöllinen. Siihen, kuinka taajaan sydän lyö, vaikuttavat muun muassa ikä, fyysinen kunto, perinnölliset tekijät ja sukupuoli, kertoo Terveystalo.

-?Esimerkiksi naisilla leposyke on pääsääntöisesti miehiä korkeampi ja ikäihmisillä nuoria matalampi, kertoo kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen Terveystalon tiedotteessa.

Sydämen normaali syke levossa on 60-100 lyöntiä minuutissa.

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala kertoi jutussamme, että rajat eivät kuitenkaan ole ehdottomia.

Esimerkiksi aktiiviliikkujan leposyke voi olla alle 60 lyöntiä minuutissa. Rasituksessa syke taas nousee, kun sydän pumppaa verta tehokkaasti työskenteleville lihaksille.

Rytmi on normaalisti tasainen, mutta myös pieni vaihtelu kuuluu asiaan eikä ole huolestuttavaa.

Lue lisää: Tunnista pulssista vaaran merkit - tällainen on sydämen normaali syke

Entä sitten korkea syke, onko se vaarallista?

-?Kun korkeaan sykkeeseen liittyy muita oireita tai sairauksia, voi se olla terveysriski. Jos leposyke liikkuu päivällä yli sadassa, on myös syytä miettiä, mistä voisi olla kyse, Kristian Paavonen vastaa.

Kardiologi muistuttaa, että ihminen pitää kuitenkin aina ottaa kokonaisuutena huomioon.

-?Normaalin sykkeen rajoissa on tosiaankin hurjaa vaihtelua. Esimerkiksi 30-vuotiaalla terveellä naisella leposyke voi olla päivällä yli 80, eikä kyseessä ole sydän- tai muukaan sairaus, Paavonen kertoo.

Liikunta laskee leposykettä.

Liikunta laskee leposykettä. Kuva: Colourbox

Sydämen sykettä saattavat rasituksen lisäksi kiihdyttää myös ulkoiset tekijät.

Tällaisia ovat esimerkiksi runsas kofeiinin nauttiminen, tupakointi, alkoholinkäyttö sekä jännittäminen tai voimakkaat mielenliikutukset.

Myös univaikeudet ja pitkittynyt stressi voivat aiheuttaa pulssin nopeutumista.

-?Sydämen sykettä käskyttää autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto. Sen sympaattinen osa kiihdyttää, ja vastavoimana parasympaattinen osa rauhoittaa sydämen lyöntitiheyttä, Anna-Mari Hekkala kertoo.

Parasympaattisen hermoston toimintaa on mahdollista vahvistaa.

-?Liikunta on tärkeä tekijä, sillä sen jälkeen elimistössä rauhoittava hermosto laskee leposykettä. Liikkuva elämäntapa on ylipäätään hyväksi sydän- ja verenkiertoelimistölle.

Myös mindfulness-harjoituksilla on vaikutusta.

-?Niiden pohjimmainen tarkoitus on nimenomaan parasympaattisen hermoston toiminnan voimistaminen.

Keski-ikään tullessa kannattaa hankkia verenpainemittari, jotta voi seurata verenpainetta - ja laitteesta näkee samalla myös pulssin.

Verenpainelukemia kirjatessa kannattaakin merkitä samalla ylös myös syke.

-?Merkinnöistä voi seurata, tapahtuuko muutoksia, esimerkiksi 20-30 pykälän vaihteluita, suuntaan tai toiseen. Nämä ovat myös lääkärille hyödyllisiä tietoja, Hekkala sanoi.

Fakta

1. Ole rauhallisesti paikallasi. Kokeile, mistä tunnet pulssisi parhaiten. Usein helpoin tapa on painaa kahdella sormella rannetta peukalon alapuolelta. Muita paikkoja ovat esimerkiksi kyynärtaive tai kaula.

2. Tarkkaile ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Huomaat rytmin muuttumisen paremmin, jos lasket lyönnit ääneen tai sanot "hep" joka sykäyksellä.

3. Laske seuraavaksi pulssin tiheys. Laske sykäykset puolen minuutin ajan ja kerro saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa.

Lähde: Sydänliitto

Ilta Sanoma
dimanche 16 octobre 2022 17:15:00 Categories: Ilta Sanoma Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.