Ilta Sanoma

Joko mustajuuri, maa-artisokka ja juuripersilja ovat tuttuja? Ne eivät koreile ulkomuodollaan mutta ovat täynnä makua.

Mustajuuri on herkkua valkoisen parsan tapaan valmistettuna.

Mustajuuri on herkkua valkoisen parsan tapaan valmistettuna. Kuva: Päivi Ristell

Palsternakan kaksoisolento juuripersilja sekoitetaan joskus jopa piparjuureen. Maultaan se on kuitenkin aivan omanlaisensa, "kasvismaisempi" kuin muut juurekset. Maussa häivähtää nimen mukaisesti persilja.

Maa-artisokka on taas muutakin kuin keittojuures. Pastassa se yllättää suolaisen makkaran ja metsäisen timjamin seurassa.

Köyhän miehen parsaksi kutsuttu mustajuuri on herkkua valkoisen parsan tapaan valmistettuna.

400 g juuripersiljaa

1 rkl + 1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

1 omena (tai päärynä)

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

5 dl kasvislientä

2 dl kaurakermaa

½ sitruunan mehu

Pinnalle

sitruunan kuorta

hienonnettua persiljaa (ja siemeniä)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juurisellerit leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.

Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.

Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.

Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 2

Kuva: Paivi Ristell Valokuvaaja Päivi Ristell

6 mustajuurta

½ sitruuna

Liemi

6 dl kanalientä

2 rkl hunajaa

1 rkl voita

1 laakerinlehti

½ sitruuna

Lisäksi

1 dl kuivaa valkoviiniä

2 rkl voita

½ tl rouhittua mustapippuria

Päälle

manteleita

Laita kulhoon kylmää vettä ja purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon. Kuori mustajuuret ja puolita. Laita mustajuuret sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu.

Mittaa liemen ainekset paistinpannulle ja kiehauta. Nosta mustajuuret liemeen ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta niissä on vielä vastusta. Anna jäähtyä liemessään 10 minuuttia.

Paahda sillä aikaa mantelit kuivalla kuumalla pannulla. Anna jäähtyä ja rouhi karkeasti.

Nosta mustajuuret liemestä ja kuivaa paperiin. Säästä liemi!

Kuumenna 1 rkl voita toisella pannulla ja paista mustajuuret kullankeltaiseksi voissa. Lisää 1 dl valkoviiniä ja anna haihtua puoleen. Lisää 1 dl keitinlientä ja jatka keittämistä, kunnes kastike sakenee. Lisää vielä 1 rkl voita ja mausta mustapippurilla.

Tarjoa mustajuuret kastikkeen ja mantelirouheen kanssa.

Valmistusaika: 1 tuntia

Annoksia: 2

Kuva: Paivi Ristell

400 g pennepastaa

1 pötkö chorizoa (200 g)

3 valkosipulinkynttä

500 g maa-artisokkia

1 tl kuivattua timjamia

noin ½ tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

2 dl pastan keitinvettä

2 dl kuohukermaa

1 ps babypinaattia

½ sitruunan mehu ja kuoriraaste

Päälle

parmesaaniraastetta

Kuori ja viipaloi chorizo. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa maaartisokat huolella ja viipaloi noin 5 mm:n viipaleiksi. Paista chorizoa pari minuuttia omassa rasvassaan. Lisää valkosipuli viimeiseksi minuutiksi. Nosta molemmat reikäkauhalla sivuun.

Lisää maa-artisokat ja paista (chorizon rasvassa) noin 10 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Laita tässä vaiheessa pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Valuta ja säästä 2 dl pastan keitinvettä.

Mausta maa-artisokat timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää 2 dl pastan keitinvettä ja kerma. Anna artisokkien kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä ja kastike on keittynyt kokoon.

Lisää pinaatti ja jatka keittämistä minuutin ajan. Lisää valutettu pasta ja chorizo joukkoon. Siirrä liedeltä. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste.

Raasta parmesaania valmiiden annosten pinnalle.

Valmistusaika: 1 tunti

Annoksia: 4

Ilta Sanoma
dimanche 16 octobre 2022 16:15:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.