Energiansäästö mökillä voi mennä liian pitkälle, jos sen seurauksena on putkivahinko.
Monet laittavat näihin aikoihin mökkiään talviteloille. Kuva: Lassi Rinne
Energian kallistuminen ja valtion energiansäästökampanja ovat saaneet monet tarkkailemaan omaa sähkönkulutustaan. Yksi keino säästää energiaa on vähentää kesämökin talvilämmitystä. LähiTapiolan mukaan tässä piilee kuitenkin riski.
-?Putkivuodot ovat tyypillisiä talvella, kun putket ovat jäätyneet ja pakkanen lauhtuu. Mökit ovat tässä erityinen huolenaihe, sillä niiltä ollaan poissa pitkiä aikoja ja vesi voi ehtiä valua pitkäänkin, sanoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki tiedotteessa.
Finanssiala ry:n mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat kotivakuutuksesta noin 25?000 asuin- ja vapaa-ajan rakennuksilla sattunutta vuotovahinkoa vuodessa. Vahinkoilmoitusten määrä lisääntyy juuri talvikuukausina.
-?Pelkäänpä, että näemme tulevina kuukausina paljon aiempaa enemmän vuotovahinkoja, jos lämmitystavat muuttuvat ja talvi on ankara. Vaikka vakuutus kyllä korvaa putkirikon aiheuttamat vuotovahingot ehtojen mukaisesti, voi iso vuoto aiheuttaa ison remontin ja estää mökin käytön tulevana kesänä, sanoo Väinölä-Mäki.
Helpoin tapa välttää vuotovahinko on katkaista rakennuksesta vedet aina pois lähtiessä. Vaikka mökiltä olisi poissa vain joitakin päiviä, on veden pääsulku aina syytä sulkea ennen lähtöä.
Vesijohtoverkko pitäisi tyhjentää kokonaan, jos mökki jää talveksi ilman lämmitystä. Näin putkiin tai säiliöihin jäänyt vesi ei jäätyessään riko paikkoja ja aiheuta vuotoja.
Jos mökin putkissa tai säiliöissä taasen on vettä, tulisi rakennuksessa olla aina peruslämpö, joka ehkäisee putkien jäätymistä.
TetraSys Oy.