Ilta Sanoma

Elintarvikkeiden hinnoissa oli hurjaa kasvua viime kuussa. "Kuluttajat köyhtyvät nyt historiallisen paljon", ekonomisti sanoo.

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Inflaatio kiihtyi syyskuussa 8,1 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Elokuussa inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli 7,6 prosenttia.

Voimakas inflaatio laski heinä-syyskuussa kokoaikaisten palkansaajien reaalituloja 4,8 prosenttia vuodentakaisesta, vaikka nimellisansiot nousivat 2,7 prosenttia.

Inflaation kiihtyminen johtui Tilastokeskuksen mukaan muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron noususta.

Yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro Lähi-Tapiolasta poimi kovimmat nousijat ja laskijat yhteen kuvaan. Lämmitysöljyn ja sähkön kintereillä kolmosena oli syyskuussa jauhot, jotka olivat kallistuneet 46 prosenttia vuodentakaisesta. Jauhot kallistuivat paljon myös edelliskuussa.

Myös munat, suurimot, voi ja kahvi kallistuivat kymmeniä prosentteja, samoin kynttilät, kaamosajan ja sähkökatkospelkojen avittamana mahdollisesti.

Diesel ja asuntolainojen korot olivat niin ikään kärjessä.

Elintarvikkeiden hinnat kohosivat peräti 14,5 prosenttia.

Nummiaron listalla halventuneiden elintarvikkeiden joukossa olivat kaali ja päärynät, joita sai kolmisen prosenttia halvemmalla kuin vuosi sitten.

Kiihtymiseen vaikutti myös dieselin ja bensiinin kallistuminen. Liikennekulut lisääntyivät 10,6 prosenttia.

Lomamökit olivat halventuneet pari prosenttia. Tilastokeskus kertoi torstaina, että vuokramökkiyöpymiset vähenivät lähes viidenneksen touko-elokuussa edellisvuoteen verrattuna.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen kirjoittaa kommentissaan, että inflaatio on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 1984 maaliskuun, jolloin elettiin voimakasta nousukautta ja palkat nousivat nopeasti.

-?Nimellispalkat kyllä paranevat nytkin, mutta toisin kuin vajaat 40 vuotta sitten, ne eivät vain pysy kuluttajahintojen kyydissä. Kuluttajat köyhtyvät nyt historiallisen paljon, Keskinen arvioi.

Asumismenot nousivat selvästi nopeammin kuin yleinen inflaatio. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen erä, sillä ne muodostavat noin neljännesosan kokonaisindeksistä.

-?Asuinkustannukset nousivat 9,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin lämmityskustannusten ja korjausmateriaalien hintojen nousulla, Keskinen kertoo.

Asuntolainojen korkomenot kasvoivat peräti yli 40 prosentilla vuoden takaisesta. Asuntolainojen korkomenot kääntyivät kasvuun jo kesäkuussa lähes kahdeksan vuoden laskun jälkeen.

Palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet vuoden 2014 lukemiin. Keskimääräisten reaaliansioiden huippu saavutettiin Suomessa vuoden 2021 toisella neljänneksellä, jolloin reaaliansiot olivat yli 16 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2005.

Tämän jälkeen hintojen nousu on ollut selvästi nopeampaa kuin nimellisansioiden nousu. Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä reaaliansiot olivat enää runsaat 10 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2005.

Tilastokeskus huomauttaa kuitenkin, etteivät luvut sisällä verotuksessa tapahtuneita muutoksia, joten käteen jäävien ansiotulojen ostovoiman kehitys on voinut poiketa jonkin verran nimellisansioiden reaalikehityksestä.

Elintarvikkeita, liikennettä ja asuinkustannuksia lukuun ottamatta kaikkien muiden hyödykkeiden ja palvelujen hinnat kohosivat yleistä inflaatiota hitaammin.

Korvattavien ja ei-korvattavien reseptilääkkeiden hinnat jopa putosivat vuoden takaisesta. Reseptilääkkeet olivat syyskuussa yli seitsemän prosenttia edullisempia kuin vuosi sitten.

Ilta Sanoma
vendredi 14 octobre 2022 18:33:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.