Ilta Sanoma

Venäjä on siirtänyt strategisia pitkän tähtäimen pommikoneita Kuolan niemimaalla sijaitsevaan Olenjan tukikohtaan, josta on matkaa Suomen rajalle lyhimmillään noin 150 kilometriä.

7. lokakuuta otettu satelliittikuva näyttää 11 Olenjan tukikohdassa olevaa pommikonetta. Pommikoneet näkyvät rullaustien vasemmassa laidassa.

7. lokakuuta otettu satelliittikuva näyttää 11 Olenjan tukikohdassa olevaa pommikonetta. Pommikoneet näkyvät rullaustien vasemmassa laidassa. Kuva: Planet Labs PBC

Venäjä on siirtänyt useita strategisia pitkän tähtäimen pommikoneita Kuolan niemimaalla sijaitsevaan lentotukikohtaan, uutisoi norjalainen verkkojulkaisu Faktisk.

Sivuston julkaisemista satelliittikuvista käy ilmi, että Kuolan niemimaalla sijaitsevassa Olenjan lentotukikohdassa seisoo nyt 11 raskasta pommikonetta. Tukikohta sijaitsee linnunteitse noin 150 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Faktiskin mukaan koneista seitsemän on Tu-160-mallin pommittajia. Neljän koneen malli puolestaan on Tu-95. Koneet kykenevät kantamaan risteilyohjusten lisäksi strategisia ydinaseita.

Olenjan lentotukikohdasta 29. syyskuuta otettu satelliittikuva. Vielä tuolloin koneita oli lentotukikohdassa vähemmän kuin 7. lokakuuta otetussa kuvassa näkyy.

Olenjan lentotukikohdasta 29. syyskuuta otettu satelliittikuva. Vielä tuolloin koneita oli lentotukikohdassa vähemmän kuin 7. lokakuuta otetussa kuvassa näkyy. Kuva: Planet Labs PBC

Tu-160 kehitettiin kylmän sodan aikana, ja sitä kutsutaan maailman suurimmaksi pommikoneeksi. Sen huippunopeus on yli kaksinkertainen äänen nopeuteen verrattuna, ja huippuvauhti on 2?200 kilometriä tunnissa.

Koneista uutisoi myös The Jerusalem Post, jonka julkaisemista kuvista käy ilmi, että Olenjan lentotukikohdassa oli kymmenen pommikonetta sekä elo- että syyskuussa.

Faktiskin mukaan on syytä uskoa, ettei koneiden sijoittaminen Kuolan niemimaalle ole ainoastaan väliaikainen ratkaisu. Tavallisesti koneita säilytetään Engelsin tukikohdassa, joka sijaitsee 720 kilometriä Moskovasta kaakkoon.

Faktiskin haastattelema ilmavoima-asiantuntija Lars Peder Haga uskoo, että siihen voi olla useita syitä, miksi koneet on siirretty Olenjan tukikohtaan.

-?Tukikohta on suunniteltu strategisille pommikoneille, ja niiden on harjoiteltava sinne siirtymistä ja siellä toimimista. Siirto voi siis olla osa strategisten pommikonejoukkojen normaalia harjoitustoimintaa, Haga pohtii.

Pilvinen satelliittikuva otettiin 9. lokakuuta.

Pilvinen satelliittikuva otettiin 9. lokakuuta. Kuva: Planet Labs PBC

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi IS:lle lokakuun alussa, ettei muutaman koneen siirtäminen vielä aiheuta suurta pelkoa ydinaseiden käyttämisestä.

- Jos Venäjä haluaa lisätä painostusta länttä kohtaan, niin silloin se voi toki kohottaa ydinasejoukkojen valmiutta, mutta muutama ysivitonen Kuolassa ei vielä ole kovin merkittävä varoitus, Toveri sanoi.

Toveri on Hagan kanssa samoilla linjoilla siitä, että kyse voi olla tavanomaisista harjoituksista. Venäjällä järjestetään tavallisesti lokakuussa strategisten ydinasejoukkojen harjoitukset, joihin kuuluu muun muassa pommikoneiden siirtämistä.

- Tämä voi olla siihen liittyvä juttu hyvinkin. Ajankohtakaan ei ole poikkeuksellinen.

- Tai sitten halutaan muuten vaan harjoitella, kohottaa valmiutta ja osoittaa, että valmiutta on olemassa, Toveri pohti.

Satelliittikuvista uutisoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat. Suomen puolustusvoimista todettiin lehdelle, ettei koneiden siirtoa kommentoida.

Ilta Sanoma
jeudi 13 octobre 2022 02:20:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.