Pavel Durov sanoo WhatsAppin sisältävän sovellukseen tarkoituksella ujutettuja takaovia.
WhatsApp ja Telegram ovat keskenään kilpailevia pikaviestisovelluksia. Kuva: Colourbox
Telegramin perustaja Pavel Durov ryöpyttää Metan omistamaa, kilpailevaa WhatsApp-pikaviestintä omalla Telegram-kanavallaan. Durov väittää WhatsAppin sisältävän sovellukseen tarkoituksella ujutettuja takaovia.
Durov viittaa viime viikolla julkistettuun WhatsAppin tietoturva-aukkoon, joka antoi hyökkääjälle mahdollisuuden kaapata koko puhelin.
Lue lisää: WhatsAppissa vakava aukko, puhelin voidaan kaapata - näin tarkistat, oletko turvassa
- Täsmälleen samanlainen haavoittuvuus löydettiin vuonna 2018, seuraava vuonna 2019 ja vielä yksi vuonna 2020. Ja kyllä, niitä ennen vuonna 2017. Ennen vuotta 2016 WhatsAppissa ei ollut salausta lainkaan, Durov kirjoittaa.
Durovin mukaan WhatsAppista tehdään toistuvasti käyttäjät vaarantavia löydöksiä. Hänen mukaansa on "melkein varmaa", että sovellukseen on jo istutettu uusia haavoittuvuuksia.
- Nämä löydökset ovat tuskin sattumaa - ne ovat sovellukseen ujutettuja takaovia. Kun yksi takaovi joudutaan poistamaan, se korvataan uudella, Durov lataa.
Durov mainitsee myös, että maailman rikkaimman miehen, Jeff Bezosin puhelin hakkeroitiin tiettävästi WhatsAppin kautta. WhatsApp on kiistänyt syytökset.
Lue lisää: Saudi-Arabian syytetään käyttäneen vakoiluohjelmaa, joka tunkeutuu puhelimeen salakavalasti - yksi uhreista on maailman rikkain ihminen
Telegramin perustaja väittää, ettei hän yritä houkutella ihmisiä vaihtamaan Telegramiin. Hänen mukaansa sovellus saa riittävästi julkisuutta jo nykyään.
- Voit käyttää mitä pikaviestintä haluat, mutta pysyttele kaukana WhatsAppista - se on ollut vakoilutyökalu jo 13 vuoden ajan.
Durov ei mainitse sitä, että myös Telegramia kohtaan on esitetty epäilyksiä sovelluksen turvallisuudesta. Toisin kuin WhatsAppissa, Telegramin viestintä on pilvikeskusteluja, eli ne eivät ole päästä päähän suojattuja.
Salaukset toteutetaan käyttäjien laitteiden ja Telegramin palvelimien välillä, mutta keskustelut tallennetaan Telegramin palvelimille ja ovat Telegramin ylläpidon luettavissa. Tämä tuli julkisuuteen Yhdysvaltain Capitol-mellakan yhteydessä tammikuussa 2021, kun Telegram poisti mellakointiin yllyttäviä viestejä.
Telegram myös kertoo asiasta verkkosivuillaan.
Lue lisää: WhatsAppin haastanut Telegram poisti mellakointiviestejä - tuliko paljastaneeksi jotain palvelun yksityisyydestä?
Telegramista löytyy päästä päähän salattu yksityinen keskustelutila, mutta se on aktivoitava erikseen. Sitä käytettäessä katoaa myös vapaus käydä samaa keskustelua miltä laitteelta tahansa.
Durov esitti viimeksi samanlaisia syytöksiä alkuvuodesta 2020.
Lue lisää: Kovia syytöksiä WhatsAppille: Sisältää takaovia urkintaa varten
Ukrainan sodan alettua venäläistaustaiselta Durovilta odotettiin kannanottoa pikaviestimen puolueettomuuteen. Runsaat kaksi viikkoa suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen Durov sanoi olevansa käyttäjien puolella ja yhtiössä työskentelevän paljon ukrainalaisia.
Lue lisää: Onko Telegram turvallinen? Sodan alusta kestänyt hiljaisuus rikkoutui
Vaikka WhatsApp on päästä päähän salattu, sen ylläpito pääsee silti käsiksi viestintään. Se ei tapahdu itse viestiliikennettä salakuuntelemalla, vaan siten, että sovellus lukee laitteella olevia viestejä. Näin toimitaan esimerkiksi käyttäjäilmiantojen tapauksessa.
Lue lisää: Luulitko WhatsApp-viestien olevan yksityisiä? Näin niitä seurataan
Tietoturva-asiantuntijat pitävät avoimeen koodiin perustuvaa Signalia kaikkein turvallisimpana pikaviestimenä. Sen käytettävyys ei ole kuitenkaan aivan samalla tasolla kuin WhatsAppin ja Telegramin.
Keväällä Signal sai runsaasti kritiikkiä osakseen. Monet näkivät taustalla olevan kampanjan, jolla pyrittiin houkuttelemaan käyttäjiä Telegramiin.
TetraSys Oy.