Ilta Sanoma

Suomalainen Mirka Helander muutti Espanjan Fuengirolaan. Ensimmäiseen vuokrakotiin tuli kosteusvaurio, seuraavassa sai hytistä kylmyyden takia. Nyt hän on onnellinen Tampereella, jossa kotona saa kävellä ilman villasukkia.

Mirka Helander asui Espanjan Fuengirolassa, mutta joutui hytisemään vuokra-asunnossa.

Mirka Helander asui Espanjan Fuengirolassa, mutta joutui hytisemään vuokra-asunnossa. Kuva: Mirka Helander

- Olin menossa suihkuun, kun huomasin katossa tumman läntin. Otin heti yhteyttä vuokranantajaan, mutta espanjalaiseen tapaan aluksi ei tapahtunut juuri mitään. Vasta, kun läntti levisi, vuokranantaja kutsui korjaajat paikalle, muistelee Mirka Helander.

Jututimme digiyrittäjänä työskentelevää Helanderia, 25, viimeksi vuoden alussa, jolloin oululaislähtöinen nainen asui vielä Espanjassa, Fuengirolan kaupungissa.

Lue lisää: Mirka, 24, muutti Fuengirolaan ja kertoo, mitä eläminen siellä maksaa - suomalaisilla on oma maineensa

Jutun aikaan Helander oli Espanjan arkeensa tyytyväinen. Maan rentous, hintataso ja valo olivat tehneet yrittäjään vaikutuksen.

Yksi asia ei Helanderin Espanjan vuosien aikana kuitenkaan mennyt täysin putkeen. Paikallisten vuokra-asuntojen kanssa oli nimittäin ongelmia.

Helanderin ongelmat asumisen kanssa alkoivat jo ensimmäisessä vuokrakodissa. Koti sijaitsi suomalaisyhdyskunnastaan tutussa Los Pacosissa ja oli sekä tilava että kauniisti sisustettu.

Los Pacosissa sijaitseva vuokra-asunto oli Mirka Helanderille mieluinen, mutta kosteusvaurio yllätti. Keittiössä oli tosin vain yksi tiskiallas.

Los Pacosissa sijaitseva vuokra-asunto oli Mirka Helanderille mieluinen, mutta kosteusvaurio yllätti. Keittiössä oli tosin vain yksi tiskiallas. Kuva: Mirka Helander

Kodissa oli kuitenkin tumma läikkä, joka jatkoi ja jatkoi leviämistään. Kun kylpyhuoneen katon maali alkoi rakoilla, kävi ilmi, että yläkerran amme oli aiheuttanut alakertaan kosteusvahingon.

Vesivahinko ei ollut Helanderille järkytys, mutta tapahtumaketju sen jälkeen ihmetytti suomalaista.

Vuokraemännän paikalle kutsuma remonttimies ei nimittäin ollut korjausrakentamisen ammattilainen, vaan maalari, joka pyyhkäisi sudillaan piiloon tumman läikän. Muuta vuokranantaja ei vauriolle halunnut tehdä.

-?Olin tästä todella, todella hämmentynyt, Helander kertoo.

Helander vaihtoi kotia muista syistä, mutta ongelmat jatkuivat myös seuraavassa vuokrakodissa.

Asunnon sijainti oli loistava, sillä se sijaitsi Fuengirolan rantakadulla, elämän keskellä. Kotona oli parveke, josta saattoi ihailla auringonnousua.

-?Parveke osoittautui kuitenkin kodin ainoaksi paikaksi, jossa oli lämmin, jos lämmitys ei ollut päällä, Helander kertoo.

Seuraavassa vuokrakodissaan Fuengirolassa Mirka Helander sai värjötellä villapaita päällä. Koti oli todella kylmä.

Seuraavassa vuokrakodissaan Fuengirolassa Mirka Helander sai värjötellä villapaita päällä. Koti oli todella kylmä. Kuva: Mirka Helander

Niinpä Helander oppi elämään arkeaan villasukat, -paita ja kaulahuivi päällä. Vieraitaankin hän varoitti etukäteen kotinsa kylmistä oloista.

-?Syksyn mittaan myös laattalattia muuttui jääkylmäksi.

Lopulta Helander sopeutui kylmään, mutta vain jollakin tavalla.

Suomeen takaisin muuttanut yrittäjä on sitä mieltä, että asumista hänellä ei ole Espanjassa ikävä.

-?Kun muutin Espanjasta Suomeen, osasin iloita myös siitä, etten kuullut naapureideni puheita. Espanjassa eristeet ovat niin olemattomia, että olen kuullut jopa naapurin pierun - valitettavasti.

Espanjassa asuntoja välittävä Pasi Laine Lomakoti ulkomailta -yrityksestä tunnistaa Helanderin kertomat ongelmat.

Myyntijohtajan mukaan ne ovat kuitenkin yleisempiä Espanjan vanhoissa asunnoissa. Uusi rakennuskanta on Laineen mukaan selvästi vanhaa parempaa.

Esimerkiksi kosteusvauriot voivat olla seurausta siitä, ettei paikalliseen rakennustapaan kuulu kosteiden tilojen vesieristys.

Ongelmat ovat ratkaistavissa, Laine esittää.

-?Suomessa ei pidetä talvella ikkunoita ja ovia auki, mutta Espanjassa tilanne on toinen. Kosteiden tilojen homeongelmia voi vähentää merkittävästi, jos kosteat tilat tuuletetaan hyvin, ja ilmanvaihto ja ilman poisto ovat hoidettu hyvin. Uusissa asunnoissa tilanne on parempi.

Mirka Helander asui Fuengirolassa vuodesta 2019 helmikuuhun 2022 asti. Tässä välissä hän kävi Suomessa ja asui kotimaassa hetken aikaa.

Mirka Helander asui Fuengirolassa vuodesta 2019 helmikuuhun 2022 asti. Tässä välissä hän kävi Suomessa ja asui kotimaassa hetken aikaa. Kuva: Mirka Helander

Espanjalaiset kodit ovat myös talvella viileämpiä kuin suomalaiset.

Laineen mukaan ratkaisu kylmään kotiin voi löytyä ilmalämpöpumpusta, joka lämmittää taloa talvisin ja viilentää kesäisin.

-?Myös ikkunoiden päivitys remontin yhteydessä voi olla hyvin kannattavaa. Ikkunat ovat Espanjassa yleensä yksinkertaiset, Laine kertoo.

Aivan kaikkia ongelmia ei voi ratkaista edes remonteilla. Elämä Espanjassa on yksinkertaisesti äänekkäämpää kuin Suomessa, ja siihen saa tottua.

Myös seinät ja välilattiat ovat asunnoissa huomattavasti suomalaisasuntoja ohuempia.

-Naapurien elämä saattaa siis kuulua omaan asuntoon, halusi tai ei. Ääniä kannattaa kuitenkin kuunnella jo asuntonäytöllä, Laine kertoo.

Mirka Helander muistelee vaikeuksia Espanjan asuntojen kanssa jo huvittuneena, sillä nykyään hän asuu kerrostalossa Tampereella.

Kun yrittäjä tepastelee kotinsa työhuoneessa ilman sukkia, on hän onnellinen, että asuu Suomessa.

Kotimaahan palattuaan hän oppi arvostamaan lämmintä lattiaa, toimivia kodinkoneita sekä asuntojen hyvää eristystä.

-?Espanjassa viimeisimmässä asunnossa astianpesukone ei toiminut, mutta se vaihdettiin onneksi uuteen. Pyykinpesukoneen kanssa oli toisinaan haasteita. Nautin Suomessa asuessa myös siitä, että keittiössä on kaksi isoa tiskiallasta. Niitä ei ollut Espanjassa, Helander sanoo.

Mirka Helander toi Espanjasta Suomeen kodittoman koiran. Koira ja emäntä vuokrakodissa Fuengirolassa.

Mirka Helander toi Espanjasta Suomeen kodittoman koiran. Koira ja emäntä vuokrakodissa Fuengirolassa. Kuva: Mirka Helander

Tarinansa hän haluaa kertoa, sillä Espanjasta puhutaan usein paratiisina, jossa ei ole ongelmia. Asumisen ongelmista maassa tulisi hänen mukaansa puhua nykyistä avoimemmin. Ongelmat on hyvä tiedostaa ennen muuttoa toiseen maahan, Helander muistuttaa.

-?En ole ainoa, jolla oli Espanjassa ongelmia asuntojen kanssa. Eräs tuttavani joutui vaihtamaan kotia, sillä homeinen koti aiheutti hänellä allergian.

Espanjaan ensimmäistä kertaa muuttavia suomalaisia Helander kannustaa tutustumaan vuokra-asuntoonsa etukäteen, valitsemaan asunnon, jossa aurinko paistaa sisälle lämpöä tuoden ja kulkemaan kotona villasukat jalassa. Sukat pelastavat, jos kodiksi sattuu kylmä asunto.

Helander ei enää haluaisi muuttaa Espanjaan vakituisesti.

-?Lomailu kuitenkin kiinnostaa, tai vaikkapa kuukauden pätkä. Maan kulttuuri ei kuitenkaan ollut minulle soveltuva, joten en näe itseäni asumassa siellä enää pidempiaikaisesti.

Lomakoti ulkomailta -yrityksen myyntijohtaja Pasi Laineen mukaan Espanjan asuntokauppa käy tällä hetkellä vilkkaasti. Hänen mukaansa ostajan markkinat ovat vaihtuneet viime aikoina myyjän markkinoiksi.

-?Aina, kun Putin keksii jotakin, puhelimet alkavat soida, Laine kertoo.

Ihmisten kiinnostukseen espanjalaisia asuntoja kohtaan vaikuttaa Laineen mukaan myös energiakriisi. Osa etsii nyt kakkoskotia maasta, jossa taloja ei tarvitse lämmittää yhtä monta kuukautta vuodessa kuin Suomessa.

-?Espanjassa sähkö on kallista, mutta sähkönkulutus asunnoissa on selkeästi pienempää kuin Suomessa, Laine sanoo.

Kiireessä ostaja voi tehdä virheitä. Siksi Laine suosittelee asunnonostajia ottamaan selvää etukäteen espanjalaisen asuntokaupan piirteistä.

"Ostamisen kulut ovat huomattavasti korkeammat kuin Suomessa, jopa 10-15 prosenttia kauppasummasta. Myynti-ilmoituksessa ostajalle tulevia kuluja, kuten veroja tai notariaattia ei tyypillisesti ilmoiteta. Tämä on monelle ostajalle yllätys", Laine kertoo.

"Espanjan asuntokauppaprosessi on pidempi ja bykokraattisempi kuin Suomessa. Suosittelen käyttämään paikallista asiointi- tai lakitoimistoa, sillä ostajan on oltava tarkkana muun muassa laadittavien asiakirjojen ja asunnon laillisuuteen liittyvissä kysymyksissä."

"Laissa puhutaan piilovirheestä. Myyjä vastaa havaitusta virheestä kuusi kuukautta kaupantekohetkestä. Virheellä on oltava selvä vaikutus ostopäätökseen tai hintaan. Yleensä paras tie ongelmatilanteissa on sopiminen, sillä oikeusprosessi on pitkä ja kallis."

"Suurin osa vallatuista asunnoista on pankin tai rahoitusyhtiön omistuksessa. Tehokkain keino välttää valtaus on hälytysjärjestelmän asentaminen."

"Aiemmin kiinteistönvälitysalalla ei ollut Espanjassa kunnollista lainsäädäntöä, joten alalla voi käytännössä toimia kuka tahansa. Onneksi tämä on muuttumassa. Valenciassa kaikkien asuntojen osto- ja myyntitoimintaa harjoittavien on rekisteröidyttävä kuuden kuukauden sisällä. Rekisteröinnin edellytyksenä on muun muassa alan erityiskoulutus", Laine kertoo.

Ilta Sanoma
vendredi 7 octobre 2022 16:04:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.