Ilta Sanoma

Suomen kielessä on sanoja, joiden merkitysten pohtiminen voi aiheuttaa melkoista päänvaivaa. Nyt kerromme, mitä sanat todella tarkoittavat.

Kuva: Shutterstock

Me Naiset julkaisee uudelleen kiinnostavimpia juttujaan. Tämä on yksi niistä.

Tiedätkö sen tunteen, kun keskustelukumppanisi livauttaa puheensa sekaan jonkin sivistyssanan ja putoat täysin kärryiltä jäädessäsi pohtimaan, mitä kyseinen sana oikein tarkoittikaan?

Ei hätää, kokosimme joukon erilaisia arkipuheessa viljeltyjä sanoja, jotka saavat aivot raksuttamaan - ja nyt annamme sanoille selitykset. Tästedes empatiat ja sympatiat eivät takuulla mene enää sekaisin!

Listasimme 12 sanaa, joiden merkitystä moni joutuu pinnistelemään muistinsa sopukoista (tai joiden merkitys on tullut tajuttua vähintäänkin kiusallisen myöhään):

Fasisti. Sana on hankala siksi, että sen merkitys riippuu aina siitä, kuka sanaa käyttää - ja sanaa käytetään myös väärin niin tahallaan kuin tahattomastikin. Alun perin fasistilla tarkoitettiin Benito Mussolinin perustaman totalitaristisen liikkeen jäsentä tai kannattajaa. Nykyään sanalla voidaan viitata äärioikeistolaisiin tai vahvasti kansallismielisten ryhmittymien jäseniin.

Veto-oikeus eli oikeus estää jonkin päätöksen voimaantulo. Ensi kertaa kuultuna latinan kielestä kumpuava sana "veto" eli kieltää saattaa saada suomalaisen pään pyörälle.

Pateettinen tarkoittaa mahtipontista, mutta usein sanan luullaan tarkoittavan säälittävää.

Anekdootti on lyhyt, usein liioiteltu ja huvittavaksi muotoiltu tarina henkilöstä tai tapahtumasta.

Suvereeni eli täysivaltainen, ylivoimainen, itsenäinen tai riippumaton.

Paradoksi on väite, joka näyttää olevan totta, mutta johtaa kuitenkin ristiriitaan tai mahdottomaan lopputulokseen. Esimerkiksi lause "kaikki mitä sanon on valhetta" on tyypillinen esimerkki paradoksista.

Holistinen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan kokonaisvaltaista. Holistisessa lähestymistavassa tarkastellaan kokonaisuutta, ei niinkään pieniä yksityiskohtia.

Triviaali. Kun jokin asia on triviaali, se on vähäpätöinen, tyhjänpäiväinen tai merkityksetön. Triviatieto puolestaan tarkoittaa nippelitietoa.

Lakoninen niin kuin Kimi Räikkösen vastaus! Toisin sanoen lakoninen tarkoittaa lyhytsanaisuutta.

Empatia ja sympatia. Nämä kaksi käsitettä menevät usein sekaisin, joten väännetäänpä rautalangasta: empatia on kykyä asettua toisen asemaan ja ymmärtää toista sukeltamatta kuitenkaan mukaan hänen mielentilaansa. Sympatia puolestaan on myötätuntoa ja myötäelämistä toisen tuntemien tunteiden kanssa, olivat ne myönteisiä tai kielteisiä.

Verkkainen - siis hidasta vai nopeaa tahtia? Tämä onkin kinkkinen kysymys, sillä Kotimaisten kielten keskuksen mukaan sanalla on kaksoismerkitys. Yleiskielessä verkkaisella tarkoitetaan rauhallista tahtia, hitautta tai hätäilemättömyyttä, mutta joissakin murteissa sana merkitsee ahkeraa, väsymätöntä ja askareissaan nopeaa.

Lähteet: Tieteen termipankki ja Suomisanakirja.fi.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisissa tammikuussa 2021.

Lue lisää: Yksi vai kaksi ämmää? Testaa, miten hyvin osaat suomen kielen kaksoiskonsonantit - vain kovimmat kielioppigurut saavat kaikki 15 oikein

Ilta Sanoma
jeudi 6 octobre 2022 21:30:00 Categories: Ilta Sanoma Vapaalla

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.