Ilta Sanoma

Historioitsija Hubertus Knabe ei usko tarinaa, jonka mukaan Vladimir Putin olisi ohjaillut terroristien ja uusnatsien toimintaa Länsi-Saksassa 1980-luvulla.

Stasin paikallinen päämaja Dresdenissä sijaitsi tässä rakennuksessa. Stasin henkilökortti avasi Vladimir Putinille pääsyn rakennukseen.

Stasin paikallinen päämaja Dresdenissä sijaitsi tässä rakennuksessa. Stasin henkilökortti avasi Vladimir Putinille pääsyn rakennukseen. Kuva: Sebastian Kahnert / DPA / Zuma Press / MVPhotos

Venäjän presidentti Vladimir Putin toimi viisi vuotta KGB-upseerina Saksan demokraattisessa tasavallassa DDR:ssä 1980-luvun jälkipuoliskolla. Se oli hyvä elämänkoulu Putinille, kirjoittaa Würzburgin yliopiston tutkija Hubertus Knabe artikkelissaan saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungissa.

Saksan kansallisarkiston Dresdenin-toimipisteessä on noin 500 sivua Putiniin liittyviä asiakirjoja ja muutamia kymmeniä valokuvia, joista osa on aiemmin julkaisemattomia. Yhdessä niistä Putin viettää iltaa aseveljeyden juhlassa Dresdenissä, yhdessä DDR:n turvallisuuspoliisin Stasin paikallisten virkailijoiden kanssa.

Aineisto on tutkijoille jo tuttua, mutta Knabe kävi sen uudelleen läpi tiukalla kammalla.

- Vaikka vain osa asiakirjoista on peräisin suoraan KGB:ltä, antavat ne hyvän kuvan Venäjän presidentin silloisesta toiminnasta. Niitä lukiessa on yllättävää havaita, kuinka pitkälle nykyaikaan niiden vaikutus ulottuu, Knabe kirjoittaa.

Lue lisää: Yhden illan tapahtumat muuttivat Putinin ajattelun - "Moskova on hiljaa"

Knabe ampuu alas pari myyttiä Putinista. Tämä ei ollut mikään mestarivakooja eikä laajojen agenttiverkostojen pyörittäjä, vaan pikemminkin juniorivirkailija ensimmäisellä komennuksellaan ulkomailla. Kunnianhimoinen Putin oli - ja kyvykäs. Hän nousi nopeasti kapteenista majurin arvoon ja toimi useaan otteeseen KGB:n Dresdenin-toimiston päällikön tehtävässä.

Tarina Putinista ja Berliinin muurin murtumisesta on tuttu jo vanhastaan. Kun väkijoukko valtasi joulukuussa 1989 Stasin paikallisen päämajan ja kolkutteli läheisen KGB-toimiston portteja, Putinille tuli kiire kuljettaa KGB:n laajat arkistot tuhottavaksi läheiseen puna-armeijan tukikohtaan.

Erään sankaritarinan mukaan Putin olisi kaapannut kaaoksen keskellä Stasin paikallispäämajasta mukaan kortiston kaikista KGB:n kontaktihenkilöistä ja vienyt sen turvaan.

- Todellisuudessa nämä tiedot, kuten kaikki henkilötiedot, oli rekisteröity yleiseen F-16-kortistoon. Putinin olisi pitänyt etsiä kortit yksitellen. Se olisi kestänyt tuntikausia ellei päiviä. Sitä paitsi jokaisesta kortista oli Berliinissä kopio, kirjoittaa Knabe.

Kuva: Wikimedia Commons

Dresdenin maanantaimielenosoituksista alkanut Berliinin muurin romahtaminen oli yllätys sekä Stasille että KGB:lle. Erityisen suuri järkytys se oli näiden turvallisuuspalvelujen johtajille. Putinin esimies Vladimir Shirokov pakeni kiireen kaupalla poikansa kanssa autolla Puolaan ja teki myöhemmin itsemurhan 52-vuotiaana.

- Venäjän presidentin syvä epäluottamus kansalaisyhteiskuntaan johtuu pitkälti näistä kokemuksista, Knabe arvioi.

Putinin tehtäviin kuului Saksan liittotasavaltaan suuntautunut vakoilu. Knabe ei kuitenkaan usko brittiläisen Catherine Beltonin tietoihin, joiden mukaan Putin olisi ohjaillut tai tukenut Saksan liittotasavallassa toimineita äärivasemmistolaisen terroristiryhmän Punaisen armeijakunnan RAF:n jäseniä ja uusnatseja.

Belton on kertonut KGB:n juonista liittotasavallan horjuttamiseksi kirjassaan Putin's People, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Putinin sisäpiirissä - Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan.

Putinin roolista RAF:n yhteysmiehenä ei Knaben mukaan löydy arkistoista minkäänlaisia todisteita. Knabe on varma myös siitä, ettei KGB olisi antanut niin merkittäviä tehtäviä nuorelle ja kokemattomalle upseerille turvallisuuspalvelun maakuntatoimistosta. Sitä paitsi yhteydet RAF:ään olivat Stasin heiniä, Knabe kirjoittaa Frankfurter Allgemeinessa.

Aiheesta kehkeytyi pienimuotoinen kiista Twitterissä tiistaina.

"Putin's People -kirjassa sanotaan selvästi, ettei Stasin arkistossa ole dokumentteja yhteistoiminnasta RAF:n kanssa -- sillä niin paljon aineistoa tuhottiin. Vain murto-osa on jäljellä. Väite perustuu RAF:n entisen jäsenen todistajanlausuntoon. Hän sanoo tavanneensa Putinin", Belton twiittasi tiistaina.

Vastauksessaan Knabe kehotti Beltonia tekemään tarkempaa tutkimusta eikä luottamaan epäilyttäviin todistajiin.

"Olen pahoillani, mutta jo pelkkä väite siitä, että RAF:n väki olisi haettu rautatieasemalta Zil-limusiineilla, olisi pitänyt herättää epäilyksesi."

Itäsaksalaiset osoittivat mieltä Berliinissä 4. marraskuuta 1989. Muurin murtuminen viisi päivää myöhemmin oli yllätys Stasille ja KGB:lle.

Itäsaksalaiset osoittivat mieltä Berliinissä 4. marraskuuta 1989. Muurin murtuminen viisi päivää myöhemmin oli yllätys Stasille ja KGB:lle. Kuva: DPA, Zuma Press / MVPhotos

Artikkelissa kerrotaan kiinnostavasti myös kitkasta Stasin ja KGB:n välillä. Vaikka KGB oli isoveli, se ei saanut lähestyä DDR:n kansalaisia ilman Stasin lupaa. Stasi piti itäsaksalaisten tarkkailua ja tietolähteiksi värväystä omana yksinoikeutenaan, eikä Putinilla sen vuoksi ollut Dresdenissä omia saksalaisia agentteja. Stasin henkilötodistuksen Putin sai vain päästäkseen sisään Stasin päämajaan ja arkistoon.

Knabe kertoo nähneensä oikein vaivaa löytääkseen asiapapereista Putinin omia agentteja. Yksi heistä oli KGB:n listoilla epävirallisena työntekijänä ollut DDR:n rikospoliisin virkailija. Mies pyöritti omaa epävirallista tiedonantajaverkostoa mutta viihtyi liiaksi kapakoissa ja velkaantui - ja päätyi ennenaikaiselle eläkkeelle.

Vladimir Putin onnitteli entistä KGB-esimiestään Lazar Matvejevia toukokuussa 2017.

Vladimir Putin onnitteli entistä KGB-esimiestään Lazar Matvejevia toukokuussa 2017. Kuva: Presidential Press and Information Office / Kremlin.ru

Putin on itse kertonut, kuinka hän tapasi entisen Dresdenin-aikaisen esimiehensä Lazar Matvejevin vuonna 2017. Matjevev täytti tuolloin 90 vuotta.

- Työskentely hänen kanssaan oli meille hyvä koulu - elämänkokemuksellisesti, inhimillisesti ja ammattimaisesti, Putin sanoi.

Vakoilun ja tiedustelun kuvioihin kylmässä sodassa kuului, että vastapuoli pyrki hankkimaan tietoa Stasin ja KGB:n toimista Dresdenissä.

Saksalainen MDR-uutiskanava kertoi toukokuussa, että liitotasavallan tiedustelupalvelulla BND:llä olisi ollut myyrä KGB:n Dresdenin-toimistossa. Tämä oli toimiston saksalainen tulkki Lenchen S, jonka BND värväsi 1980-luvun alkupuolella.

- Hänen peitenimensä oli Balkon (suom. parveke) leveän rinnanympäryksen vuoksi. Hän vakoili Bundesnachrictendienstin palveluksessa 1980-luvun loppuun saakka, sanoi Weilheimin rauhantutkimuksen instituutin tutkija ja tiedustelun asiantuntija Erich Schmidt-Eenboom MDR:lle.

Schmidt-Eenboom kertoo, että Matvejevilla olisi ollut suhde tulkkiin, joka tuli raskaaksi ja hakeutui komplikaatioiden vuoksi hoitoon Länsi-Saksaan.

- Siellä hän sai abortin raskauden myöhäisvaiheessa BND:n laskuun. Hän asettui sittemmin Etelä-Saksaan ja ryhtyi matkustajakodin emännäksi.

Schmidt-Eenboon mukaan Lenchen S. oli Putinin vaimon Ljudmila Putinan hyvä ystävä ja uskottu. Näin tulkki pystyi antamaan BND:lle tietoja Putinin yksityiselämästä.

- Putin oli naistenmies, jolla oli avioliiton ulkopuolisia suhteita, ja hän myös löi vaimoaan. Schmidt-Eenboon väittää.

Ilta Sanoma
jeudi 6 octobre 2022 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.