Ilta Sanoma

Menneisyyteen tarrautuva ja tulevaan katsova presidentti esiintyivät perjantaina, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Kremlissä ja Suomen presidentti Sauli Niinistö Helsinki Security Forumissa perjantaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Kremlissä ja Suomen presidentti Sauli Niinistö Helsinki Security Forumissa perjantaina. Kuva: Mikhail Metzel / Sputnik / Reuters, Lassi Rinne

Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö puhuivat kumpikin omalla tahollaan perjantaina iltapäivällä.

Putinin Kremlissä pitämän pitkän puheen loppuosa sattui osittain päällekkäin Helsinki Security Forum -turvallisuuskonferenssissa esiintyneen Niinistön puheen kanssa.

Hyökkäyssodalla ja alueliitoksilla Venäjää katastrofiin ajavan Putinin viesti oli kaunainen ja jyrkkä. Putin elää menneisyydessä.

Miten virkistävää olikaan vaihtaa nettikanavaa, jättää Putin ja siirtyä Niinistöön.

Lue lisää: Sauli Niinistö kommentoi Putinin puhetta: "Pahinta laatua"

Niinistö käänsi fokuksen takaisin sinne, missä sen pitääkin olla, Ukrainan kärsimykseen. Ukraina maksaa Venäjän aggressiosta korkeimman hinnan, presidentti muistutti.

Tulevaan katsoneella Niinistöllä oli useita viestejä. Esimerkiksi tämä: vaikeasta tilanteesta huolimatta on pystyttävä toimimaan päättäväisesti.

-?Vaaralliset ajat eivät saa johtaa halvaantumiseen, presidentti sanoi.

Suomi ja Ruotsi ovat tehneet juuri niin ja hakeneet Naton jäsenyyttä demokraattisen prosessin jälkeen. Kumpikaan ei jäänyt tuleen makaamaan.

Kun Suomesta tulee Naton jäsen, Suomi saa Naton pelotteesta suojaa. Jäsenyys tuo myös velvoitteita. Niinistö ei sulkenut niistä yhtäkään pois.

- Emme ainoastaan kysy, mitä Nato voi tehdä puolestamme vaan kysymme myös, mitä me voimme tehdä Naton puolesta.

Presidentin toinen viesti oli se, että eurooppalaisten pitää olla valmiita kohtaamaan entistä vaikeammat ajat.

Kyllä me suomalaiset varmasti valmiita olemmekin. Me tiedämme, ettei Venäjä katoa mihinkään. Se pysyy naapurina, vaikka se kehittyisikin huonompaan suuntaan.

Niinistö muistutti, että suomalaisten kriisinkestävyys, resilienssi, joutuu koetukselle. Presidentti on varma siitä, että se kestää.

Kolmas viesti oli se, että vaikeat ajat tarvitsevat lisää diplomatiaa, ei vähemmän.

Venäjää on tosin tällä hetkellä hyvin vaikea ottaa mukaan diplomatian piiriin. Putinin puhe rakensi entistäkin korkeampaa muuria Venäjän ympärille.

Niinistö otti esille Nord Stream -putken räjäytykset - sabotaasin, jonka tekijä ei ole vielä varmistunut.

Tuhotyö muistuttaa "myriadeista mahdollisuuksista, joilla kriisi voi eskaloitua", Niinistö sanoi.

Totta. Hybridisodankäynnin luonteeseen kuuluu ennalta arvaamattomuus ja yllätyksellisyys.

Lue lisää: Näin Putinin puheeseen reagoitiin - Pekka Toveri: "Sekaisin kuin sinkkiämpäri ei riitä kuvaamaan Putinin ajatusmaailmaa"

Naton romanialainen apulaispääsihteeri Mircea Geoana esiintyi perjantaina Helsinki Security Forumin yleisölle virtuaalisesti.

Tämäkin puheenvuoro oli jyrkkä vastakohta Putinille, joka pitää Natoa - ja liittokunnan vahvinta sotilasmahtia Yhdysvaltoja - kaiken pahan alkuna ja juurena.

Geoanan mukaan Natolla on muutakin kuin sotilaallinen voima ja pelote. Nato voi yhdessä Euroopan unionin kanssa toimia muillakin alueilla kuin kovassa turvallisuudessa.

- Me olemme vahva hyvyyden voima, Geoana sanoi.

Niin. Maailma näyttää nyt totaalisen mustavalkoiselta.

Sitähän se ei tietenkään ole. Sekin on hyvä muistaa.

Ilta Sanoma
vendredi 30 septembre 2022 21:01:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.