Ilta Sanoma

Lähteen mukaan sukellusveneet olisivat voineet asettaa räjähteet putkiin viikkoja etukäteen.

Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputket alkoivat vuotaa maanantaina Tanskan Bornholmin saaren edustalla ilmeisesti räjähdysten seurauksena.

Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputket alkoivat vuotaa maanantaina Tanskan Bornholmin saaren edustalla ilmeisesti räjähdysten seurauksena. Kuva: AFP

Useat tahot ovat epäilleet Venäjän olevan Nord Stream -kaasuputkiin kohdistettujen iskujen takana. Putkiin kohdistuneista räjähdyksistä on esitetty monenlaisia teorioita.

Sotilasanalyytikot ovat sanoneet, että Kreml voisi aiheuttaa helposti tuhoa katkaisemalla merenalaisia datakaapeleita tai tuhoamalla putkilinjoja. Nyt brittiläinen puolustuslähde on ehdottanut, että Nord Streamin "ennakolta suunniteltu" sabotaasi olisi voitu valmistella miehittämättömillä sukellusveneillä, The Times kertoo.

Lähteen mukaan sukellusveneet olisivat voineet asettaa räjähteet putkiin viikkoja etukäteen.

Venäjältä Saksaan kulkevat Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputket alkoivat vuotaa maanantaina Tanskan Bornholmin saaren edustalla ilmeisesti räjähdysten seurauksena. Saksan viranomaiset uskovat, etteivät putket ole todennäköisesti korjattavissa.

Muun muassa Saksa, Ruotsi, Tanska ja Euroopan komissio ovat sanoneet, että ainoa vakuuttava selitys "ennennäkemättömille" ja lähes samanaikaisille vahingoille on tahallinen tuhotyö.

Varoituksia sukellus­venesabotaasista on Timesin mukaan levitetty vuosia, mutta vasta Nord Streamin tapaus on tuonut uhan lähelle. Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics kuvaili sitä "hybridisodan uuden vaiheen alkamiseksi".

Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA varoitti kesällä Saksaa mahdollisista iskuista Itämeren kaasuputkia vastaan.

Norja on asettanut öljy- ja kaasulaitoksensa valmiustilaan hyökkäysten varalta ja lisää sotilaallista läsnäoloaan lähialueilla. Sen tietoliikennekaapeleita vastaan on tehty kuluneen vuoden aikana ainakin kaksi ilmeistä sabotaasioperaatiota.

Saksa on huolissaan vaaroista, jotka uhkaavat rakenteilla olevia viittä kelluvaa nesteytetyn maakaasun tuontiterminaalia, joilla se pyrkii eroon riippuvuudesta Venäjän kaasuun.

Asiantuntijat epäilevät, pystyisikö Eurooppa estämään tai edes havaitsemaan tällaisia hyökkäyksiä ajoissa, erityisesti merellä.

- Infrastruktuurimme ei ole kovin hyvin suojattu, ja niiden turvaaminen tuhansien kilometrien pituisella reitillä on erittäin vaikeaa, sanoi professori Damien Ernst, energiajärjestelmien tutkija Liègen yliopistosta Belgiasta.

- Jos kaasutoimitukset Norjasta Eurooppaan katkaistaisiin, näkisimme kauhean taantuman. Emme pystyisi edes lämmittämään itseämme ja tuottamaan sähköä.

Voi mennä yli viikko, ennen kuin tutkijat voivat analysoida vahingot ja yrittää selvittää, mikä ne aiheutti.

Kaikki kolme vuotokohtaa ovat suhteellisen matalissa vesissä, 71-88 metrin syvyydessä. Analyytikot arvioivat, että venäläisten sukellusveneiden pääsy putkien lähelle tuossa kohdassa havaitsemattomina olisi hankalaa.

Britannian sotilaslähde sanoi Timesille, että on todennäköisempää, että miehittämätön sukellusvene oli laittanut räjähteitä putkilinjoihin jonkin aikaa ennen räjähdyksiä.

Toinen teoria on, että pommit istutettiin huoltolaitteisiin, jotka työnnettiin putkilinjaa pitkin Venäjän puolelta räjähdyskohtaan huoltotoimenpiteen aikana.

Ilta Sanoma
jeudi 29 septembre 2022 08:59:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.