Ilta Sanoma

Pieksämäellä sijaitsee koulu, jonka paikallinen mies nappasi itselleen eurolla. Kaupunginjohtajan mukaan koulu myytiin kaupunginhallituksen yksimielisellä päätöksellä.

Vehmaskylän koulu löysi uuden omistajan. Kauppahinta on euron.

Vehmaskylän koulu löysi uuden omistajan. Kauppahinta on euron. Kuva: Pieksämäen kaupunki

Pieksämäen Vehmaskylällä sijaitsee puurakenteinen, 388,5-neliöinen talo, jonka monet paikalliset muistavat hyvin.

Vuonna 1953 rakennettu, mutta 70-luvulla tulipalossa tuhoutunut koulu rakennettiin uudelleen vuonna 1978. Opetuskäytössä Vehmaskylän koulu toimi heinäkuuhun 2020 asti.

Sitten kävi, kuten monille kyläkouluille käy. Oppilasmäärä väheni, ja Pieksämäki lakkautti koulun toiminnan.

Seuraavana vuonna kaupungin työryhmä esitti, että koulu myydään.

Koulu rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Rakennus paloi 70-luvulla.

Koulu rakennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Rakennus paloi 70-luvulla. Kuva: Pieksämäen kotiseutuarkisto

Nyt Siistilä-nimiselle kiinteistölle rakennuksineen on löytynyt uusi ostaja. Pieksämäen kaupunki myi sen Mikko Hänniselle, joka asuu Vehmaskylällä.

Poikkeuksellisen Vehmaskylän koulun myynnistä tekee se, että kauppahinta on tasan yksi euro.

-?Koulu myytiin kaupunginhallituksen yksimielisellä päätöksellä. Myyjäosapuoli huomioi, minkälaiseen käyttötarkoitukseen kohdetta kaavaillaan ja onko ostaja tunnettu, kertoo Ilta-Sanomille Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen.

Nykäsen mukaan euron kauppahinta ei ole tavanomainen, mutta perusteltu se on. Koulun myynti liittyy Pieksämäen pitkäaikaiseen kiinteistöstrategiaan. Kiinteistöistä, joita kaupunki ei ydintoiminnossaan tarvitse, on siis pyritty pääsemään eroon.

-?Meillä tämä oli ensimmäinen tähän hintaan tehty kauppa. Haja-asutusalueella oleva tyhjä koulukiinteistö, jossa on ylläpitorasitetta, ei varmastikaan ole kovin houkutteleva. Korkeita tarjouksia ei voinut odottaa.

Odotettavissa on, että vanhan koulurakennuksen ylläpito maksaa tulevaisuudessa enemmän, sillä energian hinta on noussut. Aiemmin koulun ylläpitokulut olivat vuodessa noin 10 000 euroa, Nykänen kertoo.

Vehmaskylän koulun ostanut Mikko Hänninen kertoo Ilta-Sanomille, ettei hän halua vielä kommentoida kouluun liittyviä suunnitelmia, sillä asia on keskeneräinen.

-?Kaupunginhallitus on tehnyt myynnistä myönteisen päätöksen, mutta kauppakirjoja ei ole vielä allekirjoitettu.

Se tiedetään, että koulusta kiinnostuneita oli muitakin.

Koulun hinta oli yksi euro.

Koulun hinta oli yksi euro. Kuva: Pieksämäen kaupunki

Pieksämäen kaupunginvaltuutettu Sinikka Riipinen kertoo, että koulu kiinnosti myös ulkomaita myöten.

-?Siitä olivat kiinnostuneita muun muassa eteläkorealaiset, jotka suunnittelivat koululle kurssitoimintaa.

Nykänen kertoo, että oli yhteyttä ulkomaiseen tahoon useaan otteeseen. Kun heidän suunnitelmansa muuttuivat, he eivät enää olleet kiinnostuneita jättämään tarjousta.

Vanhoja kouluja on valjastettu muun muassa asumiskäyttöön.

Ilta-Sanomat on kertonut aiemmin muun muassa Ilmajoella sijaitsevasta vanhasta koulusta, jonka lisärakennuksesta käytiin huutokaupassa kovaa kilpailua. Kaikkiaan tarjouksia tehtiin 138 kappaletta.

Nykyään koulun lisärakennuksen omistaa Helena Yli-Harja, ja siitä on tullut upea koti. Rakennuksen kunnostukseen hän oli varannut 150 000 euroa.

Lue lisää: Helena taisteli huutokaupassa 92-vuotiaasta talosta, jota himoitsi moni muukin - tällainen oli remonttiurakka, jossa tyhjillään ollut rakennus sai uuden elämän

Vehmaskylän koulun tulevaisuus on yhä auki, mutta on sen käyttötarkoitus mikä tahansa, tehtävää riittää sielläkin.

Pieksämäen kaupungin maankäyttöinsinööri Anssi Tarkiaisen mukaan rakennukseen on tehty vuonna 2017 kiinteistökatselmus eli kuntotarkastuksen tasoinen selvitys.

-?Siinä on todettu riskirakenteita ja niihin mahdollisesti liittyviä ongelmia. Muun muassa salaojia ei ole. Rakennusteknisesti ja tekniikaltaan rakennus on kohtalaisessa kunnossa, Tarkiainen kertoo.

Ilta Sanoma
mercredi 28 septembre 2022 08:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.