Alkuviikosta konkurssiin hakeutuneen Karhu Voiman asiakkaat ovat joutuneet kiireellä solmimaan uusia sähkösopimuksia. Eeli Kyllösen uusi sopimus on reilusti vanhaa kalliimpi.
Konkurssihakemuksen syynä oli Karhu Voiman mukaan sähkön markkinahintojen nopea ja jyrkkä nousu, minkä vuoksi toiminnasta on tullut kannattamatonta. Kuva: TEEMU SALONEN / LEHTIKUVA
Ensimmäistä kertaa omilleen muuttaneen Eeli Kyllösen, 18, opiskelija-arki on alkanut karulla yllätyksellä. Viime maanantaina hän luki muiden tapaan uutisen sähköyhtiö Karhu Voiman yllättävästä konkurssista. Yhtiö lopetti sähkön toimitukset heti tiistaina.
- Se tuli puskista, ja kyllä siinä hetken paniikin sain tietenkin, Kyllönen kertoo.
- Koko päivän joutui miettimään, että miten tästä eteenpäin. Ehdin jo miettiä, että pitääkö lähteä sukulaisten luokse asumaan, jos sähkön saaminen loppuu.
Lue lisää: Sähköyhtiö jätti konkurssihakemuksen
Konkurssihakemuksen syynä oli yhtiön mukaan sähkön markkinahintojen nopea ja jyrkkä nousu, minkä vuoksi toiminnasta on tullut kannattamatonta ja käyttöpääoma on ehtynyt.
Kyllönen oli vasta heinäkuussa solminut kiinteähintaisen sähkösopimuksen Karhu Voiman kanssa 26 euron kuukausihintaan. Yhtiö ehti ilmoittaa hinnan nostosta lokakuussa 65 euroon kuussa.
- Se ei sitten ehtinyt tulla voimaan ennen konkurssia, Kyllönen naurahtaa.
Uuden Fortumin kanssa solmitun sähkösopimuksen hinta on 130 euroa kuukaudessa, eli viisinkertainen vanhaan sopimukseen verrattuna.
Lue lisää: Sähköyhtiö hakeutui konkurssiin ja lopettaa toimitukset jo tiistaina - toimi näin, jotta sähköt eivät katkea
Vaihtoehtona olisi Fortumilta ollut myös esimerkiksi 80 euron kiinteähintainen kuukausisopimus. Kyllönen päätyi silti kalliimpaan vaihtoehtoon.
- Ehdot ovat identtiset aiemman Karhu Voiman sopimuksen kanssa. Se oli kiinteähintaisista sopimuksista ainoa sopimus, jossa ei ole kahta vuotta lukossa tuohon hintaan, Kyllönen perustelee.
- Voin lopettaa tuon sopimuksen, jos sähkön hinnat alentuvat. Se oli lopuksi ainoa sopimus, joka kannatti ottaa.
Kiinteähintaista sopimusta hän suosii sen takia, että se auttaa ennakoimaan opiskelijan tiukkaa kuukausibudjettia.
- Sadan euron lisä sähkölaskuun on kyllä huomattava, mutta sen kanssa pystyy elämään. Sata euroa vaikuttaa kaikkeen, ruokaostoksiinkin.
Kyllönen ehti kesän aikana tehdä uuteen kotiinsa hankintoja, jotka nyt jälkiviisaana olisi jättänyt tekemättä.
- Jos olisin tämän tiennyt, niin olisin jättänyt isommat hankinnat pois, jotta voisin tasoittaa menoja pidemmälle ajalle.
Sähkösopimus Fortumin kanssa ei ole virallisesti vielä alkanut. Sukulaisten luokse Kyllösen ei silti tarvinnut lähteä, sillä sähköä tulee silti.
- Fortumin verkkosivuilla ei vain pystynyt valitsemaan yhtään aikaisempaa alkupäivää. Sähkön jakelu jatkuu edelleen pari viikkoa, mutta en tiedä miltä firmalta se on, Kyllönen sanoo.
TetraSys Oy.