Ilta Sanoma

Itärajalla asuvat suomalaiset ovat panneet merkille kasvaneen venäläisliikenteen. Etenkin nuoria venäläismiehiä näkyy enemmän.

Virolahti

Tällä viikolla kasvanut venäläisten maahantulo Suomeen ei ole jäänyt huomaamatta itärajalla asuvilta paikallisilta.

- Trafiikkia on ollut, Rajamarketin lounaspaikalla istuva suomalaismies toteaa.

Rajamarket sijaitsee Virolahdella, aivan Vaalimaan rajanylityspaikan vieressä.

Marketissa päiväkahvilla istuva paikallinen miesporukka ei halua esiintyä jutussa nimellään tai tulla kuvatuksi, mutta kertovat huomanneensa itärajan yli tulleen liikenteen kasvaneen tämän viikon aikana.

- Pieniä venäläisiä "kotteroautoja" on näkynyt paljon, yksi heistä kuvaa.

Myös toinen muutos Suomeen itärajan tulijoissa on nyt huomattavissa.

- He ovat pääasiassa nuoria miehiä, kahviseurue kertoo.

Vaalimaan rajanylityspaikan vieressä oleva Virolahden Rajamarket on venäläisten suosima ostospaikka.

Vaalimaan rajanylityspaikan vieressä oleva Virolahden Rajamarket on venäläisten suosima ostospaikka. Kuva: Ivan Bessedin

Ilta-Sanomat vieraili perjantaina myös Vaalimaan raja-asemalla, jossa Suomeen tulleet asepalvelusikäiset miehet kieltäytyivät kommentoimasta Suomeen tuloa tai kotimaansa tilannetta. Osa heistä oli selvästi peloissaan.

Myös Rajamarketin ulkopuolella tupakalla seisoskeleva paikallinen mies kertoo huomanneensa nuoria venäläisiä miehiä liikkuvan nyt aiempaa enemmän Virolahdella.

- Eilen tuossa marketin edessä oli pakettiauto Suomen rekisterikilvillä kyydissään 3-4 venäläismiestä. Siinä parkkipaikalla he korkkasivat samppanjan. Ehkä he juhlistivat Suomeen pääsyä, nimettömäksi jättäytyvä virolahtelaismies aprikoi.

Vaikka aihe on jokapäiväinen puheenaihe Virolahdella, ei kyse ole paikallisten näkemyksen mukaan valtavasta tai poikkeuksellisesta ihmisvirrasta.

- Ei tässä mitään suurempaa ruuhkaa ole näkynyt. Ehkä kaikki yli tulleet ovat vaan sitten jatkaneet matkaansa suoraan eteenpäin, Rajamarketissa työskentelevä Ari Tilli tuumaa.

Enempikin virolahtelainen Tilli on törmännyt aiheeseen sosiaalisessa mediassa.

- WhatsAppissa ovat lähteneet meemit liikkeelle, hän hymähtää.

Virolahden Rajamarketissa työskentelevä Ari Tilli ei ole huomannut suurta muutosta paikkakunnalla liikkuvien venäläisten määrässä.

Virolahden Rajamarketissa työskentelevä Ari Tilli ei ole huomannut suurta muutosta paikkakunnalla liikkuvien venäläisten määrässä. Kuva: Ivan Bessedin

Tällä viikolla Tilli ei ole ollut puheissa venäläisten kanssa, mutta aiemmin kesällä hän oli enempikin jutuissa heidän kanssaan.

Moni Suomeen tulija oli tuolloin hyvin synkillä mielin kotimaansa kehityskulusta.

- Moni sanoi pelkäävänsä sisällissotaa, että tulee kaksi erillistä Venäjää, Tilli sanoo.

Sisällä kahvilassa sama mieskööri istuu edelleen kahviensa äärellä. Tämän viikon tapahtumat eivät ole sekoittaneet heidän arkeaan. Rajalla on totuttu venäläisten liikenteeseen. Välillä heitä tulee vähemmän, välillä enemmän.

- Olemme tottuneet venäläisiin, emme me heitä pelkää. Mutta koskaan emme ole luottaneet itse Venäjän valtioon, pöytäseurue summaa ajatuksiaan.

Venäjältä kulkeutuville uutisille miehiltä ei löydy ymmärrystä.

- Venäjällä ihmiset eivät voi olla kuin vain yhtä mieltä. Samalla yksi mies (Putin) pistää koko maailman sekaisin, miehet puuskahtavat.

Ilta Sanoma
samedi 24 septembre 2022 09:00:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.