Ilta Sanoma

Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittaminen nousee perusteeksi kiristää merkittävästi venäläisille myönnettävien viisumien antamista.

- Pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää, Sauli Niinistö kommentoi Ylelle perjantaina.

- Pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää, Sauli Niinistö kommentoi Ylelle perjantaina. Kuva: Kirsi Jääskeläinen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi perjantaina, että viranomaiset voivat tulossa olevan hallituksen periaatepäätöksen nojalla estää kokonaan Suomeen turistiviisumilla pyrkivien venäläismatkailijoiden liikkumisen rajan yli. Myös olemassa olevien viisumien suhteen harkinta tehdään uudelleen.

Haaviston mukaan venäläisten viisumeita koskevat rajoitukset voisivat astua voimaan ensi viikolla.

Linjauksen teki tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva. Linjauksen mukaan valtioneuvosto antaisi periaatepäätöksen asiasta.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi rajoituksia Ylelle antamassaan haastattelussa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä.

- Pyrkimyksenä ja tarkoituksena on merkittävästi supistaa Suomeen Venäjältä tulevien henkilöiden määrää. Tämä merkittävästi minun ymmärtääkseni tarkoittaa, että kaikki ne, joilla ei ole erityistä syytä, kuten perhesyytä, torjuttaisiin, Niinistö sanoo.

Hän kertoo, että päätös tp-utvassa ei ollut hankala.

- Kysymys siitä, että olisiko meidän kokonaisuusturvallisuutemme ollut perusta päätökselle, siitä kyllä keskusteltiin.

Uusi linjaus perustuu Schengen-säännöstön tulkitsemiseen uudella tavalla Venäjän osittaisen liikekannallepanon jälkeisen uuden tilanteen perusteella. Schengen-säännöstössä on viittaus, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää myös sillä perusteella, että hän vaarantaa kohdemaan kansainvälisiä suhteita.

Ilta Sanoma
samedi 24 septembre 2022 00:25:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.