Ilta Sanoma

Aknen jälkeensä jättämiä arpia saa hoidettua hälvemmiksi muutamalla keinolla. Arpien tasoittaminen ja ihon sävymuutosten häivyttäminen voivat onnistua jopa kotona.

Mitä pidemmälle akne ehtii kehittyä ja mitä pidempään se ehtii ihossa olemaan, sitä todennäköisemmin iholle tulee arpia ja ihomuutoksia.

Mitä pidemmälle akne ehtii kehittyä ja mitä pidempään se ehtii ihossa olemaan, sitä todennäköisemmin iholle tulee arpia ja ihomuutoksia. Kuva: Shutterstock

Se, jääkö aknesta arpia, riippuu ihmisen ihosta ja elimistöstä sekä aknen vakavuusasteesta, sanoo kauneushoitolaketju Blue Lagoonin palveluvastaava ja kosmetologi Niina Kortene.

-?Pienestä tulehduksellisesta aknesta ei välttämättä synny pysyviä arpia. Mutta jos akne on syvemmällä ja pitkäkestoisempi, siitä muodostuu usein jonkinlaisia arpia, hän sanoo.

Pienet ja matalat arvet ja ihomuutokset voivat ajan myötä kadota itsestään. Syvempiin arpiin ja ihon värimuutoksiin voi löytyä apu keinoista, jotka saavat ihon uudistamaan itseään.

Joskus hyvä ihonhoito kotona riittää, jos aknen jälkeensä jättämiä arpia haluaa häivyttää hiljalleen. Kun iho voi hyvin, arvet ja muut ihomuutokset eivät korostu.

Kotihoitoon kuuluvat perinteisen puhdistamisen ja kosteuttamisen lisäksi ihon säännöllinen hellävarainen kuorinta ja kaksi oleellista tuotetta.

-?Kuorinnalla ihon saa pysymään hyväkuntoisena, kuolleen ihosolukon pois sen pinnalta ja voiteet imeytymään ihoon paremmin, Kortene sanoo.

A-vitamiini on puolestaan tehokas ihon uudistaja. Se levitetään iholle illalla.

- Suosittelen aika minimalistista hoitoa. Puhdistus, kosteuttaminen, yöksi A-vitamiinituote ja aamulla aurinkosuoja. Niillä pääsee jo pitkälle, Kortene listaa.

Aurinko aiheuttaa arpeutuneeseen ihoon herkästi värimuutoksia. Siksi arvet kannattaa suojata auringolta aina.

-?Suojakerroin 30 tai 50 ovat hyviä vaihtoehtoja ympäri vuoden, mutta kunhan iholla olisi edes jokin aurinkosuoja, se olisi jo plussaa.

Jos iho tuntuu kaipaavan kosteutta, rutiiniin voi lisätä esimerkiksi kosteuttavan hyaluronihapposeerumin, Kortene vinkkaa.

Jos aknen taittuessa ja tulehduksen rauhoituttua iho alkaa normalisoitua ja tasoittua kotihoidolla, on se Korteneen mukaan merkki siitä, ettei arvista tarvitse olla erityisen huolissaan. Niiden hoitoa voi jatkaa hyvällä ihonhoidolla kotona.

Jos taas tulehduksen taittumisen jälkeen ihossa ei huomaa minkäänlaista eroa, vaikka sitä hoitaa, ja arvet ovat punertavat ja syvät, voi olla järkevää pyytää apua ammattilaiselta.

Korteneen mukaan aknen aiheuttamia arpia hoidetaan hoitoloissa yleisesti happokuorinnalla tai mikroneulauksella.

-?Omasta kokemuksesta sanoisin, että hoidoilla saa lähes kaikille asiakkaille jonkinlaisia tuloksia. Kaikki arvet eivät välttämättä tasoitu, mutta arvet ovat madaltuneet ja ihon sävyä on saatu tasoitettua.

Happokuorinnassa iho kuoritaan happoliuoksella. Kuorinta tasoittaa ihon pintaa ja värimuutoksia ja laittaa ihon uusiutumaan niin, että ihon pinta korjautuu.

Neulauksessa ihoon tehdä pienillä mikroneuloilla reikiä. Iho alkaa korjata toimenpiteen jälkeen itse itseään ja tuottamaan tervettä ihoa arven kohdalle. Arvet madaltuvat.

Sekä happo- että mikroneulaushoidossa tarvitaan vähintään 3-5 hoitokertaa, jos tarkoitus on häivyttää aknearpia. Sen jälkeen nähdään, tarvitaanko kertoja lisää. Happokuorinnoissa käydään yleensä noin kuukauden välein, neulauksessa 6-8 viikon välein.

Pitkäaikaisimmat aknearpiasiakkaat ovat käyneet hoidoissa Korteneen mukaan puolesta vuodesta vuoteen. Sen jälkeen saatetaan jatkaa vielä ylläpitäviä hoitoja esimerkiksi kahdesti vuodessa.

Vielä kovempia keinoja hankalien aknearpien hoitoon ovat laserhoidot sekä kirurgiset toimenpiteet. Ne suoritetaan lääkärikeskuksissa.

Ihon arpeutumista voi yrittää ehkäistä tai vähentää jo aknen akuutissa vaiheessa.

-?Ihan ehdottomasti kaikki puristelu ja ihon mekaaninen rasitus kannattaa jättää pois silloin, kun akne on tulehduksellisessa tilassa, Niina Kortene sanoo.

Aknen asteesta riippuen aknea hoidetaan akuutissa vaiheessa joko hyvällä koti-ihonhoitorutiinilla tai sen ja lääkkeellisen hoidon yhdistelmällä.

-?Aknea pyritään hoitamaan aina mahdollisimman pitkälle ilman lääkkeitä, sillä lääkekuuri on aina rasite kropalle, ja niillä voi olla sivuvaikutuksia.

Jos akne on todella voimakas, sen kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä kärvistelemään, vaan aloittaa lääkehoito mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Kortene sanoo.

-?Mitä pidemmälle akne ehtii kehittyä ja mitä pidempään se ehtii ihossa olemaan, sitä todennäköisemmin iholle tulee arpia ja ihomuutoksia.

Lievempää aknea saadaan ammattilaisen mukaan hoidettua usein kotona ja kosmetologin käsissä. Ammattilaiselta voi käydä esimerkiksi kysymässä apua kotihoitotuotteiden valintaan.

- Kotihoitoon kuuluu hyvä ihonpuhdistus aamuin illoin sekä kosteutus kevyellä kosteusvoiteella. Paikallisesti voi käyttää tulehdusta lievittäviä täsmätuotteita.

Puhdistusaine ei saisi olla voimakkaasti pesevä. Se voi kuivattaa ihoa liikaa, mikä ärsyttää ihoa vain enemmän.

-?Silloin iho voi lähteä menemään vain pahempaan kuntoon. Suosittelen mietoja puhdistustuotteita, joilla kuitenkin saa puhdistettua meikin ja liat pois.

Aknessa talineritys lisääntyy ja talirauhasen tiehyt tukkeutuu. Talirauhaset tulehtuvat, turpoavat ja päällä oleva iho punoittaa. Tukosta sanotaan komedoksi.

Lievässä eli komedoaknessa iholla näkyy avoimia ja suljettuja komedoja eli mustapäitä ja valkopäitä ja vain vähän tulehdusmuutoksia. Tavalliseen eli märkänäppyläiseen akneen kuuluvat punaiset näppylät, märkänäppylät ja komedot. Kystinen akne ja onteloakne ovat taudin vaikeampia muotoja, joissa iholla näkyy edellä mainittujen lisäksi myös syviä ontelomaisia tulehdusmuutoksia.

Aknea voi esiintyä kasvojen lisäksi yläselässä, rintakehällä, hartioilla ja alaselässä. Yleisintä akne on murrosiän loppupuolella, tytöillä tavallisesti 14-17-vuotiaana ja pojilla hiukan vanhempana. Murrosiän akne on yleisempi pojilla ja aikuisiän akne naisilla.

Lähde: Terveyskirjasto

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 23:00:00 Categories: Ilta Sanoma Tyyli

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.