Ilta Sanoma

Suomen mestaruutta puolustava Classic luonnehti salibandyn kurinpidon olevan urheilullisesti ja markkinoinnillisesti lajia vahingoittavalla tiellä. Lausunto herätti kuohuntaa lajipiireissä.

Pasi Peltolan johtaman Classicin kurinpitovastine herätti ihmetystä.

Pasi Peltolan johtaman Classicin kurinpitovastine herätti ihmetystä. Kuva: Matti Raivio

Salibandyn mahtiseura Classicin vastine kurinpitokäsittelyyn on herättänyt huomiota.

Tapaus sattui viime sunnuntaina pelatussa Nurmon Jymyn ja puolustavan mestarin Classicin välisessä miesten F-liigan ottelussa.

Classicin tähtihyökkääjän, MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Ville Lastikan kyynärpää osui Jymyn Eemeli Karjanlahtea päähän sen jälkeen, kun Lastikka oli syöttänyt pallon Karjanlahden jaloista.

Tilanne eteni kurinpitokäsittelyyn otteluvalvojan tekemän tutkintapyynnön jälkeen. F-liigan kurinpitodelegaatio ei tuominnut Lastikalle pelikieltoa.

Kurinpitokäsittelyssä huomiota herätti Classicin vastine ja etenkin sen viimeinen kappale:

"Lastikan tilanteen nostaminen pelkästään kurinpidon tutkintaan osoittaa, että liigan kurinpidon linjaukset ovat lajia urheilullisesti ja markkinoinnillisesti vahingoittavalla tiellä."

Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltola, miksi kirjoitatte näin?

-?Ei minulla ole Classicin vastineeseen sen kummempaa lisättävää. Kyllä tässä lajissa pitää pelaajien uskaltaa syöttää. Se on Classicin näkemys. Jokainen urheilusta ymmärtävä, joka tilanteen katsoo, ymmärtää että siinä ei ole minkäänlaista vahingoittamistarkoitusta.

Päävammat ovat kuitenkin olleet lajin iso puheenaihe viime vuosina. Eikö pelaajien terveys ole kurinpidon tärkein prioriteetti?

-?Kyllä kyllä, mutta se on aivan eri asia kuin se, että joku pelaaja syöttää.

Miksi kurinpidon pitää kuitenkin miettiä seuran markkinointia?

-?Heidän ei tarvitse miettiä markkinointia, mutta heidän toimenpiteet saattavat vaikuttaa imagoon ja markkinointiin.

Minkä takia kurinpito on markkinoinnillisesti vahingoittavalla tiellä, kun markkinointi ei varsinaisesti liity kurinpitoon?

-?Kaikki mitä lajin ympärillä tapahtuu on markkinointia ja brändäystä.

Lastikan tapauksen päätymisen kurinpitoon voi tulkita olevan seurausta lajin uusista linjauksista, joilla pyritään puuttumaan viime vuosina puhuttaneisiin päävammoihin.

Viime torstaina alkaneella kaudella on tuomittu jo kaksi pelikieltoa (2 ja 3 ottelua) kontakteista päähän. Molemmissa päätöksissä on kirjoitettu, että pelinrangaistuksen arvoinen päähän kohdistuva rike johtaa automaattiseen kahden ottelun pelikieltoon.

Ville Lastikka valittiin viime kaudella F-liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Ville Lastikka valittiin viime kaudella F-liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kuva: Jukka Ritola /Aamulehti

Classicin vastine asettuu erikoiseen valoon siinäkin mielessä, että tamperelaisseuran ja Suomen maajoukkueen tähtipuolustajan Krister Savosen ura päättyi aivotärähdykseen tasan vuosi sitten.

Päähän osuneen kontaktin kurinpitokäsittelyn luonnehtimisesta urheilullisesti ja markkinoinnillisesti vahingoittavaksi, voi tulkita myös niin, että Classic vähättelee päävammoja.

-?Tosi valitettavaa jos joku tulkitsee näin, tosi valitettavaa, Peltola sanoo.

Kuusi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen Classicin pomo myöntää, että vastineella oli tarkoitus myös herättää huomiota. Hänen mielestään Lastikan tapauksessa mentiin "käsittämättömille linjoille".

-?Kyllähän on aistittavissa, että erotuomarisektorilla ja kurinpitosektorilla ei puhuta ihan yhteneväistä kieltä linjausten ja rangaistusten kanssa. Ylipäätään Lastikan tapauksen vieminen kurinpitoon kertoo siitä, että tuntuu vähän, että asia ei ole hallinnassa selkeänä kaikilla.

-?Haluan painottaa, että törkeydet pitää kitkeä pois. Se on päivänselvä asia. Mutta kyllä syöttämisen ja laukaiseminen pitää saada hommassa jatkoa.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 20:18:00 Categories: Ilta Sanoma Salibandy

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.