Ilta Sanoma

Jaime Alguersuari ei ole vieläkään päässyt yli Red Bullin kuskimankelissa kokemastaan.

Helmut Marko (oik.) tuli Jaime Alguersuarin uniin.

Helmut Marko (oik.) tuli Jaime Alguersuarin uniin. Kuva: Zuma / MVPhoto

Entinen F1-kuljettaja Jaime Alguersuari ei muistele aikaansa moottoriurheilun kuninkuusluokassa pelkästään lämpimästi.

Toro Rossolla vuosina 2019-2011 ajanut Alguersuari kertoi espanjalaisen El Confidencialin haastattelussa, että lyhyeen loppuneen uran tapahtumat vaivaavat 32-vuotiasta yhä edelleen.

Etenkin yksi tuimakasvoinen esimies on yhä säännöllinen näky Alguersuarin painajaisunissa.

- Näen vieläkin hyvin outoja unia siitä ajasta. Etenkin siitä voimattomuuden ja turhautumisen tunteesta, ja aina vihaisesta herra Markosta haukkumassa meitä kuin olisimme lapsia, Alguersuari kuvaili.

Alguersuari viittaa Red Bullin neuvonantajaan ja tallin nuorten kuljettajien ohjelman johtajaan Helmut Markoon. Äärimmäisen ankarana ja tiukkana pomona tunnettu Marko seurasi tarkalla silmällä myös Alguersuarin otteita Red Bullin asiakastallissa.

Helmut Marko tunnetaan kipakkana pomona.

Helmut Marko tunnetaan kipakkana pomona. Kuva: Florent Gooden / Dppi/Dppi

Vuonna 2009 historian siihen mennessä nuorimpana kuljettajana F1-kilpailussa ajanut Alguersuari ei missään vaiheessa onnistunut vakuuttamaan Red Bullin johtoporrasta. F1-ura päättyi, kun itävaltalaistalli pudotti espanjalaisen ohjelmastaan kauden 2011 päätteeksi.

Vaikka Alguersuari vakuuttaa olevansa kiitollinen Red Bullilta uransa aikana saamastaan tuesta, ottivat F1-sarjan ja erityisesti Red Bullin kuskimankelin paineet koville. Sen jäljet näkyvät entisen superlupauksen mukaan yhä, eikä hän usko olevansa ainoa.

- Siitä syntyi trauma, ja olen varma että (Alguersuarin F1-vuosien tallikaveri Sebastien) Buemi ja monet muut ovat kärsineet samasta. En ole päässyt siitä eroon. Olen käynyt terapiassa ja lopettamiseni jälkeen monet psykologit auttoivat minua. Siitä huolimatta outoja asioita tulee yhä päähäni. Joskus herään itkien, kun olen nähnyt unta jossa ajan hienon kierroksen vain nähdäkseni sen jälkeen herra Markon vihaisena.

-?Red Bullilla ei koskaan tullut sellaista tunnetta, että työ oli tehty hyvin ja ihmiset olisivat tyytyväisiä. Muiden tallien väki onnitteli enemmän kuin omat. Elin sitä elämää 15-vuotiaasta asti, mutta mikään ei koskaan riittänyt. Se on Red Bullin koulun tapa, ja samanlaisen kaavan saattaa huomata Max Verstappenin ja hänen isänsä kohdalla.

Haastattelun julkaisun jälkeen Alguersuarin sitaatit levisivät laajalle mediassa. Hän selvensi suhdettaan Markoon ja Red Bulliin Twitterissä, jossa vakuutti arvostavansa suuresti itävaltalaistallissa oppimaansa.

- Olen syvästi kiitollinen, että sain tavata hänet kun olin 15-vuotias. Helmut oli opettajani, joka pyysi minua aina antamaan kaikkeni ja puskemaan itseäni eteenpäin, Alguersuari twiittasi.

- Korkeimmalla tasolla kilpaileminen kysyy äärimmäisen vaativaa asennetta. Vaikka voittaisitkin, Red Bull vaatii tähtäämään aina vain korkeammalle.

Pian F1-uran katkettua Alguersuari lopetti autourheilun kokonaan ja keskittyi toiseen intohimoonsa eli musiikkiin.

Viime vuonna Espanjassa kohtuullisen tunnetuksi DJ:ksi noussut moniosaaja palasi pitkästä aikaa kilparadoille kartingauton ratissa.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 19:21:00 Categories: Formula 1 Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.