Ilta Sanoma

Markkinoilla ennakoidaan EKP:n koronnostoja.

Asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor on noussut korkeimmilleen yli 12 vuoteen.

Asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor on noussut korkeimmilleen yli 12 vuoteen. Kuva: MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor on tänään noussut 2,5 prosenttiin, eli korkeimpaan arvoon sitten tammikuun 2009. Korko on noussut nyt ripeään tahtiin, sillä Suomen pankin tilastojen mukaan elokuussa 12 kuukauden euribor-koron keskiarvo oli 1,23 prosenttia.

- Liikkeet ovat poikkeuksellisen suuria, toteaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

- Me arvioimme, että euriborin nousu jatkuu vielä alkuviikosta, mutta aika näyttää, miten korkokehitys jatkuu.

Hänen mukaansa euriborin tuorein nousu heijastelee markkinoiden odotuksia Euroopan keskuspankin toimista. Britanniassa on taantumapelkojen takia ryhdytty veronalennuksiin, joiden arvellaan lisäävän inflaation nousun uhkaa. Tähän taas EKP saattaisi vastata nostamalla viitekorkoja.

Nordea ennusti viimeksi eilen, että 12 kuukauden euribor-korko nousee 2,5 prosentin tuntumaan seuraavan puolen vuoden aikana, ja tämän jälkeen nousu pysähtyy.

Lue lisää: Vuoden euribor lähestyy jo 2,5 prosenttia - onko huippu jo lähellä?

- Perusennuste on edelleen, että ensi vuoden alussa korko olisi 2,5 prosenttia, mutta ennustetta pitää varmasti päivittää niin, että se voi lyhyellä aikavälillä mennä yli, von Gerich sanoo.

- On mahdollista, että korko nousee nyt, mutta siitä tullaan vielä alaspäin. Toki riski siitä, että korkojen nousu jatkuu, on kasvanut.

Von Gerichin mukaan ennusteissa on erilaisia skenaarioita, ja niistä äärimmäisessä 12 kuukauden euribor voi nousta yli neljän prosentin vielä vuoden sisällä.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 19:06:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.