Ilta Sanoma

Helsingin Sanomissa 16. joulukuuta 2017 julkaistu kohuttu Viestikoekeskus-uutisointi alkoi hahmottua konkreettiseksi jutuksi noin kuukautta aikaisemmin.

Helsingin Sanomien sisäinen sähköposti marraskuulta 2017 kertoo kohuartikkelin alkusykäyksestä.

Helsingin Sanomien sisäinen sähköposti marraskuulta 2017 kertoo kohuartikkelin alkusykäyksestä. Kuva: Lehtikuva/Poliisin esitutkintamateriaali

Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen oli lähettänyt 17. marraskuuta 2017 neljälle kollegalleen sähköpostin. Pietiläinen ehdotti sähköpostissaan projektia, jossa avataan puolustusvoimien Viestikoelaitoksen ja Tiedustelulaitoksen tehtäviä.

-?Kyse on siis Tikkakosken huippusalaisesta laitoksesta (VKL), josta olemme saaneet sisäistä salaiseksi ja erittäin salaiseksi leimattua materiaalia. Materiaali on noin 10 vuoden takaa, mutta se avaa ennen näkemättömällä tavalla, mitä Tikkakoskella oikein tapahtuu, Pietiläinen kirjoitti kollegoilleen.

Tämä käy ilmi esitutkintamateriaalista, jonka keskusrikospoliisi luovutti perjantaina medialle HS:n kohutusta Viestikoekeskus-uutisoinnista.

Pietiläinen piti artikkelia erittäin ajankohtaisena, koska tiedustelulaki oli paraikaa valmisteltavana. Pietiläinen päätti sähköpostinsa tervehdykseen "käynnistyslupaa odotellen".

Pietiläinen ennätti kertaalleen jo patistella esihenkilöitä jutun tekemiselle, ja esitutkintamateriaalin mukaan politiikan toimituksen esihenkilö Kalle Silfverberg antoi neljä päivää myöhemmin luvan juttuprojektin aloittamiseen.

Lue lisää: Syyttäjä vaatii HS:n toimittajille vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeus­rangaistuksia

Lue lisää: Poliisin lisätutkinta: Puolustus­voimat tiesi HS:n hallussa olleista asia­kirjoista yli puoli vuotta ennen Viesti­koe­keskus-jutun julkaisua

Pimentoon on jäänyt, keneltä, miten ja milloin Helsingin Sanomat ja Pietiläinen ovat saaneet artikkeliin johtaneet tiedot.

Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen.

Helsingin Sanomien toimittaja Tuomo Pietiläinen. Kuva: Outi Pyhäranta

Pietiläinen oli aiemmin tehnyt Puolustusvoimiin asiakirjapyynnön salassa pidettävistä tiedoista. Hän sai pyyntöön kieltävän vastauksen maaliskuussa 2017.

Pimentoon on myös jäänyt, kuka päätti tai antoi hyväksyntänsä artikkelin julkaisuun. Pietiläinen sanoo kirjallisessa vastauksessaan, että uutisoinnista päättää toimituksen johto eli toimituspäälliköt ja päätoimittajat.

HS:n entinen toimituspäällikkö Erja Yläjärvi sanoi poliisille, että vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sai tiedon artikkelista viimeistään kaksi päivää ennen julkaisua suunnittelukokouksessa.

Yläjärven muistikuvan mukaan Niemi oli paikalla suunnittelukokouksessa, jossa artikkeli oli yhtenä puheenaiheena. Yläjärven mukaan artikkelista ei kuitenkaan tehty kyseisessä kokouksessa vielä julkaisupäätöstä.

Yläjärveä ei kuitenkaan kuultu todistajan asemassa tuoreeltaan vaan jostain syystä vasta vajaat kaksi viikkoa sitten, maanantaina 12. syyskuuta.

Kolmea HS:n toimittajaa -?Pietiläistä, Silfverbergiä ja Laura Halmista - syytetään turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Syytteet koskevat vuonna 2017 julkaistua artikkelia Puolustusvoimien salaisesta Viestikoekeskuksesta.

Syyttäjä vaatii heille vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjän mukaan julkaistu artikkeli ja julkaistavaksi aiottu artikkelikokonaisuus sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa.

Esitutkinnassa KRP epäili rikoksesta myös toimituspäällikkö Esa Mäkistä sekä vastaavaa päätoimittajaa Niemeä. He eivät kuitenkaan saaneet syytettä.

Syyttäjä katsoi, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua ja Mäkisen tietoisuus artikkelista jäi epäselväksi. Syyttäjällä ei tuolloin vielä ollut tiedossa Yläjärven kuulustelukertomusta viime viikolta.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin. Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland julkaisee myös Ilta-Sanomia.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 18:47:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.