Ilta Sanoma

Hallituksella on ollut viime metreillä esillä muutama vaihtoehtoratkaisu viisumikysymykseen, mutta suurin osa on jouduttu yksi toisensa jälkeen heittämään roskakoriin.

Hallitus etsii parhaillaan kuumeisesti keinoja, joilla se kykenisi rajoittamaan turistiliikennettä itärajalla. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että turistien maahan pääsyä on rajoitettava entisestään.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi torstaina IS:lle, että Venäjän uutinen osittaisesta liikekannallepanosta ja tilanteen kehittyminen myös lisäävät hallituksen ja viranomaisten oikeudellista liikkumavaraa venäläisten maahan pääsyn rajoittamisessa.

Pallon on kuvailtu olevan pitkälti ulkoministeriössä ja ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr), joka osallistuu tällä hetkellä New Yorkissa YK:n yleiskokoukseen. Haavisto ei ole vielä saapunut Suomeen, mutta osallistuu hallituksen keskusteluihin tiiviisti etänä.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto: Suomi alkamassa vähentää "radikaalisti" venäläisten turisti­liikennettä - toivoi kaikkien heräävän Putinin puheisiin

Lue lisää: Marin: Hallituksella vahva tahtotila viisumikysymyksessä - turvallisuusarvio ratkaiseva

Hallituksella on viime metreillä ollut esillä muutama vaihtoehtoratkaisu, joista suurin osa on jouduttu yksi toisensa jälkeen heittämään roskakoriin.

Eduskunta hyväksyi kesällä uudistetun rajavartiolain, jonka 16. pykälä mahdollistaa rajanylitysliikenteen rajoittamisen, jos se nähdään välttämättömäksi yleiselle järjestykselle tai kansalliselle turvallisuudelle.

Pykälien käyttöönoton edellytykset ovat kuitenkin tiukat, eikä niiden nähdä soveltuvan käsillä olevaan tilanteeseen. Suojelupoliisin mukaan venäläisturistien vapaa-ajan matkat itärajan yli eivät nekään muodosta uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Virkamiehet ovat selvittäneet useammankin uuden täsmälain käyttöönottoa, mutta tämän tien on todettu olevan aivan liian hidas, joten selvitystyö on tyssännyt lyhyeen.

IS:n tietojen mukaan ensisijaiseksi reitiksi lähteä rajoittamaan itärajan turistiliikennettä onkin nyt muodostumassa EU:n ja Schengen-säännöstön tulkitseminen. Asiasta kertoi aikaisemmin myös Helsingin Sanomat.

Virkamiesarvion mukaan Schengenin rajasäännöstön 6. artiklassa olisi sen verran tilaa kansalliselle tulkinnalle, että sen avulla voitaisiin lähteä rajoittamaan itärajan liikennettä.

Tämä vaatisi ulkoministeriön uhka-arviota siitä, että Suomen mahdollistama venäläisten matkailu muodostaa uhkan kansainvälisille suhteillemme. Tätä uhka-arviota UM:ssä tällä hetkellä selvitetäänkin.

Uhkaa kansainvälisille suhteille perusteena evätä maahantulo on aikaisemmin käytetty lähinnä yksittäisten henkilöiden kohdalla. Virkamiesarvion mukaan perustetta olisi kuitenkin mahdollista soveltaa myös kaikkiin venäläisturisteihin.

Selvityksen kuvaillaan IS:lle olevan kuitenkin edelleen kesken, ja asia vaatii jatkovalmistelua. Ei ihan päivässä muutu toimenpiteiksi, hallituslähteistä todetaan.

Lue lisää: Oikeuskansleri Pöysti IS:lle: Putinin siirto avaa tien kiristää viisumi­linjaa - uhkaava kieli voi vaikuttaa turvallisuus­arvioon

Käytännössä Suomi voisi jatkossa evätä päätöksen myötä venäläisiltä turisteilta pääsyn maahan, liikkuivat he sitten Suomen tai muun Schengen-maan myöntämällä viisumilla.

Käytäntöön liittyisi kuitenkin myös poikkeuksia esimerkiksi niiden turistien kohdalla, joilla olisi myös vaikkapa perhesyy saapua Suomeen.

Auki on edelleen se, olisiko Suomen mahdollista lähteä myös kumoamaan jo tekemiään viisumipäätöksiä.

Suomi on pyytänyt komissiolta, että ne Schengen-maat, jotka estävät Venäjän kansalaisten maahan pääsyn rajallaan, samalla joko mitätöisivät tai kumoaisivat kyseisen henkilön viisumin tai asettaisivat tämän maahantulokieltoon.

Tällöin toiset jäsenvaltiot voisivat estää henkilön maahan pääsyn omalla rajallaan ja samoilta henkilöiltä estettäisiin mahdollisuus yrittää pääsyä Schengen-alueelle jonkin muun maarajan tai lentoreitin kautta.

Venäjän kansalaisia saapuu nyt Suomeen kaksi kertaa enemmän kuin viikko sitten. Torstaina Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta saapui 5?959 Venäjän kansalaista, kun viikko sitten tulijoita oli 2?874.

Lue lisää: Vaalimaalla ruuhkat kasvavat - Suomeen pyrkii paljon nuoria miehiä

Suomen päätös ei lopettaisi kaikkea liikennettä rajalla. Esimerkiksi perhe- työ- ja opiskelusyistä Suomeen matkustavien osalta tilanne säilyisi entisellään.

Lopputuloksena olisikin hieman samankaltainen ratkaisu kuin Baltian maissa ja Puolassa on tällä hetkellä voimassa.

Baltian ja Puolan alkuviikosta voimaan astuneet viisumirajoitukset eivät nekään lopettaneet liikennettä Venäjältä täysin. Viron rajaviranomaisten arvion mukaan ne leikkasivat liikenteestä tosi asiassa vain noin kymmenen prosenttia.

Suomen rajaviranomaisten arvio on, että mikäli Suomi ottaisi Viron kaltaiset rajoitukset käyttöönsä, vähenisi liikenne itärajalla noin 25-30 prosenttia. Helsinki-Vantaan parkkihallista siis löytyisi edelleen autoja Venäjän kilvissä, ja rajalla olisi elämää.

Hallituksessa kuitenkin tiedotetaan, että kyse on nyt lukujen tarkastelua enemmän periaatteesta. Moraaliset perustelut käyvät vähiin sille, että venäläisten matkailu Suomen kautta EU-alueelle jatkuu samalla, kun Venäjä puhuu avoimesti käyvänsä sotaa länttä vastaan ja käy hyökkäyssotaa naapurimaassaan.

Hallituksen on määrä kokoustaa vielä perjantaina, ja vastuuministerit keskustelevat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa rajan tilanteesta.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 16:30:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.