Ilta Sanoma

Testillä pyritään selvittämään, voitaisiinko maata potentiaalisesti uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa ihmisen toimesta.

Törmäyksen on tarkoitus tapahtua lauantain vastaisena yönä hieman kello kahden jälkeen Suomen aikaa.

Törmäyksen on tarkoitus tapahtua lauantain vastaisena yönä hieman kello kahden jälkeen Suomen aikaa. Kuva: AFP PHOTO /NASA/Johns Hopkins APL

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa muuttaa asteroidin kiertorataa törmäämällä siihen tarkoituksella avaruusaluksella. Vastaavaa on tähän mennessä yritetty vain tieteiselokuvissa.

-?Tämä on jännittävää aikaa, ei ainoastaan Nasalle, vaan koko avaruushistorialle ja oikeastaan koko ihmiskunnan historialle, Nasan edustaja Lindley Johnson kertoi toimittajille.

Kohteena olevaa asteroidia ei pidetä minkäänlaisena uhkana maapallolle. Kyse on Nasan testistä selvittää, voitaisiinko maata potentiaalisesti uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa ihmisen toimesta.

Nasan mukaan viime vuoden marraskuussa Kaliforniasta lähtenyt miehittämätön alus lähestyy kohdettaan hyvää vauhtia. Törmäyksen on tarkoitus tapahtua lauantain vastaisena yönä hieman kello kahden jälkeen Suomen aikaa.

Aluksen on määrä törmätä läpimitaltaan 160 metrin kokoiseen asteroidiin 23?000 kilometrin tuntinopeudella. Avaruusalus itse on vain henkilöauton kokoinen. Nasa uskoo törmäyksen muuttavan asteroidin kiertorataa hieman nykyistä pienemmäksi.

Nasan mukaan vain hyvin harvoja aurinkokuntamme miljardeista asteroideista ja komeetoista pidetään maapallolle mahdollisesti vaarallisina. Niistä yksikään ei uhkaa maata vielä ainakaan sataan vuoteen.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 15:05:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.