Ilta Sanoma

Energiayhtiö St1:n pääomistajan mielestä Helsinki-hallia ei saa päästää lahoamaan. Hän on valmis suursatsaukseen areenasta, mutta ei ole kiinnostunut jääkiekkoseura Jokerien ostamisesta.

Mika Anttonen kertoo olevansa valmis ostamaan tyhjillään kumisevan areenan.

Mika Anttonen kertoo olevansa valmis ostamaan tyhjillään kumisevan areenan. Kuva: Anti Hämäläinen / IS, Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kohina jo yli puoli vuotta suljettuna olleen Helsinki-hallin eli entisen Hartwall-areenan ympärillä kiihtyy. Nyt jo yhden areenan ostajaehdokkaan nimi on selvillä.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan energiayhtiö St1:n miljardööriomistaja Mika Anttonen on valmis ostamaan areenan taustayhtiön pakotelistatuilta venäläisoligarkeilta Gennadi Timtshenkolta ja Roman Rotenbergiltä. Kaksikko omistaa Arena Events Oy:n, joka on Helsinki Halli Oy:n todellinen hallinnoija.

- Kyllä, tieto pitää paikkansa. Minulta on kysytty kiinnostustani ostaa areena ja olen vastannut, että olen valmis siihen, jos mitään juridisia esteitä ei ole olemassa, Anttonen vahvistaa.

Pakotejuridiikka on IS:n aiemmin tekemien selvitysten perusteella haastava, mutta se ei viranomaislähteiden mukaan estä areenakauppoja siinä tapauksessa, että ostajan taustat ovat kunnossa.

Käytännössä ulkoministeriö ja Ulosottolaitos haluavat varmistua erityisesti kahdesta asiasta: siitä, ettei ostajaa ole syytä epäillä venäläismiljardöörien bulvaaniksi ja siitä, että areenan myydään käypään hintaan.

- Olen itsekin siinä käsityksessä, että jos ostajan taustat ovat juridisesti kunnossa, esteitä kauppojen syntymiselle ei pitäisi viranomaisten puolesta olla, Anttonen sanoo.

 Gennady Timchenko, Hjallis Harkimo, Roman Rotenberg kertoivat hallikaupoista vuonna 2013.

Gennady Timchenko, Hjallis Harkimo, Roman Rotenberg kertoivat hallikaupoista vuonna 2013. Kuva: Tuomas Selänne

Areena jäi helmikuussa autioitumaan Venäjän Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan vuoksi, koska Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin kuuluvien liikemiesten bisnestoiminta jäädytettiin länsimaissa. Viime kuukausina areenalle on ilmaantunut kulisseissa useampia ostajakandidaatteja.

- Ymmärtääkseni eri tahot ovat jo käyneet neuvotteluja areenan ostamisesta, ja olenkin jo ihmetellyt, ettei uutista areenan myynnistä ole vielä tullut, Anttonen ruotii.

- Itselleni areenan ostaminen ei ole mikään ykkösintressi, enkä ole missään vaiheessa ollut lähdössä kilpailemaan siitä. Mutta olen sanonut, että jos kukaan muu ei osta areenaa, niin minä voin ostaa sen.

Anttosen mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että suomalaisille "jo symbolisestikin arvokas" areena saataisiin avattua.

- Ei ole kenenkään intresseissä päästää areenaa lahoamaan niille sijoilleen. Areena olisi saatava auki monestakin syystä, Anttonen alleviivaa.

- Keskeisin syy on, että Helsinki todella tarvitsee ison tapahtuma-areenan. Ja areenalla olisi valtava merkitys myös koko suomalaiselle tapahtumateollisuudelle, hän perustelee.

Mika Anttonen on tukenut vuosien varrella avokätisesti suomalaista urheilua.

Mika Anttonen on tukenut vuosien varrella avokätisesti suomalaista urheilua. Kuva: Joonas Salo

Anttonen tunnetaan suomalaisen urheilun suurena hyväntekijänä. Vuosittain Anttonen tukee esimerkiksi miljoonalla eurolla vähävaraisten kiekkoperheiden vanhempia sekä isolla rahalla myös suomalaista maastohiihtoa.

Osa areenan ostajakandidaateista on ollut kiinnostunut myös jääkiekkoseura Jokerien ostamisesta ja helsinkiläisseuran SM-liigaprojektin eteenpäin viemisestä. Anttonen painottaa olevansa kiinnostunut vain areenasta, ei lainkaan Jokereista.

- Jääkiekkoseuran omistajaksi en ole lähdössä, se ei missään nimessä sovi intresseihini, hän korostaa.

Areenan ostajakandidaatteihin on IS:n tietojen mukaan ainakin jossain vaiheessa lukeutunut myös esimerkiksi yhdysvaltalaisomisteinen konserniyhtiö Live Nation. IS tavoitti sen suomalaisen yhtiön Live Nation Finland Oy:n markkinointipäällikön Piia Lindroosin.

- Meillä ei ole tähän asiaan mitään kommentoitavaa, Lindroos viestitti.

Lue lisää: Ex-suur­lähettiläs väittää HS:ssa: Yhdys­vallat harkitsi Harry Harkimoa pakote­listalle

IS:n lähteiden mukaan venäläisoligarkit ovat juristiarmeijansa johdolla pyytäneet entisestä Hartwall-areenasta 50-60 miljoonaa euroa, mutta sen todellinen käypä hinta lienee alhaisempi. Sisäpiireissä on uskottu hinnan asettuvan noin 40 miljoonan euron tietämille.

- Yksi kuulemani eksakti luku on ollut 38 miljoonaa euroa, vankka sisäpiirilähde sanoo.

Mahdollisen kaupanteon hetkellä Ulosottolaitos tutkii siis tarkasti paitsi ostajakandidaattien taustat myös areenan relevantin myyntihinnan, koska pakotelistatut henkilöt eivät saa lain mukaan tehdä omaisuudellaan voittoa. Ylipäätään oligarkkien myyntirahat menisivät Suomen valtion hallinnoimalle sulkutilille ainakin siksi aikaa, kun pakotteet ovat voinmassa.

IS:n huhtikuisen selvityksen perusteella kaupanteko pakotelistalla olevien henkilöiden kanssa on laitonta ja käytännössä mahdotonta ilman viranomaisten lupaa. Vaikka areenalle löytyisi uskottava ostaja, tämän luvan saaminen ei ole automaatio. Käytännössä myyntiluvan antamisesta areenalle päättäisi Ulosottolaitos.

Lue lisää: Kommentti: Jokerien liigahaave jäätyi, mutta nyt kovin kulissipeli vasta alkoi - armoton taistelu areenasta kuumenee

- Jos pakotelistattu henkilö ottaisi itse yhteyttä Ulosottolaitokseen ja kertoisi aikeistaan myydä esimerkiksi Helsinki-Halli, sen jälkeen Ulosottolaitoksen olisi varmistuttava siitä, ettei ostaja olisi pakotelistattujen bulvaani. Vasta sitten Ulosottolaitos pystyisi arvioimaan, voisiko se antaa luvan niin sanottuun määräämistoimeen - eli voisiko se sallia kauppahinnan jollekin jäädytetylle tilille, Ulosottolaitoksesta kerrottiin IS:lle huhtikuussa.

Lue lisää: Uusi merkittävä käänne: Hartwall-areenan myynti nytkähti liikkeelle myös viran­omais­taholla: "Hinnasta voi tulla kova kiista"

Nyt aivan hiljattain Timtshenkon avustajat olivat IS:n tietojen mukaan olleet yhteydessä Suomen viranomaisiin areenan myyntiin liittyvissä kysymyksissä. Timtshenko on Putinin läheinen ystävä ja häntä pidetään Putinin epävirallisena pankkiirina.

- Kyllä, ulkoministeriötä on pyydetty tietoa pakotteiden vaikutuksesta Helsinki-hallin mahdolliseen myyntiin liittyen, ulkoministeriön pakotetiimistä vahvistettiin elokuussa.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 14:26:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.