Ilta Sanoma

Yhdysvallat aikoo jatkaa liittolaistensa kanssa aseapua normaalisti, kertoi Pentagonin edustaja. Asiantuntijan mukaan Ukrainan avustaminen jopa tehostuu.

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle muun muassa M777-haupitseja. Kuvan haupitsit lähetettiin huhtikuussa Marchin tukikohdasta Kaliforniasta.

Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle muun muassa M777-haupitseja. Kuvan haupitsit lähetettiin huhtikuussa Marchin tukikohdasta Kaliforniasta. Kuva: Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti keskiviikkona epäsuoran uhkauksen ydinaseiden käyttämisestä.

- Jos Venäjän alueellinen koskemattomuus on uhattuna, me ilman muuta käytämme kaikkia meidän hallussamme olevia järjestelmiä suojellaksemme Venäjää ja kansaamme. Tämä ei ole bluffia, Putin sanoi.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin edustaja kertoi torstaina, ettei Putinin lausunto vaikuta Ukrainalle annettavaan aseapuun.

- Mitä tulee Venäjän lausuntoihin tai ilmoituksiin, ne eivät vaikuta meidän sitoumukseemme antaa yhdessä kansainvälisten kumppaniemme ja liittolaistemme kanssa Ukrainalle sen tarvitsemaa tukea maan puolustamiseksi, sanoi prikaatikenraali Patrick Ryder yhdysvaltalaismedialle verkkolehti The Hillin mukaan.

Yhdysvaltain antama aseapu on osoittautunut elintärkeäksi Ukrainan puolustukselle. Miljardien dollarien arvoisiin apupaketteihin on kuulunut muun muassa moderneja raketinheitinjärjestelmiä, droneja, ajoneuvoja, kenttätykkejä ja ammuksia.

Ryder korosti, että Yhdysvaltain edustajat ovat jatkuvasti yhteydessä Ukrainaan ja liittolaisiin hankkiakseen tietoa siitä, mitä Ukraina tarvitsee sekä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä että juuri nyt - eikä Putinin retoriikka vaikuta asiaan.

Ukrainassa on edessä syksy ja talvi, jotka ovat asevoimien toiminnan kannalta haastavia.

- Me toimitamme jo jonkin verran talvivarustusta, mutta jatkamme keskusteluja asiasta ja tuemme edelleen Ukrainaa talvikuukausien lähestyessä, Ryder sanoi.

Rand-tutkimuslaitoksen kansallisen turvallisuuden osaston varajohtaja Barry Pavel uskoo, että länsiyhteisö jatkaa ja ehkä jopa laajentaa apuaan Ukrainalle. Erityisen syyn siihen antaa Ukrainan onnistunut vastahyökkäys Harkovan suunnalla.

- Ainoa kysymys on se, missä vaiheessa apua tehostetaan toimittamalla entistä tehokkaampaa varustusta ja entistä enemmän, mikäli mahdollista, sanoi Pavel tutkimuslaitoksen verkkosivustolla.

- Ajattelen niin, että (presidentti Joe) Bidenin hallinto avaa hitaasti ja ajan myötä hanat, mitä tulee suorituskykyihin. Jotkin tällä hetkellä tehtävät toimitukset eivät varmaankaan olleet asialistalla tai harkinnassa konfliktin alkuvaiheessa. Putkeen tulee nyt liikettä, Pavel arvioi.

Ilta Sanoma
vendredi 23 septembre 2022 13:39:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.