Ilta Sanoma

Japanin keskuspankki piti elvyttävän rahapolitiikkansa ennallaan ja jeni sukelsi.

Japanin keskuspankin pääkonttori Tokiossa.

Japanin keskuspankin pääkonttori Tokiossa. Kuva: Katsuhiro Nogi/AFP

Japanin hallituksen kärsivällisyys loppui jenin heikennyttyä tänä vuonna jo viidenneksen suhteessa dollariin. Torstaina hallitus puuttui valuuttamarkkinoihin ja teki yllättäen jenin tukiostoja.

Tätä ennen Japanin keskuspankki oli julkistanut rahapoliittiset päätöksensä, jotka eivät tuoneet muutosta elvyttävään linjaan.

Hallituksen tukiostojen seurauksena jeni vahvistui nopeasti 2,3 prosenttia suhteessa dollariin, jonka noteeraus aiemmin oli rikkonut psykologisesti tärkeän 145 jenin rajan.

Hallitus luonnehti toimiaan rohkeiksi, mutta yksipuolisina ja ilman muiden maiden tukea niiden vaikutuksen odotetaan jäävän tilapäiseksi.

-?Parhaimmillaankin jenin heikkeneminen voi hidastua. Tuki yksinään tuskin muuttaa suuntaa, elleivät dollari ja Yhdysvaltain lainojen korot painu tai ellei Japanin keskuspankki muuta rahapolitiikkaansa, Oversea-Chinese Banking Corpin valuuttastrategi Christopher Wong sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Keskiviikkoiltana Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti nostavansa jälleen ohjauskorkoaan reippaasti. Fedin rinnalla myös maailman muut keskuspankit ovat kiristämässä rahapolitiikkaansa, mutta aamulla Suomen aikaa Japanin keskuspankki toisti pitävänsä kiinni äärimmäisen matalista koroistaan.

Japania on moitittu siitä, että se on antanut jenin heikentyä ja jopa suosinut tätä vientiyritystensä tukemiseksi. Viimeksi Japani puuttui valuuttamarkkinoihin jenin tukemiseksi Aasian finanssikriisin vuoksi vuonna 1998, kun dollarin vaihtokurssi nousi 146 jeniin uhaten Japanin heikkoa taloutta.

Vuonna 2011 Japani toimi jenin heikentämiseksi, kun dollari painui 130 jeniin.

Ilta Sanoma
jeudi 22 septembre 2022 22:26:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.