Ilta Sanoma

Korkojen nousu vain jatkuu. Katso laskurista miten se vaikuttaa omiin asuntolainakustannuksiisi.

EKP:n pääkonttori Frankfurtin illassa.

EKP:n pääkonttori Frankfurtin illassa. Kuva: Boris Roessler/Zuma

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor on noussut jo yli 2,4 prosenttiin. Viimeksi korko on ollut näin ylhäällä vuoden 2009 tammikuussa.

Vuoden euribor pomppasi keskiviikkona liki prosentin kymmenyksen asettuen 2,416 prosenttiin tiistain 2,338 prosentin jälkeen. Korko on noussut yhtäjaksoisesti syyskuun 8. päivän jälkeen.

Inflaation laukatessa ja Euroopan keskuspankin (EKP) kiristäessä rahapolitiikkaansa euriborien ennakoidaan jatkavan kohoamistaan. Korkomarkkinoiden perusteella sijoittajat odottavat vuoden euriborin nousevan liki kolmeen prosenttiin ensi vuonna.

Nordean tämän aamun asuntomarkkinakatsauksessa julkaistu ennuste on maltillisempi. Nordea ennustaa, että 12 kuukauden euribor-korko nousee 2,5 prosentin tuntumaan seuraavan puolen vuoden aikana, ja tämän jälkeen pankki odottaa nousun pysähtyvän.

Vuoden euribor on liikkunut positiivisena taas huhtikuusta lähtien ja syksyn aikana sen nousuvauhti on vain kiihtynyt. Tätä ennen korko oli poikkeuksellisesti negatiivinen peräti kuusi vuotta.

Oheisesta laskurista voit laskea miten korkotason muutos vaikuttaa kuukausittaisiin lainanhoitokustannuksiin.

Ilta Sanoma
jeudi 22 septembre 2022 19:45:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.