Ilta Sanoma

Koostimme helppoja ruokaohjeita, jotka valmistuvat vaivattomasti vain parista aineksesta.

Neljän aineksen uunipasta on ihanan yksinkertainen, eikä vaadi suuria ponnisteluja ruokakaupassa tai keittiössä.

Neljän aineksen uunipasta on ihanan yksinkertainen, eikä vaadi suuria ponnisteluja ruokakaupassa tai keittiössä. Kuva: Josefiina Baraka

Kun ohje on helppo ja aineksia mukavan vähän, arkiruokien kokkaaminen ei tunnu raskaalta. Koostimme aiemmista jutuista sekä Ruokalan reseptipankista ruokaohjeita, jotka syntyvät muutamalla aineksella.

Yksi täyttävä ja helppo ruoka on vuonna 2020 somessa ihastusta herättänyt Outi Väisäsen uuniruoka. Siihen tarvitaan vain neljä ainesta.

Kuva: Josefiina Baraka

Samasta padasta -tilillä Instagramissa julkaistu ruoka sai nimekseen Koronapasta. Testasimme sen aiemmin.

Lue myös: Outin pastasta tuli hitti, eikä syyttä! Testasimme superhelpon 4 aineksen arkiruoan, ja se todella toimii

(3 annosta)

1 tlk (400 g) valmista pastakastiketta

2 dl (ruoka) kermaa

1 pkt (250-300 g) ravioleja

1 pallo mozzarellaa (125 g)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita pastakastike ja kerma pieneen uunivuokaan ja sekoita.

Sekoita raviolit kastikkeeseen. Valuta mozzarella ja revi se paloiksi pastan päälle.

Kypsennä pastaa uunin keskitasossa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Koristele pasta halutessasi revityillä yrteillä. Jos ravioleja ei löydy, tortellonitkin toimivat.

Resepti: Samasta padasta

Yksi helpoista helpoin arkiruoka on kolmen aineksen kiusaus. Se valmistuu pakastealtaista löytyvästä peruna-sipulisekoituksesta sekä kalasäilykkeestä. Kerma antaa ruoalle vielä mukavasti makua.

Reseptissä käytettiin särkisäilykettä.

Reseptissä käytettiin särkisäilykettä. Kuva: Jukka Lehtinen

600 g pakaste peruna-sipulisekoitusta (tai tuoretta perunaa ja sipulia suikaleina)

275 g:n purkki kalasäilykettä esimerkiksi tomaatti-yrttikastikkeessa tai savustettuna tai noin 300 g jotain muuta kalasäilykettä

3 dl kuohukermaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita isossa sekoituskulhossa pakasteperuna-sipuliseos ja kalasäilyke. Kaada voilla voideltuun uunivuokaan.

Kaada päälle kerma. Paista noin 40-50 minuuttia. Anna vetäytyä vähän ennen tarjoilua.

Paistettu riisi tai paistetut nuudelit ovat hyviä pohjia herkullisille ruoille, joihin riittää vain muutama aines. Paistettu riisi on myös täydellistä hävikkiruokaa, sillä siihen sopivat edelliseltä päivältä ylijäänyt keitetty riisi sekä jääkaapista löytyvät kasvikset.

Kun paistetun sipulin ja paistetun riisin sekaan sekoittaa pannulla kananmunan ja mieluisia kasviksia, ruoasta tulee täyttävä.

Jos kaapista löytyy seesamöljyä, yksinkertaiseen ruokaan saa lisää makua.

Paistettu harissariisi on herkullinen ruoka.

Paistettu harissariisi on herkullinen ruoka. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Yksi maukas esimerkki löytyy Ruokalan reseptipankista. Se on Prisca Leclertin paistettu harissariisi. Perusohjeeseen tarvitaan viisi ainesta: riisiä, rypsiöljyä, harissatahnaa, fetaa tai labnehia (itämainen jogurttijuusto) sekä pinaatinlehtiä.

Ruoan kylkeen sopii mainiosti sitruunalla maustettu, turkkilaisesta jogurtista tehtävä kastike. Siihen toki tarvitaan muutama aines vielä lisää.

1,5 dl riisinjyviä

rypsiöljyä

2 tl harissatahnaa

1 purkki fetaa tai labnehia (itämainen jogurttijuusto)

50 g pinaatinlehtiä

Tähän sopii parhaiten edellisen päivän riisi. Mutta jos aloitat alusta, keitä 1,5 dl riisinjyviä suolatussa vedessä.

Valuta riisit ja anna jäähtyä siivilässä.

Mausta ripauksella suolaa ja jätä huoneenlämpöön maustumaan.

Kuumenna pannulla rypsiöljyä ja paista riisit öljyssä.

Mausta harissatahnalla ja paista, kunnes riisiin tulee paistopintaa.

Älä sekoittele usein, vaan anna riisin paistua rauhassa.

Lisää päälle muutama fetakuutio tai labnehpallo sekä pinaatinlehtiä.

Paistetun harissariisin kanssa sopii sitruunalla maustettu jogurtti, jonka ohjeet löydät tästä.

Sosekeitot ovat maukkaita ja helppoja. Niihin voi käyttää melkein mitä tahansa kasviksia. Esimerkiksi klassinen purjo-perunasosekeitto syntyy yksinkertaisimmillaan nimensä mukaisesti perunasta ja purjosta. Suolan lisäksi tarvitaan vain kasvislientä ja kermaa oman maun mukaan.

Sosekeittoihin voi käyttää hyvin myös pakastevihanneksia, mikä helpottaa kauppareissua ja keiton valmistelua.

Yksi ihana sosekeitto on myös Aurinkokeitto, josta kerroimme aiemmin. Ohje on peräisin helsinkiläisen päiväkodin keittiöstä.

Kuva: Palvelukeskus Helsinki

Lapsille erityisen hyvin maistuvaan soppaan voi laittaa perunan lisäksi juureksia oman maun mukaan.

(Annoksia: 8-10)

1 litra vettä

n. 500 g jauhoista perunaa

n. 800 g juureksia (oman maun mukaan palsternakkaa, porkkanaa ja/tai lanttua)

1 sipuli

4 dl kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa

2-3 tl suolaa

Kuori perunat, sipuli ja juurekset, paloittele niitä vähän pienemmäksi ja keitä vedessä kypsiksi.

Lisää kasvisrasvasekoite ja suola.

Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella.

Resepti: Palvelukeskus Helsinki

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 6.4.2021.

Ilta Sanoma
jeudi 22 septembre 2022 19:15:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.