Ilta Sanoma

Vesa-Matti Loirin muistotilaisuudessa innostuttiin tanssimaan. Siellä kuultiin myös Loirin loppuaikoina äänitetty laulu sekä luettiin rouva Jenni Haukion kirje Loirille.

Lenita Airisto Vesa-Matti Loirin siunaustilaisuuden jälkeen Johanneksenkirkossa Helsingissä. -?Muistotilaisuus oli täysin ainutlaatuinen eikä sekään oikein riitä, Airisto kuvaili illalla Säätytalolla pidettyä muistotilaisuutta.

Lenita Airisto Vesa-Matti Loirin siunaustilaisuuden jälkeen Johanneksenkirkossa Helsingissä. -?Muistotilaisuus oli täysin ainutlaatuinen eikä sekään oikein riitä, Airisto kuvaili illalla Säätytalolla pidettyä muistotilaisuutta.

Taiteilija Vesa-Matti Loiri siunattiin Helsingin Johanneksenkirkossa tiistaina 19. syyskuuta.

Sen jälkeen kutsuvieraat siirtyivät Säätytalolla pidettyyn muistotilaisuuteen.

Elokuussa 77-vuotiaana menehtynyt Loiri oli itse suunnitellut hyvin pitkälle sekä siunaus- että muistotilaisuuden ohjelman.

Muistotilaisuus alkoi sillä, että kutsuvierasyleisö kuuli Vesa-Matti Loirin loppuaikoinaan laulaman laulun Musta kivi valkoisen päällä, jonka hänen managerinsa Pete Eklund oli äänittänyt. Samalla seinälle heijastettiin Loirin valokuvia hänen pitkältä uraltaan.

Musta kivi valkoisen päällä on runoilija Pentti Saaritsan runo. Vesa-Matti Loiri on levyttänyt sen 1966.

Loirin ystävä Samuli Edelmann esitti muistotilaisuudessa hittinsä Peggyn vähän toisenlaisena, rajumpana versiona kuin päivällä kirkossa.

-?Koko yleisö seisoi ja eli mukana. Sitä ei pysty kertomaan, se täytyi kokea. Kaikki paine, joka meillä oli surusta, vapautui tämän musiikin ansiosta. Koko Säätytalo tärisi, Loirin pitkäaikainen ystävä Lenita Airisto kertoo.

Lenita Airisto ja Vesa-Matti Loirin kahden lapsen äiti Riitta Loiri halaavat Johanneksenkirkon portailla, kun Vesa-Matti Loiri on lähtenyt viimeiselle matkalleen.

Lenita Airisto ja Vesa-Matti Loirin kahden lapsen äiti Riitta Loiri halaavat Johanneksenkirkon portailla, kun Vesa-Matti Loiri on lähtenyt viimeiselle matkalleen. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Lenita Airisto piti muistotilaisuudessa puheen Loirin omaisten pyynnöstä. Airisto muisteli hetkeä, kun hän näki Vesa-Matti Loirin ensimmäisen kerran Helsingin Ylioppilastalolla Arvo Salon Lapualaisoopperan Kosolana.

-?Myöhemmin tapasimme tv-ohjelmassa Jatkoaika, jossa Vesku esiintyi sketseissä ja kaatuili. Silloin aloin kiinnittää huomiota häneen, Lenita Airisto kertoo.

-?Otin puheessani poliittisen aspektin. Aina ihmiset kysyvät, että mikä sai meidät lähentymään siinä määrin, että Vesku muutti joksikin aikaa jopa kotiini. Se oli Reporadion ja taistolaisten aikaa. Vesku ei halunnut kuulua mihinkään poliittiseen ryhmään. Häntä uhkailtiin, houkuteltiin ja painostettiin, kun hän teki Turhapuroa, mutta hän teki kuitenkin. Samanlaisen painostuksen kohteeksi jouduin myös minä.

Silloin Lenita Airisto kertoo tajunneensa jotakin olennaista. Parhaaseen lopputulokseen ei pääse alisuorittamisella. Alisuorittamisella ei päästä mihinkään.

-?Lopuksi mainitsin myös hänen optimismistaan. Vesku näki kaikki mahdollisuudet. Optimistilla on valtava maailma, joka on täynnä mahdollisuuksia. Veskulla se oli niin valtava, että hän kutsui loppuaikoinaan kotiinsa ihmisiä, joille hän halusi jättää jäähyväiset. Hän kohtasi lähtönsä optimistisena.

Vesa-Matti Loirin lapset Jenni ja Sampo Loiri toimivat vuorotellen muistotilaisuuden juontajina. Muistotilaisuudessa esiintyivät Suomen eturivin muusikot. Paula Vesala esitti muistotilaisuudessa Vesa-Matti Loirille läheisen kirjailija Hermann Hessen runon Vaiheet.

Bändissä soittivat muun muassa Lenni-Kalle Taipale, Iiro Rantala ja Marzi Nyman. Ihmiset innostuivat tanssimaan.

-?Se energian taso ja tunnetaso oli uskomaton. He soittivat koko fysiikallaan. Ihmiset olivat ihan suut auki ja yleisö nousi pystyyn. Jenni Haukiokin oli mukana ja eli musiikin mukaan.

Presidentin puoliso, rouva Jenni Haukion kirje Vesa-Matti Loirille luettiin muistotilaisuudessa.

Presidentin puoliso, rouva Jenni Haukion kirje Vesa-Matti Loirille luettiin muistotilaisuudessa. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Muistotilaisuudessa Jenni Loirin serkku Vilma Jäppinen luki Jenni Haukion kirjeen Vesa-Matti Loirille. Presidentin puoliso lähetti kunnioittamalleen taiteilijalle kirjeen keväällä kuultuaan Loirin sairastumisesta kahteen syöpään.

-?Kirje oli jo Veskulla, kun kävin tapaamassa Veskua viimeisen kerran. Hän näytti kirjeen minulle, Lenita Airisto kertoo.

-?Jenni Haukio kertoi kirjeessä, miten hän arvostaa Veskua ja miten hän on nuoresta lähtien seurannut Veskua ja myöskin Uuno Turhapuroa.

Puheita pitivät myös Sampo ja Ukko Loirin äiti Stina Edelmann (ent. Toljander) sekä Loirin kummityttö Kiti Kokkonen, joka kertoi tapaamisista Vesa-Matti Loirin ja Ere Kokkosen perheiden kesken.

-?Jokainen muisti muistotilaisuudessa oman suhteensa Veskuun. Niin kuin minäkin puheessani, Lenita Airisto kertoo.

-?Kerroin puheessani siitä, miten me asiat jaoimme. Hän oli innoittanut minut löytämään oman ääneni. Sain häneltä uskoa, ja hän kannusti aivan valtavasti kaikkia ystäviään.

Vesa-Matti Loirilla oli laaja ja pitkäaikainen ystäväpiiri. Siihen kuului lukemattomia ihmisiä, kuten Jorma Uotinen ja Helena Lindgren.

Vesa-Matti Loirilla oli laaja ja pitkäaikainen ystäväpiiri. Siihen kuului lukemattomia ihmisiä, kuten Jorma Uotinen ja Helena Lindgren. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Lenita Airiston mukaan kaikki tapahtui ylätasolla. Muistotilaisuudessa ei ollut mitään keskinkertaista.

-?Muistotilaisuus antoi myös kuvan, millaisten ihmisten kanssa Vesku viihtyi. Hän halusi vaikutteita nuorilta ihmisiltä, ja hän vaikutti nuoriin ihmisiin, miten päästään siihen ammattitaitoon, mihin Vesku on päässyt.

-?Tilaisuus oli täysin ainutlaatuinen eikä sekään oikein riitä. Se oli ylivoimainen tilaisuus. Kaikki lähtivät pois voimaantuneina ja kiitollisina ja iloisina, että meillä on ollut etuoikeus olla näin lähellä Vesa-Matti Loiria.

-?Artistit, jotka esiintyivät, sanoivat että kaikki meni Veskun käsikirjoituksen mukaan sekä kirkossa että Säätytalolla. Aivan sen mukaan, mitä Vesku toivoi. Muistotilaisuus oli Veskun näköinen ja resonoi Veskua.

Kello 17 alkanut tilaisuus päättyi noin kello 21. Presidentin puoliso Jenni Haukio oli muistotilaisuudessa loppuun asti.

Säätytalolla oli kova vartiointi. Lähtiessään kotiin Lenita Airisto kysyi vartijoilta, oliko teillä mahdollisuutta seurata tilaisuutta.

-?Sanoin, että minulle tämä oli täysin erilainen hautajaistilaisuus, mitä tulen koskaan kokemaan. Niin aito. Vartijat olivat innoissaan muistotilaisuuden ainutlaatuisuudesta ja siitä, että he olivat saaneet kokea tämän juhlavan muistotilaisuuden.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 23:00:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.