Ilta Sanoma

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo tunnusti Taloudenpuolustuskurssin tilaisuudessa, että yhtiö ei missään skenaarioissa pitänyt sotaa mahdollisena riskinä.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo taloudenpuolustuskurssilla keskiviikkona.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo taloudenpuolustuskurssilla keskiviikkona. Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum kertoi tänään myyvänsä Uniperin Saksan valtiolle. Tämä tarkoittaa alle kuuden mljardin euron tappiota seikkailusta.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo oli vieraana Taloudenpuolustuskurssilla keskiviikkona. Häneltä kysyttiin, onko yhtiö tunnistanut hetkeä, jolloin se olisi voinut realistisesti valita toisin.

-?Emme onnistuneet siinä, että olisimme ajatelleet, että sota olisi mahdollista ja se, että Venäjä lopettaa 50 vuotta jatkuneen energian viennin.

Oma kansa ensin -tyyppisten skenaarioiden todennäköisyyden huomattiin kasvavan eli skenaarioiden, joissa ei ajateltu yhteistä hyvää, Rauramo sanoi.

-?Se että joku lähtisi sotaan Euroopassa ja Venäjä käyttäisi energiaa aseena, sitä ei nähty.

Rauramon mukaan yhtiö tarkastelee nyt, miten investoinnit aikoinaan tehtiin Venäjälle ja miten Uniperin hankinta tapahtui ja mitä siitä voi oppia ja ymmärtää.

Vuodenvaihteessa Fortum tuki Uniperia rahoituspaketilla. Gazprom oli jo rajoittanut kaasuntoimituksia Eurooppaan.

- Vuodenvaihteessa, kun kaasun hinta nousi ja Uniperin vakuusvaatimukset kasvoivat valtavasti, näimme, että pitää laittaa vakuuksia.

Rauramon mukaan uskottiin, että raha tulee takaisin vastapuolelta.

-?Ei ajateltu, että Venäjä lopettaisi liiketoiminnan, jota se oli 50 vuotta tehnyt. Niitä riskejä, jotka ovat realisoituneet, niitä emme osanneet ennakoida.

Rauramo kertoi käyneensä tiiviisti Venäjällä ja tavanneensa valtiojohtoa enemmän kuin missään muualla. Tiivistä yhteyttä pidettiin myös Saksassa.

-?Nähtiin, että Venäjä ja Saksa haluavat pitää energiasuhteen. Lopputulos ei ollut ollenkaan sellainen, mitä haluttiin.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 20:25:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.