Ilta Sanoma

Tavoitteena on viiden prosentin vähennys energiankulutukseen. Kärsijöinä ovat muun muassa uimahallit ja Valoviikot.

Kuva Tampereen Valoviikoilta 2019.

Kuva Tampereen Valoviikoilta 2019. Kuva: Aamulehti

Säästölista koskee talvikautta 2022-2023. Keskiviikkona julkaistujen toimenpiteiden seurauksena kaupunkilaisille on luvassa on sekä kylmää että pimeää.

Säästökeinojen lista on pitkä, mutta ihan joka paikkaan säästöt eivät kohdistu.

Kiinteistöjen lämpötilaa lasketaan keskimäärin 1,5 astetta. Lämpötilaa ei kuitenkaan alenneta sellaisissa rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluita tai päiväkodeista, joissa pienet lapset leikkivät lattialla. Ilmanvaihtoa säädetään todellisten käyttöaikojen mukaisiksi, sisäilmaolosuhteita heikentämättä.

Tampereen Valoviikkojen kestoa lyhennetään. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Valoviikot päättyisivät tammikuussa.

Aiemmin Valoviikot ovat jatkuneet maaliskuulle saakka. Myös katualueiden ulkovalaistuksen paloaikoja lyhennetään ja maisemavalaistusta karsitaan.

Ulkokenttien lämmityksen käyttökunnossapidon pakkasrajaa lasketaan tiedotteen mukaan -10 asteesta -5 asteeseen eli jos pakkasta on yli viisi astetta, kenttiä ei enää lämmitetä.

Koulukadun kentän ja Sorsapuiston jäädyttäminen aloitetaan puolestaan vasta, kun vuorokauden keskilämpötila alle +2 astetta. Aiemmin jäädytys aloitettiin, kun lämpötila oli +5 astetta. Uimahallien saunojen käyttöä rajoitetaan siten, että joka toinen sauna on pois käytöstä.

Nyt päätetyt energiansäästötoimenpiteet täydentävät jo käynnissä olevia energiatehokkuustoimenpiteitä. Tampereella energiatehokkuuden vaatimukset on huomioitu muun muassa rakentamalla kaikki uudet rakennukset A-energialuokkaan sekä pyrkimällä perusparannuksissa 30 prosentin parannukseen energiatehokkuudessa.

Valaisinverkosta noin 65 prosenttia on jo vaihdettu energiatehokkaiksi valaisimiksi ja valaistuksen ohjausta on kehitetty.

Energiapulaan liittyviä säästötoimia valmisteltiin selvittämällä Tampereen kaupungin energiankulutusta, jotta toimenpiteet ovat mahdollisimman vaikuttavia. Eniten energiaa kuluu rakennusten lämmitykseen, sähköön sekä ulkovalaistukseen.

Tampere osallistuu myös valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan sekä varautuu sähkönjakelun keskeytyksiin.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 17:32:00 Categories: Ilta Sanoma Tampereen seutu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.