Ilta Sanoma

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Fortumin hallituksen arvio Uniper-oston kannattavuudesta perustui siihen, että Venäjältä saataisiin kaasua.

Vakava virhe.

Näin luonnehti Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) Fortumin hallituksen päätöstä vuonna 2017 tehdystä Uniper-ostosta.

-?Julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella näyttää siltä, että Fortumin hallitus teki päätöksen kuulematta valtio-omistajaa. Jälkikäteen voidaan sanoa, että päätös osoittautui vakavaksi virheeksi, Tuppurainen sanoi keskiviikkona eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Tuppuraisen mukaan Fortumin hallituksen arvio Uniper-oston kannattavuudesta perustui tuolloin siihen, että Venäjältä saataisiin kaasua.

Nyt Uniper-osto aiheuttaa Fortumille miljardien tappiot ja sitä voi pitää jälkikäteen virheenä.

Fortum ja Uniper julkistivat keskiviikkona Saksan valtion kanssa tehdyn sopimuksen, jonka mukaan Uniper siirtyy Saksan valtion omistukseen ja Fortum saa takaisin Uniperille antamansa 8 miljardin euron rahoituksen.

Saksan valtio maksaa Fortumille heinäkuun sopimuksen jälkeen jääneestä noin 56 prosentin Uniper-omistuksesta 500 miljoonaa euroa eli 1,70 euroa osakkeelta.

Fortum maksoi Uniperin osakkeista yhteensä noin seitsemän miljardia euroa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Uniper-oston päätös tehtiin tilanteessa, jossa ajateltiin, että Venäjältä saataisiin kaasua.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen mukaan Uniper-oston päätös tehtiin tilanteessa, jossa ajateltiin, että Venäjältä saataisiin kaasua. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Lue lisää: Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtaja vahvistaa: Uniper-seikkailuun paloi lähes 6 miljardia euroa

Ministeri Tuppuraisen mukaan nyt tehty kauppa oli väistämätön, jotta Fortumin tappiot saatiin rajattua, eikä Suomen valtio joudu enää pääomittamaan yhtiötä.

Kukaan ei tätä voi kuitenkaan varmaksi sanoa.

-?Riskit Uniperin ympärillä kasvoivat heinäkuussa tehdyn sopimuksen jälkeen merkittävästi, joten Fortum päätti myydä osuutensa yhtiöstä Saksan valtiolle, Tuppurainen sanoi.

Tuppuraisen mukaan Uniperin myyminen Saksan valtiolle rajaa Uniperista Fortumille aiheutuvat tappiot ja yhtiö pystyy keskittymään ydinliiketoimintaansa pohjoismaisilla energiamarkkinoilla.

Suomen valtio omistaa enemmistön eli reilut 50 prosenttia Fortumista.

-?Valtio-omistajalle on tärkeää taata Fortumin sähkötuotanto Suomessa, rajata Fortumin tappiot ja se, ettei Suomen valtio joudu pääomittamaan Fortumia tai Fortum rahoittamaan enää Uniperia, Tuppurainen kiteytti.

Hänen mukaansa valtio-omistajan tavoitteena on ollut myös se, että Fortum varmistaa 4 miljardin euron osakaslainan takaisinmaksun ja 4 miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumisen.

Lue lisää: Rauramo: Fortumin hallituksen asia on päättää, keitä yrityksen johdossa on

Valtionomistajalle annetun tiedon mukaan Fortumin tase kestää vallitsevan tilanteen.

Tuppuraisen mukaan valtio-omistaja saavutti nyt tehdyssä sopimuksessa tavoitteensa.

-?Valtio ei ole tyytyväinen kokonaisuuteen ja tämä on valitettava tosiasia. Köydet oli kuitenkin välttämätöntä katkaista, Tuppurainen sanoi.

-?Tilanne varmasti jatkuu hyvin vaikeana. Nyt on tärkeää turvata yhtiön toimintakyky. Enempää veneen keikuttamista ei tarvita, hän painotti.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 17:09:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.