Ilta Sanoma

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo myönsi tiedotustilaisuudessa, että Uniper-hanke ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Markus Rauramo sanoi olevansa yhä hyvin sitoutunut Fortumiin.

Markus Rauramo sanoi olevansa yhä hyvin sitoutunut Fortumiin. Kuva: JUSSI NUKARI / Lehtikuva

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän, yhtiön muu johto ja henkilökunta ovat hyvin sitoutuneita työhönsä.

-?Keitä sitten yrityksen johdossa on, on tietysti hallituksen asia, hän vastasi kysymykseen, millaisia johtopäätöksiä hän tapahtuneesta tekee.

Hänen mukaansa yhtiö teki virhearvion luottaessaan siihen, että Venäjä jatkaisi energian tuottamista samoin kuin se ja aiemmin Neuvostoliitto oli tehnyt 50 vuotta.

-?Strategiamme ei ollut ollut sodan kestävä. Myöskään Euroopan energiastrategia ei kestänyt sitä, että Venäjä käyttää energiaa aseenaan.

Yhtiön valtio-omistajalta saamaan tukeen Rauramo oli tyytyväinen.

Euroopan valtioiden, yritysten ja yhteiskunnan pitää hänen mukaansa yhdessä ratkaista, miten energiakriisi hoidetaan niin, että kuluttajat, yritykset ja sähkön ja energian toimittajat pärjäävät.

Rauramo sanoi Fortumin olevan hyvin pahoillaan siitä, miten tilanne meni. Hänen mukaansa yhtiö keskittyy nyt Uniper-sopimuksen saattamiseen loppuun, Venäjältä poistumiseen ja siihen, että sillä on hyvä strategia ja likviditeetti.

Forumin ja Saksan valtion sopimuksen perusteella Uniper siirtyy Saksan omistukseen ja Fortum saa takaisin Uniperille antamansa 8 miljardin euron rahoituksen.

Saksa maksaa Fortumille heinäkuun sopimuksen jälkeen jääneestä noin 56 prosentin Uniper-omistuksesta 500 miljoonaa euroa. Fortum maksoi Uniperista noin 7,5 miljardia euroa ja se on saanut noin 900 miljoonaa euroa osinkoja. Erotus jää sille tappioksi.

Lue lisää: Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla

Lue lisää: Fortumin toimitusjohtaja vahvistaa: Uniper-seikkailuun paloi lähes 6 miljardia euroa

Saksa merkitsee Uniperin uusia osakkeita kahdeksalla miljardilla eurolla. Osakepääoman korotuksen ja osakekaupan jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia.

Uniperin irrottamisesta syntyvä tappio pienentää Fortumin omaa pääomaa, mutta yhtiön mukaan lisärahoitukselle ei ole nyt tarvetta. Uniperia ei enää yhdistellä Fortum-konserniin heinä-syyskuun tuloksesta lähtien.

Järjestely edellyttää vielä viranomaishyväksyntöjä ja Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen. Rauramo arvioi että kauppa saadaan päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 16:02:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.