Ilta Sanoma

Finanssialan mukaan pankit onnistuvat estämään ja torjumaan merkittävän osan huijauksista, mutta tästä huolimatta rikolliset ovat napanneet alkuvuonna mittavan potin.

Erinäisin keinoin suomalaisia vainoavat huijarit ovat onnistuneet anastamaan alkuvuonna yli 10 miljoonaa euroa.

Erinäisin keinoin suomalaisia vainoavat huijarit ovat onnistuneet anastamaan alkuvuonna yli 10 miljoonaa euroa. Kuva: Colourbox

Pankit ovat tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla joko estäneet huijauksia tai palauttaneet rahoja petkutetuille asiakkaille 6,7 miljoonan euron edestä. Suomalaiset ovat kuitenkin menettäneet huijareille samana aikana 10,8 miljoonaa euroa. Luvuista kertoo etujärjestö Finanssiala.

- Tuottoisimpia huijauskeinoja roistoille ovat dokumentti- ja rakkaushuijaukset, joiden osuus oli 3,8 miljoonaa euroa. Lukumääräisesti eniten oli valepoliisihuijauksia ja erilaisia tietojenkalasteluja, lähes puolet, kertoo Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm tiedotteessa.

Dokumenttihuijauksella tarkoitetaan huijaustapaa, jossa uhrille lähetetään esimerkiksi sähköpostilla ilmoitus suuresta perinnöstä tai vaikkapa rahakkaasta voitosta. Tavoitteena on usein saada uhri lähettämään rahaa jollekin usein ulkomailla sijaitsevalle tilille.

Kalasteluviesteissä taas rikolliset esiintyvät esimerkiksi pankkina tai viranomaisena ja yrittävät saada uhrin pankkitunnukset haltuunsa. Suomalaisille harmittavan tutuksi ovat käyneet esimerkiksi S-Pankkina esiintyvien huijareiden lähettelemät viestit.

Lue lisää: Danske Bankin sovellus mahdollistaa huijaukset Suomessa: "Onhan tämä noloa"

Lue lisää: Pelottavan uskottava huijaus verottajan nimissä - osaatko erottaa huijauksen aidosta?

Pankkien tietoon tuli puolen vuoden ajalta yhteensä 1841 huijausta. Esimerkiksi viime vuonna poliisille tehtiin yhteensä 2500 rikosilmoitusta huijauksista. Finanssiala arvioikin, että tuoreet luvut enteilevät vilkasta huijausvuotta.

-?Huijarit muuttavat myös nopeasti toimintatapojaan sitä mukaa, kun pankit tai viranomaiset tekevät huijauskeinoja tuottamattomiksi. Pankit käyttävät kymmeniä miljoonia euroja vuodessa huijausten torjumiseen: 6,7 miljoonaa euroa torjuttuja huijauksia ja asiakkaille palautettuja varoja kertoo, että työ kannattaa, Saxholm sanoo.

Finanssiala kuitenkin muistuttaa myös, että poliisin ja pankkien luvut ovat vain "jäävuoren huippu". Merkittävä määrä huijaustapauksista jää tilastoimatta, mutta huijauksen uhriksi päädyttäessä nopea toiminta asian oikaisemisessa voi pelastaa laajemmilta vahingoilta.

-?Jos huomaa tulleensa huijatuksi, kannattaa ottaa heti yhteys omaan pankkiin ja sen jälkeen poliisiin. Mitä nopeammin toimii, sitä todennäköisempää on, että rahat saadaan pelastettua, etujärjestö tiivistää.

Ilta Sanoma
mercredi 21 septembre 2022 15:53:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.